跳至

首頁

尾頁

大宅

轉2號仔定轉s26好呀 ?

阿囡飲奶依然好曳曳, 一日13,14oz. 我有好幾個朋友d bb飲 s26, 就算係吽牙仔, 都會飲哂支奶奶, 無話會飲剩.

我家陣心大心細想幫阿囡轉s26, 但係兩次沖支s26比佢, 佢唔知係吽牙仔定係咩, 甘啱甘q唔肯飲, 所以佢無法"dap"真d s26既味道, 有無媽咪 d bb飲s26架 ? 係咪好好味, 好到吽牙仔都會飲奶奶架 ?

之前我老公見阿囡唔飲奶奶瘦左d, 阿囡靚左d (我老公好怕人肥架), 所以我地無甘緊張佢食奶奶既問題, 但係呢幾日見佢坐係樹, 無以前甘穩陣 (以前坐到穩如泰山), 我地好驚佢唔夠鈣呀 ! 其實佢長唔長肉都無問題, 但係最低限度, 都希望佢吸收到每日所需既維他命, 好頭痛呀 !

有無人比到意見我呀, 我究竟幫佢轉2號仔定係轉1號仔s26呀 ?

有時自己諗諗吓想喊呀. 因為佢以前飲奶奶好快,好乖架.

大宅

Re: 轉2號仔定轉s26好呀 ?

薳然仲係食得咁曳呀! 不過你好似之前唔知咩奶粉轉雀巢,
繼而又轉番之前個隻奶粉架啵, 初時你都話佢肯食番架.
都明白你心情既, 食得差真係幾頭痕架, 我唔曉幫不上忙呀,
唔知有冇其他媽咪幫到你呢? 又或者你有冇返健康院時問姑
娘呀? 唔好咁唔開心啦.

大宅

細露,

您記性好好呀 !
阿囡轉返飲心美力, 開頭都好似肯飲返甘, 但係過左幾日, 又係甘衰, d bb唔知係咪真係會小氣架, 以前細細個, 屋企人同埋d朋友成日都話佢飲奶奶叻, 依家我成日係佢面前話佢飲奶奶曳曳, 又唔見佢有好轉, 真係激c我呀 !

我原本打算幫佢轉2號仔, 但係我阿囡個so called男朋友仔(同阿囡同一日出世, 我係醫院識佢媽咪)個媽咪 話我聽, 佢囝囝之前飲心美力同我阿囡情況一樣, 佢o係個幾月前幫囝囝轉左s26, 飲得好好, 依家可以飲到8oz奶奶 (每日5餐), 之後我又問我d同事, 佢地d囝囝飲s26, 次次清, 吽牙仔時期都係會飲哂, 所以我心大心細.

您知啦, 因為d bb出牙仔會出到成歲幾兩歲, 我唔想阿囡係呢段期間(吽牙仔), 飲奶時好時壞, 吸收唔夠鐵同鈣, 影響發育. 若果飲s26, d bb飲奶係好乖既, 我真係想幫佢轉.

飲奶奶困擾左我好耐呀 !

大宅

仲有, 之前去健康院問個姑娘, 姑娘話唔飲奶, 由得佢羅, 後尾上兩個星期見阿囡一日飲得5.5oz, 咪帶佢去睇醫生, 醫生話佢夠儲備, 唔飲奶就食米糊, 因米糊會好營養過奶. 我地見阿囡好地地, 咪唔理羅, 唔諗甘多羅, 點知呢幾日好明顯抱佢, 佢無以前甘硬淨, 同埋坐得無甘穩陣, 我老公之前一d都唔緊張個囡唔飲奶, 只係我一個係樹擔心, 但係佢依家都feel到個囡無以前甘硬淨, 都開始有dddd緊張 (只係dd).

大宅

我個女一直都唔鍾意飲奶,我由好緊張,如睇醫生問情況到而家乜野感覺都冇哂.我記得我細個好鍾意飲奶,仲飲到六歲,但我老公就好唔鍾意飲奶,99話佢細個飲奶好似誓願咁,我諗我個女似佢.
佢而家食兩餐糊仔,都ok大碗,我諗佢真係想食大人野多過飲奶.遲d99話整粥仔俾佢食,希望佢食得好地地啦.
不過大家都話bb都鍾意s26,我試下同小b轉大仔s26啦.佢而家大部份飲人奶,我俾a+補奶,但佢七個月應該會做全奶粉bb lu.

大宅

MrsBunBun 寫道:
我個女一直都唔鍾意飲奶,我由好緊張,如睇醫生問情況到而家乜野感覺都冇哂.我記得我細個好鍾意飲奶,仲飲到六歲,但我老公就好唔鍾意飲奶,99話佢細個飲奶好似誓願咁,我諗我個女似佢.
佢而家食兩餐糊仔,都ok大碗,我諗佢真係想食大人野多過飲奶.遲d99話整粥仔俾佢食,希望佢食得好地地啦.
不過大家都話bb都鍾意s26,我試下同小b轉大仔s26啦.佢而家大部份飲人奶,我俾a+補奶,但佢七個月應該會做全奶粉bb lu.

我同事剛才同我講, 惠氏2號仔 (即 promil) 好好飲, 仲好味過s26, 希望您囡囡飲奶奶乖乖啦 !

http://www.wyeth.com.hk/eng/products/nut_promil.asp

大宅

好!咁我就同佢轉promil!
唔該哂! :-P

首頁

尾頁

跳至