興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請問如果初學者想買專業d既相機, 有咩好提議呀~

請問一下, 我想買部專業少少既相機幫呀仔影相, 但一路都係用開輕便式既數碼機, o甘初學既買邊個牌子 / 價錢 既相機好呀?

另, canon 好似有部 800萬象既 數碼機, 好似E305, 大家又有咩評價呀, TKS

版主

2020勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

Re: 想請問如果初學者想買專業d既相機, 有咩好提議呀~

Canon EOS 350D kit set (camera with lens) around $6,830
Nikon D70s kit set, around $7,980
Nikon D50 kit set, around $6,950
you can check the price here :
Camera Price

you may also have to buy an external flash which cost about $1,380 (Canon 420EX) or $1,500 for Nikon's SB600

So think carefully if you are really interest to invest in the DSLR.

洋房

So think carefully if you are really interest to invest in the DSLR

哈哈﹗真係要小心d呀﹗
玩開覺得好玩又唔怕大舊就弊喇﹗
中毒先兆呀...................﹗

男爵府

今日華仁會問價黎, 350d kit~$6900(行) 送一電.

毒我就肯定中哂架啦, 不過係慢性, 仲未落搭住, 不過只差遲早問題...現在仲考慮緊C or N中, 做左幾個月功課都仲未決定到, 350d 有digit 2, 高ISO下雜訊方面又比N優勝, 因我經常影室內, 而且Canon有支50mmF1.8定焦只係幾舊水好抵玩. 而800像素又冇人會嫌多的, 不過買Canon機都好講彩數, 各大論壇都有人講呢部機仍有走焦情況出現, Canon的QC真係有待改善...

洋房

如果想用DSLR(數碼單鏡反光機),要考慮以下兩點:

1.金錢預算方面,除了機價以外,還要預埋鏡頭等週邊設備。以鏡頭來說,除了跟機Kit Lens之外,影室內BB相買支定焦大光圈最好,遲些去旅行或者影室外活動相要買支長Zoom鏡頭,加加埋埋貴過部機。唔買又發揮不到DSLR的威力。

2.用DSLR需要對基礎攝影技術有一定瞭解,初學者要花點時間學習練習一下。例如影室內BB人像,至少要瞭解光圈、快間、ISO與曝光之間的關係,光圈、焦距、物距與景深的關係,如何用光圈先決模式及做手動白平衡,才可將部相機用到得心應手。否則只用Auto Mode的話,就算用DSLR影出來的相都唔會靚好多。

如果時間與金錢都不是問題的話,恭喜你,因你已準備好成為DSLR的用家(即是所謂「中毒」啦)。

我影室內BB相用Canon 300D(即350D的前身)+50mm F/1.4 (約$2500),影出來的相比普通DC靚好多好多,你買了一定不會後悔。 :lol: :-P

洋房

check價o黎呢度looklook或問下人先,唔使周圍走咁辛苦嘛。

http://www.ygdragon.net

若是350D的話,我朋友上星期o係永成買左。
即科現金kits under 7K送1Gb咭,分期就差唔多貴一千.......

而我本身係C記人,但都可以話你知C記或N記o個兩支50/1.8都係超值之選。當然上到1.4就更正啦﹗不過$相差3倍幾呀.........

我囡囡網站d相都係用10D+50/f1.8 or 17-40/f4影,
不過一支外閃係更加必需買架﹗

洋房

長氣都要講多句......
我用慣10D唔覺佢太大部,相反我老婆用350D唔加直倒,
我就覺得太細部。
仲有350D個viewfinder我都覺得細左D.......
毒癮又o黎喇: [size=large]男人用既話,直上20D啦﹗ :tongue:

男爵府

好毒呀...

男爵府

[size=x-large]canon 350D is good! i'm using it now! :mrgreen:

別墅

gingindaddy 寫道:
長氣都要講多句......
我用慣10D唔覺佢太大部,相反我老婆用350D唔加直倒,
我就覺得太細部。
仲有350D個viewfinder我都覺得細左D.......
毒癮又o黎喇: [size=large]男人用既話,直上20D啦﹗ :tongue:

I'm using 350D and indeed it is quite small for man to use if without vertical grip. But on the other hand, it small size also reduce the burden of bring too many stuff especially going out with our lovely baby.

I will ususally bring my 350D with a 35mm f/2 for normal outing. If i want to take some more lovely photos, then i will bring along the vertical grip as well as the 28-70 or 70-200.

For beginner, i will suggest just buying the 350 kit set as well as 50mm f/1.8 (a cheap and large apperture lens suitable for shooting new born).

Alternatively, i will also recommend the Nikon D70s kit set if you don't have any Canon lens at the moment.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我唔係男人,但我好鍾意我部Nikon D70,亦唔覺得太大(以前有玩開單鏡反光機)。我覺得要 consider 既係要執相,因爲nikon 機影既相傾向under 小小,d 相唔執會有小小暗。 但亦因爲咁,d 相好少會有爆光-- i.e. 好少相會唔要得。
不過小心,呢條真係不歸路呀!

大宅

好媽媽勳章

我都係新手,若想買NIKON D50 OR CANON 350D ,邊部好呢~~~~~??

我好煩呀~~~~~~~~~~

洋房

一D都唔煩﹗唔識就鍾意邊部買邊部。
講真我覺得新手用其實部部都差不多,
N記利過C記,但都唔夠PS利﹗:wink:
C記快過N記,但都唔夠BB快﹗
信自己心水啦﹗
不過有朋友用開可以有鏡借都係一個考慮因素呀﹗
該用戶已被刪除

禁止訪問

版主

2020勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

kiukiudaddy,

Canon 支420ex 都只係賣緊 $1,400 左右, 功能可以應付大部分場面

Nikon 支SB600, 都係千頭, 功能比420ex 多d

禁止訪問

版主

EOS 350 can use all the EF lenses designed for EOS film cameras.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
醒 世 文 ... 2 3 4 5 6 .. 45