論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人咁嘅態度,仲留唔留佢喺度好?

最近個印成日黑面, 駁咀,同佢出街比我買完野見到佢拖住我個女不停同個同鄉傾偈,我個女發晒"掹"佢都唔理,我話佢佢仲駁咀惡過我.........
今晚我老公同佢訓話問佢仲想唔想喺度做,佢話Yes !跟住我老公話佢唔應該咁嘅態度對我,(佢平時應我嘅態度好晦氣)
個印仲話係我有時重複了吩附所以就咁晦氣應我,咁阿Sir話完佢D錯處後,再問佢:今次係Warning,如態度不改就送佢返印尼,最後阿Sir再問佢一次想唔想我哋send你返印尼,點知
個印話:Is up to you la, if Mum & Sir don't like me send me la .......
我覺得佢無意改,唔覺自己有唔啱,同唔care份工.....
各位,如果工人咁態度,你地仲會唔會留佢喺度?

大宅

Re: 工人咁嘅態度,仲留唔留佢喺度好?

No la.
佢都唔志在份工.咁妳使留佢係度.我諗佢博妳炒好耐.即刻去請定新工人.新人一到即炒佢.
該用戶已被刪除

大宅

我個印印都試過係咁, 但佢湊住我個女(得6個月), 都唔知點換好! 因為我要返工, 請咗返來又唔知點教個新的. 其實我個印印一來香港, 已諗住兩年後會返印尼, 所以佢個心都唔响度. 遲d我個細b又出世, 所以都唔知點. 有無意見可以提供比我呢?

男爵府

Re: 工人咁

下,,,咁大膽...如果係我可能即刻送佢走!

珍珠宮

2020勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

淑筠媽咪 寫道:
No la.
佢都唔志在份工.咁妳使留佢係度.我諗佢博妳炒好耐.即刻去請定新工人.新人一到即炒佢.

Agreed. Go to find a new helper and fire the existing one when the new one arrive.

Save "gas" and don't angry with her. It's not worth!!

子爵府

[img align=left]http://www.pau.com.hk/liwood/IMG_0764.gif[/img]Liwood Ma Ma [url=liwood.pau.com.hk/gallery]MyBB Album[/url] [email protected]

珍珠宮

佢都講明咯, 做咩仲要留佢!?

複式洋房

最好吾留,如果妳要留佢係到的話,一定要惡個佢,如果吾係個印一定以為妳無咗佢吾得.

男爵府

好媽媽勳章

Re: 工人咁

我會即刻送佢走,佢錦係咩態度

大宅

wiwi,

我都試過問個工人想唔想做, 佢既答案都係"up to you,
if mum don't like me" 基本上我唔鍾意少少野就炒工人,
所以我同佢講: 如果我要炒你, 我根本唔需要同你講咁多,
即刻帶你返公司就得, 我鬧你只係想你改, 我唔想你bad list
左, 無得反轉頭咋, 宜家我既說話你都唔聽, 好似係你唔鍾
意做bor, 唔係我唔鍾意你wor。佢聽完之後就say sorry
& understand, 但過一段日子又係咁, 基本上無特別嚴重
過失我都唔會炒工人, 但我依然會好惡對佢, 會check住佢,
因為再請過另一個亦必會好過佢, 其實每個都係用兩年啫,
只要唔好俾佢食住咪得lor。

別墅

Dear wiwi,

大確個半月之前,我個印印都"駁咀"架,我見佢照顧bb都幾好,所以我無即時炒佢,於是向agent救助,agent叫我帶佢返agent度"勞改", 直至現在,都算ok!不防一試!

複式洋房

Thanks!咁多位回應!
今日個印放假我自己去咗Agent度同佢哋商量,Agent應為佢
態度係有問題佢建議我帶個印返去訓話一下,Agent話如果佢
工作方面OK只係態度差應該有救的.
我個印在我家做了11個月,家務同湊女都OK,無嘢嗰陣我同佢
都有一兩句傾吓嘅,但可能我係比較易"掹"嘅人,所以佢一駁咀激嬲我我就好想"炒"咗佢 :evil:
佢今晚返來態度好似好咗少少,我就睇多一段時間有無改善
如態度照舊......就揾定新工人!

複式洋房

本來已經對佢無乜好感,成日黑面,駁咀,今晚仲慶佢無睇住個女,等個女自己在廳跳跳下,跟住我個女仲仆"崩"咗一忽門牙,
咀唇又損咗,我放工返嚟見到,問佢嗰D態度又衰,一味辯駁,
仲好晦氣咁講:OK 啦,I'm sorry啦........
我打算炒佢了,會揾咗新工人先,但我又唔想補錢比佢,想問你地如果囗頭一個月通知佢,驚唔驚工人會玩 嘢呢?有冇人試過
口頭通知炒工人呢?

複式洋房

如果日間只有囡囡同個工人係屋企, 就唔係咁好, 同埋囡囡幾大呀? 太細好危險喎! 個工人到時可能會無哂d責任感架! (唔好話驚佢會暗中攪野) 如果是我, 我寧願hold 住佢先, 新工人一到, 就fire佢. 咪當破財擋災law.

複式洋房

SOYEE,

我個女兩歲半,下個月返半日學,我就返半日工.
我就係驚佢唔同我囡講嘢,或者態度更差........
我呢個印唔止一次睇唔實我囡,次次話佢佢態度都咁差,好似唔覺有什麽問題咁!

男爵府

唔好博,你話個女重要定d錢呀。
都是等新工人來先既炒佢,唔好預先比佢知,玩梗野,
整親阿女或令阿女心靈受創就大件事。

翡翠宮

我從來都唔敢博比一個月口頭d工人, 因為即使有人看管住佢地都好, 佢地都好懶懶閒反正都無左呢份工囉. 所以免得自己勞氣都係破財擋災好了

比我都唔會同佢續約因為佢家陣態度差唔改仲要話upto you呢d咁既說話, 咁不可一世叫佢執定包伏啦.

我真係唔係好明點解d印傭態度真係越黎越差, 以前d印妹好好架.

別墅

我個印又係,成日駁咀...做錯野又唔認,又賴呢個又賴果個!尋晚,幫我15個月囡囡著左片片+底褲+短褲,就賴係我朝早俾佢既,我囡囡朝早著裙仔我咪幫佢著底褲仔,之後我番到屋企就叫佢響囡囡D污漕衫中搵番條底褲仔,佢又搵唔到,梗係啦∼夜晚又著番嘛!之後佢就賴可能囡囡D表哥擺入袋,我斷估佢D表哥仔都唔會玩底褲...當我真係俾多條底褲仔呀!佢有腦都知道大熱天時仲要包條片,又著底褲又著短褲啦∼ 
今朝...我明明前日叫佢將一袋野拎俾我個親戚,內有一個啜啜杯同其他野,今朝親戚搵我,話搵唔到有啜啜杯,我就話絕對有買架∼之後我睇番囡囡擺奶樽既盒,原來啜啜杯響個盒度...我就問工人我叫佢成袋拎俾人,點解要抽起個杯?佢就話太太叫我拎去烚嘛?尋晚我係買左個奶粉隔叫佢洗架,但係前日就冇叫佢拎野出黎烚...佢好似以為我係老人痴呆乜野都唔記得喎!間硬屈我∼之後我好嬲,成個杯丟落垃圾桶...!
你地話呢D工人係唔係嘔血啦∼
Joyce

男爵府

2020勳章 2018復活節勳章

我工人都係一樣, 成日俾面色我睇, 我出糧俾你要睇你面色, 啋你都有味, 一於炒

首頁

尾頁

跳至