自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

第二個BB出世後,我覺得好後悔

BB出世已有兩個星期了,
這兩個星期我覺得十分痛苦。
因我既要照顧小BB,又要兼顧一個易呷醋及反叛的哥哥,
哥哥快到三歲,每當我抱著弟弟時,他像很愤怒似的,
令我感到很無奈。
此外,我常常困在家裏覺得很苦悶。
如果老公常常在我身邊我會感覺得舒服些,安全感多些,
但偏偏這兩週他十分多應酬,無暇陪伴我,
所以我特别孤單及難受。

禁止訪問

Re: 第二個BB出世後,我覺得好後悔

男爵府

你岩岩生完兩個星期
可能傷口仲有D唔舒服,精神又未咁快回復,先覺好辛苦
過多一排會好好多,唔好亂諗野,
有唔開心,可以搵親人朋友傾下,再唔係可以同你老公講下你有咩唔開心,小心身體 :wink:

大宅

ShanShanMa
其實我都試過你嘅情況,當時我大女只有二yr,咁個bb又剛剛出世,我老公又時常OT,好多時得我自己一個對兩個,我抱BB飲奶個女又要我抱,一個喊果個又喊,跟住我又喊,真係好辛苦好辛苦,真係人都癲, :-( 但係時間一日一日咁過BB一日一日咁大你就會舒服D,講真辛苦過自己嘅大有人在,點解要因為自己嘅痛苦而覺得後悔生左小BB呢 :cry: 我相信你睇到小BB笑嘅時候你就唔會有後悔嘅感覺 :-P 小BB嘅笑容永遠係媽媽最好嘅止痛藥..(同意嗎)..有咩唔開心記得同人傾訴..如果唔係真係人都癲,我相信BK有好多媽媽可以幫到你...祝永遠快樂..

民房

我和你一樣,也有2個孩子.你問我有沒有後悔,有時也會有,因為真的太辛苦了.但是因為是自己做的決定,所以也要勇敢去面對,孩子大一些應該會好些的.我們小的時候,媽媽也不是這樣把我們帶大的嗎?做媽媽就是要辛苦一些的了,但看到孩子成人,就是最好的安慰.我個細B8個月大了,你個B幾大了?
有空來吐下苦水,做人就會沒有那麼痛苦了.時間很快過,我支持你!

男爵府

萬事起頭難........比d時間自己同大仔適應下.........你因為剛生完.......體力又未恢復.........唔開心係自然既........盡量諗d開心既事........或者有無其他家人可幫你手揍個小b........盡量抽多d時間陪大仔........等佢知道你仍然係錫佢既.

千奇唔好向大仔發皮氣.........叫埋佢一齊揍bb........等佢有做大哥既責任.

係屋企係好悶........如果可以的話咪落街食個早餐........最好帶埋大仔一齊去.

我果時都係覺得"溫"係屋企好悶.........咁咪落街食個早餐解下悶.........輕鬆下囉........開心d喇

我個細b已經4個月喇.........識得玩到"格格笑"........見到都開心 咪辛苦都唔記得喇

大宅

ShanShanMa

我同你差不多,大仔2歲半時,細仔出世...大仔好嗲同好黐身,又愛呷醋...有無人陪你坐月...可以揾其他人幫手看小b...淨係餵人奶時埋身...多0的陪大仔...同埋俾大仔摸下小b小手手,小腳腳, 等佢覺得佢好0力,係小哥哥...又可以揾大仔幫下手拎片片順道話佢好0力...等佢有成功感...同適應做大哥的生活

到依家...後唔後悔已經唔係問題或可以改變0的情況...開頭大家都要適應...係會辛苦0的... 可以的話...自己抽身出街行下...就算去超市都好... 可以放鬆一下.... 共勉之!

男爵府

2020勳章

係呀, 日子好快過, 小朋友大D就會好D, 同埋哥哥同會懂性同習慣.

taurus_bb 寫道:
ShanShanMa

我同你差不多,大仔2歲半時,細仔出世...大仔好嗲同好黐身,又愛呷醋...有無人陪你坐月...可以揾其他人幫手看小b...淨係餵人奶時埋身...多0的陪大仔...同埋俾大仔摸下小b小手手,小腳腳, 等佢覺得佢好0力,係小哥哥...又可以揾大仔幫下手拎片片順道話佢好0力...等佢有成功感...同適應做大哥的生活

到依家...後唔後悔已經唔係問題或可以改變0的情況...開頭大家都要適應...係會辛苦0的... 可以的話...自己抽身出街行下...就算去超市都好... 可以放鬆一下.... 共勉之!

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

我記得我細B出世時我又係咁down down 地, 成日覺得細B分薄咗我大囝D時間&愛...但放完產假,我反為覺得因細B我仲多咗成10week假期,同大囝親近添!

初期唔適應,唔好擔心,試吓揾人睇住細B一陣,同大嘅落街行吓or去公園玩一陣,等佢知道你無忽略佢。或者趁細B訓咗覺就同大B講吓故仔,玩吓玩具咁啦!當然您自己都要爭取時間休息喎
www.bfmoms.com.hk
~哺乳衣、儲奶袋、Baby Sling 揹帶、Baby Pouch 育兒袋~

大宅

小朋友要慢慢去教的
比心機加油吧

別墅

多謝各位媽咪的支持和鼓勵。
感激!感激!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題