嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

3個月大的bb抱住要行,抱住坐底就哭,點算?

3個月大的bb抱住要行,抱住坐底就哭,點算? :-(

男爵府

Re: 3個月大的bb抱住要行,抱住坐底就哭,點算?

我小b之前都係咁~~果時我真係日又抱夜又抱一路行 :-( ,盡量唔會俾佢喊,唔係因為嫌煩,而係想滿足小b,心稔:小b想抱咪抱佢囉,無話縱唔縱慣晒o架,咁小o既o野都滿足唔到小b,就唔好講話第時供書教學啦~~
就算老公或其他親戚成日叫我唔好抱慣行慣,我都話:抱下有乜所謂o者,bb呢個時候最需要physical contact,第時大d,你想抱佢都幾難~~

水晶宮

2020勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我仔仔踏入3個月開始都是這樣, 最嚴重既時段就係 "樓"訓呀!! 炆到簡直嚇死人呀!! 仔仔會不停大喊及大叫, 係無眼淚呀!! 真係好恐怖呀!

不過, 我唔想佢喊得太多, 所以, 都抱佢, 抱到佢訓著, 之後, 會放他回床仔訓 (BB 喊得太多, 佢地個肚會有好多風, 到時要飲奶時, 就好易會嘔奶呀!! 仲有呀! BB 果日喊開口, 果日都會特別炆及好易又喊呀!)

其實, BB 係由3個月至6個月時, 係會特別要人成日抱呀! 因為佢地未識同自己玩, 又未識坐! 因為佢地悶, 先叫人抱佢, 同埋同佢玩下呀!

正如, 大人一樣!! 叫你成日訓在床上, 唔比你起身, 你都會覺悶啦!

男爵府

係咪個個bb到左3個月都係咁架?
因為我個女都係咁架~~

男爵府

我阿女都係咁, 真係好辛苦, 要抱住行黎行去, 但都只係開始, 未到戲肉...依家佢識得爬喇, 就更加辛苦, 看牛咁看... 唉...仲有牌挨呀...
我的家有個馬桶, 馬桶裡有隻馬騮

大宅

係呀係呀,我個女都係咁呀,就啱啱乍,我諗隔籬屋以為我虐b都似,喊到我都好忟,後尾抱到攰又夠鐘開奶就無理佢,陰功喊到佢把聲都沙沙地,我依家都有d內疚,唔知點好,唯有聽日錫番佢多d.

大宅

calcal真係講得好啱,我之前都仲有老人家d諗法,驚抱得多寵壞晒,不過依家諗諗下又係既,到佢唔想比我抱時我諗個心都會有啲酸,阿女,我真係好愛你架!(對唔住大家,係肉麻左d,不過呢句話真係我依家最想講既說話)

大宅

適當抱係應該,但就唔好係唔係都抱,我個friend個奶奶,一日都抱住過b,搞到依加24小時要抱咁滯(除午睡同夜晚訓外)一日要人抱到刻,佢亞媽就真係唔得閒,晚晚湊佢番黎乜都唔駛做,淨係抱,總之一唔抱就喊,換片、沖涼乜鬼野都喊,又好氣,你唔抱佢佢就唔收聲,我上次去佢到坐左兩個鐘都頂唔順要告遲,簡直係喊到你煩,又大聲又好氣,我話你奶奶咁抱法,辛苦係你自己乍!
http://hk.myblog.yahoo.com/pupple108

男爵府

我非常建議買個car seat(手藍型)或類似可以比BB斜斜地訓/坐0既椅...我覺得好好用..又唔洗抱..BB又可以望住你地!我做緊野eg煮飯,洗碗..放BB在旁邊,比d玩具佢玩..BB又望到我,我又可以做到野&同佢傾計..very good!餵奶都好方便..幫佢hold住個奶樽就得喇.....我果兩個都係咁樣"湊大"架!

首頁

尾頁

跳至