自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

究竟係太嫲定太婆

我(媽媽)個BB稱呼我呀嫲究竟係太嫲定太婆?

子爵府

畀面勳章

Re: 究竟係太嫲定太婆

太婆

大宅

I had this question before. My 奶奶 said it should be 太婆. Her explanation is:

BB father's 嫲嫲 and 婆婆 - 太嫲
(they are the 男家 relatives to BB)

BB mother's 嫲嫲 and 婆婆 - 太婆
(they are the 女家 relatives to BB)

公爵府

太嫲.
BB叫媽媽/爸爸的祖母 - 太嫲;
BB叫媽媽/爸爸的外祖母 - 太婆;

恭賀新禧,迎春接福!

男爵府

Mrs.Chan 寫道:

我對仔女都係咁叫!
直明月耀安
極星輝照長

大宅

In this case -- mother side, definitely 太婆.
For father side, that means 爸爸的婆婆, should be 太婆 too, 至於爸爸的嫲嫲,則有人叫太嫲,有人叫太婆。我的鄉下在"太"的一代,一律叫太公太婆,EVEN是爸爸那邊,原因是--- 你幾時聽過"太爺"分豬肉?太公分豬肉相信大家就聽唔少!!

kellybb 寫道:
我(媽媽)個BB稱呼我呀嫲究竟係太嫲定太婆?

子爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 貓狗褓姆 畀面勳章

根據全統就係逢男家爸爸既麻麻還是婆婆都係太麻,女家媽媽, 全部都係太婆

民房

Re: 究竟係太

太婆

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

Re: 究竟係太

我都唔知我個女叫我阿麻做太麻定太婆,所以就叫佢叫「太太」就算喇!

男爵府

靚靚媽媽 寫道:
[quote]
Mrs.Chan 寫道:

我對仔女都係咁叫![/quote]

me too !!!

男爵府

太婆