跳至

首頁
12345...17

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

05年7月餵人奶的媽媽可以入來傾下啦!

開定個topic先,有咩在此討論啦!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

大宅

Re: 05年7月餵人奶的媽媽可以入來傾下啦!

mcdullyiu,你真好,開呢個topic。你仲未入院?

珍珠宮

2019新春慶豚圓 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

myrchan 寫道:
mcdullyiu,你真好,開呢個topic。你仲未入院?

我未呀,明天入呀!
你地有咩問題都可在此問,我識答的會答,唔識答的可以代問glad!

別墅

我係在職餵人奶媽媽, 我想餵小b 好似mcdullyiu 餵彤彤兩年

哲夫睿知始成城,韜光韞玉圖俟奮 19 Jul 05 -- 3.45kg 02 Oct 05 -- 7.1kg 08 Aug 05 -- 4.4k 10 OCT 05 -- 7.25 kg 16 Aug 05 -- 4.8kg 19 OCT 05 -- 7.7 kg 65 cm 19 Aug 05 -- 4.9kg 58 cm 21 Aug 05 -- 5.1kg 28 Aug 05 -- 5.5kg 04 Sep 05 -- 5.8kg 13 Sep 05 -- 6.3kg 19 Sep 05 -- 6.5kg

大宅

Hello!!! 大家好!!!

我會係7月15日入院生BB, 今次係第二胎. 心情好緊張, 因為第一胎係11年前. 由於第一胎無餵人奶, 想今胎試吓, 但又mug都唔識(鍡人奶), 所以想請教大家:

1. 坐月唔冲得涼(媽咪睇住), 咪好dirty!!! BB分分鐘飲埋d老泥???
2. 如果BB飲得唔好, 唔可以埋身餵, 要用pump, 個pump要消毒嫁, 邊趕得切呀多餐??

Thanks!!!

大宅

jnasally,
我諗就算你唔沖得涼,都可以用熱毛巾抹下上身,尤其係乳房位置,而且依家天氣咁熱,你可以開小小冷氣,咁咪唔會點出汗囉!至於奶泵,我買o個陣時,店員話成組野都可以steam,而且只須steam幾分鐘,你可以叫屋企人幫手!況且你有時可以埋身餵,咁個奶泵咪有機會攞去steam囉!希望你可以成功啦!

珍珠宮

jnasally 寫道:
Hello!!! 大家好!!!

我會係7月15日入院生BB, 今次係第二胎. 心情好緊張, 因為第一胎係11年前. 由於第一胎無餵人奶, 想今胎試吓, 但又mug都唔識(鍡人奶), 所以想請教大家:

1. 坐月唔冲得涼(媽咪睇住), 咪好dirty!!! BB分分鐘飲埋d老泥???
2. 如果BB飲得唔好, 唔可以埋身餵, 要用pump, 個pump要消毒嫁, 邊趕得切呀多餐??

Thanks!!!

1.如果老人家唔俾沖涼,你只可以勤d抹身+開冷氣!不過最好可以的話沖涼係比較好,你可用薑水沖身,未唔怕入風!
2. 基本上埋身餵bb係最好的方法,可增加乳量,所以除下必須,如果唔係唔好pump出來比bb食,因為bb食左奶樽,會引起乳頭混淆,好易整損媽媽!

別墅

Hello mcdullyiu,

你生左未呀?祝你生個肥肥白白的BB Lar!

講開餵人奶、我最近睇到一篇文章話餵人奶時間長、肌膚会衰老!!!吾知係咪真∼ 文章又無講所謂時間長、係毎餐餵的時間長唖?定係餵的年月長?!

有無人聴過尼個講法呀??

大宅

Thank you QutieBaby and mcdullyiu,

我一定會日日抺身同開冷氣, 但天氣實在太熱, 我又怕熱, 唔冲涼總覺得好dirty. Anyway, I will try my best to have breastfeeding for the baby.

男爵府

好媽媽勳章

唔係日日沖涼真係唔得喎, 我而家一日沖一次都嫌少呀 :-(

男爵府

好媽媽勳章

我個小 b 呢排好惡攪, 佢食奶食得個兩個字就訓, 跟住就唔理
你, 你就算 "健" 開佢個口, 佢都唔肯食. 但係訓冇幾個字, 佢
就又噪過, 好似好肚餓咁. 有時我餵得太攰頂唔住就開支奶粉
俾佢, 佢又食得晒, 但係有時佢食完又會嘔番出黎 :-( 唉,
我都唔知佢究竟飽唔飽, 好無奈

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

winwin831
好多謝你呀, 我成日以為 bb 曳曳添

別墅

winwin831,

可吾可以講多D「猛長期」既野比我聴?吾知我呀B係咪都o係出現「猛長期」o尼!不過佢過兩日就第4週Law Woo...

Thank you Lar!

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都係餵人奶的媽咪,不過我個女吾識食,已經食到我個支支傷左,而家為有pump出來用樽餵 :-(

男爵府

好媽媽勳章

winwin831
而家知道 bb 咁都係正常既, 咁就唯有辛苦 d 囉. 之前就成日
諗係咪我唔夠奶俾佢, 所以成日都會忍唔住俾奶粉佢, 驚佢
唔夠飽. 而家唔駛驚, 淨係辛苦 d, 佢要咪餵佢囉, 不過我都唔
會佢一喊就即刻餵, 通常都要佢喊耐 d 先.

大宅

我早了2星期7 月9 日生下囡囡,今日才出院.因為喂人奶唔夠奶水.大小便唔夠,姑娘又唔俾我奶粉.到第3日才叫我補奶.bb面黃.留院3日照燈,觀察.我到唔知是否關奶水事

別墅

winwin831,

Thank you晒!我会去o個邊Check下!

男爵府

好媽媽勳章

stella727ng
開頭唔俾奶粉 BB, 咁佢食乜 ?

首頁
12345...17

尾頁

跳至