跳至

首頁

尾頁

大宅

你地6個月大既仔仔/囡囡一日食幾多餐?

你地bb食幾多餐奶.糊仔.粥/其他?
~I Love U~

大宅

Re: 你地6個月大既仔仔/囡囡一日食幾多餐?

我個女胃仔淺,仲係五餐奶,另外兩餐糊仔.

伯爵府

卓然一日3餐奶,1餐粥仔

大宅

我仔仔唔多飲奶......到左中午就唔飲....到左晚上先飲....又飲得小....5安.....你地bb飲幾多安奶,食幾多份量既糊仔/粥?

~I Love U~

水晶宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

CH 一日5餐奶, 每餐7安士, 另加一餐米糊(半碗).

大宅

m琳琳 寫道:
卓然一日3餐奶,1餐粥仔

m琳琳,

卓然每餐奶食幾多oz呀 ?

我地早幾日都試過比阿囡試吓一日三餐奶, 一餐糊仔, 可是.....佢即刻瘦到落哂型, 因為佢一日三餐奶既份量都唔夠第2d bb1餐或者2餐奶既份量 (我阿囡好有恆心減肥呀, 佢減左成兩個月啦, 我好佩服佢, 大人都無佢甘堅定 ). 家陣佢食3餐奶 (夾埋唔夠15oz)同兩餐米糊 (每餐2oz).

大宅

Mandy1021 寫道:
我仔仔唔多飲奶......到左中午就唔飲....到左晚上先飲....又飲得小....5安.....你地bb飲幾多安奶,食幾多份量既糊仔/粥?

mandy1021,

我個囡同您囝囝一樣喎, 您囝囝家陣幾多磅呀 ?

大宅

嘩!!!CH 一日5餐奶, 每餐7安士......我仔仔好耐冇試過飲7安士奶la................我都想佢飲多d奶.....
粥仔多d營養還是糊仔?
其實佢地一日正常應該飲幾多餐奶?幾多餐糊?
~I Love U~

伯爵府

MySweetBB :
卓然每餐奶飲7oz,剛起身同臨訓前果餐奶飲7.5oz~
我列卓然個時間表俾妳睇:
1100....7.5oz奶
1430....7oz奶
1800....大半碗粥仔
2200....7.5oz奶>>>訓覺覺豬到第二日
妳女女個時間表係點架??

大宅

m琳琳 寫道:
MySweetBB :
卓然每餐奶飲7oz,剛起身同臨訓前果餐奶飲7.5oz~
我列卓然個時間表俾妳睇:
1100....7.5oz奶
1430....7oz奶
1800....大半碗粥仔
2200....7.5oz奶>>>訓覺覺豬到第二日
妳女女個時間表係點架??

m琳琳,
卓然真係好曳曳 (我唔敢寫出黎, 要寫反話, 家陣好怕bb小器). 卓然好唔錫您, 我記得佢未滿月就戒左夜奶. 依家食野又甘曳曳.

薳然暫時個時間表係甘架, 不過佢飲奶確實係好飄忽:
9:30 am.......要9:00 am整醒佢架, 沖6oz佢, 但飲幾多就天天唔同
11:45 am....食2oz earth's best 米糊(貪佢多鐵質)加菜蓉
3:45 pm......沖6oz佢, 飲幾多天天唔同
6:15 pm......食2oz gerber 米糊(貪佢多鈣質)加菜蓉
9:30 pm......沖7oz佢, 希望佢會飲哂 (但好多時都唔得), 之後就

我都唔知阿薳然幾時至生生性性, 乖乖.

仲有卓然應該都係吽緊牙仔架, 佢有無牙痕呀 ?

水晶宮

Mandy1021 寫道:
嘩!!!CH 一日5餐奶, 每餐7安士......我仔仔好耐冇試過飲7安士奶la................我都想佢飲多d奶.....
粥仔多d營養還是糊仔?
其實佢地一日正常應該飲幾多餐奶?幾多餐糊?

好似糊仔有營養過粥仔. 不過唔同階段要食唔同既野嘛~~~如果食得1-2個月糊仔無問題, 就可以轉食粥仔啦. :wink:

其實無話應該飲幾多餐奶, 因為每個bb都唔同. 不過如果食到1碗糊仔, 就可以代替一餐奶. :wink:

你囝囝食邊隻奶粉呀? CH食S26.

水晶宮

CH既時間表:

0700....7oz 奶
1100....7oz 奶
1300....半碗糊仔
1500....7oz 奶
1900....7oz 奶
2300....7oz 奶

餐同餐之間會玩或者訓覺, 2300食完奶後會訓到第二朝

男爵府

好媽媽勳章

c晴既時間表:

0600....7oz 奶, 7oz半水
1000....7oz 奶, 7oz半水
1400....7oz 奶, 7oz半水
1830....7oz 奶, 7oz半水
2230....7oz 奶, 7oz半水

c晴食緊s26HA
(因為c晴未夠6個月, 佢返緊育嬰園係唔想早過6個月比糊仔呢, 話怕佢食濟呢!...不過過幾日就可以食呢!)
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

施晴媽咪 寫道:
c晴既時間表:

c晴食緊s26HA
(因為c晴未夠6個月, 佢返緊育嬰園係唔想早過6個月比糊仔呢, 話怕佢食濟呢!...不過過幾日就可以食呢!)

