嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

打水豆針問題

琴晚同奶奶傾開電話,我話星期一同亞仔去打水豆針,點知奶奶話唔好同佢打,話打都係冬天先打,佢話夏天打佢會好辛苦.........

我想問下咁幾時先可以同佢打呀?

THX!
愛 我 就 別 傷 害 我

子爵府

Re: 打水豆針問題

真的不明,點解要冬天先打,佢話夏天打佢會好辛苦。

我自已打過 (22歲時打),有點感覺也沒有,針口不痛,什麼問題也沒有。

以下一些資料,你看看啦。

香港中文大學醫學院

預防水痘疫苗簡介

水痘傳播途徑

· 水痘是傳染性極高的疾病。它是由水痘帶狀 疹病毒引起,可經人與人接觸直接傳播,經飛沫,或散佈在空氣中的鼻喉分泌物傳播,或接觸患者水泡裡液體而傳染的。

·潛伏期為14至21日,患者康復後,可終身免疫。

病徵

· 病發初時會輕微發燒,疲倦和軟弱無力。

· 頭皮、腋窩、軀幹、眼皮及口部會出現刺癢的皮疹。

· 皮疹會在5日內形成水痘。開始是顏色呈清亮的豆狀小水泡,後變混濁、有癢感。

· 小水泡在出現約三天後變乾並結痂。

· 大約二至四星期痂會完全脫落。

· 大部份情況下,病狀是輕微的,病人可不藥而癒。

· 但抵抗力較弱的兒童或成人病患者產生併發症如皮膚發炎,猩紅熱、肺炎的機會較高。

學校及家長須知

1. 水痘出現前一兩天至出痘後五、六天是傳染性最高的時候,所以家長不應讓出水痘的兒童上學,應留在家中,直至所有水泡變乾為止。

2. 老師如果發現學童有皮疹或小水泡,應通知家長接回學童,並及早到醫生處診治。

3. 老師亦應通知其他家長,學校有水痘的患童,好讓家長留心小孩是否感染到水痘病毒。

水痘的護理:

1. 應留在家中直到水泡變乾為止。

2. 在家中要多休息、多喝水和進食易消化和有營養的食物。

3. 如有發燒,可服用經醫生處方的藥物。

4. 皮疹是非常痕癢的,塵盡可能免用手搔抓患處而弄破水泡,引致細菌感染而留下疤痕。應請教醫生,塗搽醫生處方的止痕藥。

5.家人要留心觀察患者病情。如有持續高燒,不肯進食、嘔吐、極度疲倦和呆滯,便要及早到醫生處診治。

預防方法

1. 保持個人衛生。

2. 接受預防水痘疫苗。

水痘疫苗注射程序

1.12歲以下注射一針水痘疫苗

2. 13歲以上需注射二針水痘疫苗

3. 第一針和第二針疫苗注射需相隔六星期

4. 接受疫苗後,九成人仕可以免疫

5. 有少數人仕在接受疫苗後仍會出水痘,但症狀一般會較沒接受預防疫苗注射的人仕為輕微。

應注意事項

不適宜接受水痘疫苗注射:

· 已感染過水痘的人仕

· 懷孕、或在未完成整個疫苗注射期間懷孕

· 接受疫苗當日身體不適、發燒、出疹等

· 曾對任何藥物(例如:neomycin)、蛋白、疫苗產生敏感反應(例如出診、肚瀉、暈眩等)

· 過往在接受疫苗後,曾產生嚴重敏感反應(例如休克、呼吸困難)

· 患有嚴重疾病如癌症、白血病、愛滋病、其他免疫系統抑制病

· 正在接受下列治療、類固醇(俗稱肥仔丸)、抗癌藥物、或放射治療(電療)

· 在過去一年,曾接受輸血、灘輸血漿、或免疫球蛋白注射

注射水痘疫苗後的反應:

· 接受疫苗注射後,較常見的反應是注射部位出現輕微紅、腫、痛及發燒(37.5°C / 100°F)。

· 注射部位有機會出現輕微紅疹或少量小水泡出現。

若有以下情況,應立即請教醫生:

· 持續發燒及不適。

· 其他身體不適。

好掛住我家的龜龜,感謝Martin媽咪收養,希望牠們可以開開心心生活。永遠懷念「咬人」、「明仔」、「細龜」及「BB」! 21-6-06

Hi!我叫,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大宅

D老人家認為水痘=熱毒,小朋友若出水痘要飲D凊熱野,夏天"熱上加熱"咪辛苦law...

男爵府

我阿b星期三先打完,完全冇副作用.

別墅

想知道水豆針係吾係要去私家醫生到打呀?係吾係吾一定要打呀?其實打or吾打好d呀?

複式洋房

我都準備在囝囝返幼稚園前同佢打定水豆針, 所以問過幾間診所的價錢, 但發現唔同診所, 價錢亦不同.

我想問下係咪所有水豆針都是一樣架? 價錢不同, 是不是診所厘定賺多賺少的差額黎架!? (d 價錢差好遠, 有d$290/支, 有d $450/支)

大宅

SOYEE 寫道:
我都準備在囝囝返幼稚園前同佢打定水豆針, 所以問過幾間診所的價錢, 但發現唔同診所, 價錢亦不同.

我想問下係咪所有水豆針都是一樣架? 價錢不同, 是不是診所厘定賺多賺少的差額黎架!? (d 價錢差好遠, 有d$290/支, 有d $450/支)

Soyee,
I also ask the same question 2 month ago!
I rec'd the answer from one Bk mami here, she told me the price is so difference is because different clinic choose different "brand" of the vaccine and she also told me the best is "Glaxo Smith".
The clinic I went choose the above brand and it cost $450.
My daughter had no side-effect after that but I feel this injection is more painful than the other inject (like:3mos old / 1yr old vaccine inject), because this chicken pox vaccine is need to inject under the skin not the muscle as I understand.

複式洋房

Oh I see. Thanks a lot! Milka.

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

beverly@mimi:你 d 資料好有用,唔該哂你!

mamamui:咁打完使唔使煲 D 凊熱野比佢飲架?

叻媽咪:我問過因為水豆針係健康院係冇得打,要係私家醫生先有得打架!我問過人如果打左就算佢真係出都會冇咁辛苦,所以我先想同亞仔打咋!

SOYEE:我問過我睇開過個醫生就要 $ 500 ,另外有間係沙田就 $ 450 。但你話 $ 290 ,真係好平喎,會唔會 D 藥唔同 d !

愛 我 就 別 傷 害 我

大宅

kitwong 寫道:
mamamui:咁打完使唔使煲 D 凊熱野比佢飲架?

我自己覺得沒有必要.最緊要飲多D水,休息多D.

複式洋房

kitwong 寫道:
SOYEE:我問過我睇開過個醫生就要 $ 500 ,另外有間係沙田就 $ 450 。但你話 $ 290 ,真係好平喎,會唔會 D 藥唔同 d !

我就是覺得點解d價錢會差咁遠? 先post出來問問大家. 重有兩間診所是在同一個商場內, 分別是$450個間係樓上用自己個名開

大宅

我諗會唔會290嗰間醫生費另計呀

首頁

尾頁

跳至