施晴媽咪,

想問吓您呀, 施晴之前飲a+, 係咪都飲到7oz架 ? 施晴好曳呀 (又係反話), 飲甘多餐都飲到甘多.

我記得以前阿囡返育嬰院飲奶奶都飲得幾好架, 育嬰院d姐姐真係pro d 架. 係我大家姐搞到阿囡飲奶甘有問題, 我家陣諗起就好想 佢, 我另外個家姐同我d阿哥都話我大家姐有無搞鬼錯, 我阿哥都好嬲我大家姐呀.

另外, 想問吓您施晴第日飲s26ha會飲到幾時 ? 過左六個月或者大d係咪會轉promil, 佢地有無ha架 ? 我已經開始幫薳然轉飲恩美力幾日, 阿囡開始飲有d反抗(同平時一樣), 我自己飲阿囡剩低d奶奶, 覺得好香好好味, 但唔知阿囡會唔會歡喜, 我朋友見我阿囡飲奶甘差, 叫我好多次幫薳然轉飲s26, 我好猶豫.

男爵府

好媽媽勳章

mysweetbb:

c晴之前飲a+無咁多呢, 6安...係近兩個禮拜轉左s26HA先開始加奶...一來佢又大個左, 二來S26感覺上稀D...所以可以飲多D...同埋佢之前只試過兩啖糊仔(育嬰園姐姐話唔好住喎, 都係等6個月先食, 因為怕佢腸胃未適應到, 會食濟...)

另外, HA哩隻奶粉會食到1歲呢!

P.S. ...薳然個度, 你問清楚E生/姑娘應該點做先啦...轉太密奶粉BB都好難適應...希望BB快D食翻正常分量。......唔好太擔心呢, BB可能有足夠儲備...餓了自然會食...可能之前真係食濟左!?
【施恩企盼天上賜, 晴空劃破千紅紫。】

大宅

施晴媽咪,

唔該哂 ! 我問醫生/姑娘好多次, 醫生/姑娘見薳然甘大隻, 咪話bb唔飲奶唔緊要羅, 只係自己係阿媽, 見佢由一出世飲奶由28,29 oz跌跌跌跌到依家得13, 14oz一日, 先至會甘擔心, 要每日諗辦法去試同問人有邊種方法係可行既 (真係針唔gut到肉, 真係唔知痛) --> 哈哈, 我諗若果我無甘做, 我唔應該做阿媽.

講真我都唔係要個囡肥施大隻 (其實係好怕), 但係依家佢得個六個月人仔, 飲奶係幫佢身體各部份發育, 若果我家陣見個問題唔算係甘大時都唔去搵辦法解決, 第日就........

餓了自然會食, 薳然其實應該餓左好耐羅...成個月羅, 佢可以日日十二個鐘頭唔飲奶奶都得.

頭先餵阿囡飲奶, 飲飲吓佢係樹大叫, 唔要奶奶, 佢d牙好痕, 其實呢幾晚餵佢都係甘, 搞到我....又要一邊tum, 一邊忍, 一邊好溫柔同佢傾計 (我查實唔係幾好老皮, 係佢溶化我).

大宅

c晴之前飲a+無咁多呢, 6安...係近兩個禮拜轉左s26HA先開始加奶...一來佢又大個左, 二來S26感覺上稀D...所以可以飲多D...

施晴媽咪,

s26稀d咩? 我個個朋友都話s26最好味, d bb個個食都咀唔停 .
我大家姐話佢以前幫人揍個b未夠40朝, 飲7oz (個時佢話我阿囡飲得少) 就係飲s26. 真係唔怪之得啦.

大宅

施晴媽咪

我都覺s26稀d,上次呀yoko見我開奶佢都話咁稀,問我是否人奶黎
其次也相倣, 就是要愛人如己。 馬太22:39如果人人都愛人如己, 包括不同階級、不同國籍, 不同理念的人,事事為人設想, 咁尼個世界會唔會少左好多不必要既紛爭, 甚至戰爭呢...

伯爵府

7oz奶+7.5oz水 ?-( ?-( ?-(
唔會成肚水咩

施晴媽咪 寫道:
c晴既時間表:

大宅

睛靈勳章

0645....8.5oz 奶, 6-8oz水
1045....8.5oz 奶, 6-8oz水
1300....two to three spoons congee, 4oz水
1445....8.5oz 奶, 6-8oz水
1815....8.5oz 奶, 6-8oz水
2045....two to three spoons congee, 4-6oz水
2215....8.5oz 奶
然開朗輕舟渡,雨甘露豐碩途。

首頁

尾頁

跳至