自由講場

跳至

首頁

尾頁
該用戶已被刪除

急!!!有無人有左bb同時有左水瘤呀?

男爵府

Re: 急!!!有無人有左bb同時有左水瘤呀?

我試過在有bb前的兩個月有水瘤, 下體不斷咁有血水流出, 好似平時m來咁, 不過係黎足一個月, 之後覆診, 醫生話個水瘤收縮左, 唔使做手術.

我唔知你朋友個水瘤係咩情況, 但我個醫生話, 唔一定要做手術, 因為有時個水瘤會俾身體吸收, 或者好似我咁排清瘤裡面的血水就無事. 但係若果個瘤不斷咁增大, 可能要做手術, 但係呢些是小手術.

不過如果同時有bb, 情況可能會嚴重些, 不如叫你個朋友講多兩個醫生, 聽多些意見呀.

侯爵府

環保接龍勳章

急!!!有無人有左bb同時有左水瘤呀?

我有朋友亦是同時水瘤,但要等生 bb 時開刀,因為 bb一路大,好在個水瘤停止漲大,但不免要開刀......但 現在ok ...
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

珊瑚宮

陀bb時我都照到一個5mm既水瘤,但我個醫生好鎮定咁話,唔需要理會佢住,因為bb體積越黎越大,會整穿佢,又真係喎,我之後唔見左個水瘤,不過我冇流血,諸如此類,可能已俾身體吸收左。

翡翠宮

2020勳章 貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

maggie&ben,

Ask your friend to get second/third opinions from other doctors first. If you want, I could PM you my wife's doctor's information.

My wife had 水廇 during her first pregnancy, but no special action was required/taken.

男爵府

係我細個時(12yrs)都有個一個幾大嘅水瘤生咗卵巢到,當時醫生同我爸爸一定要做手術將個卵巢連水瘤一齊割咗去,我都老豆堅持唔肯比我做手術,我只係一路食藥,大約食咗一年到,結果個水瘤消失得冇影冇蹤!其實如果個醫生講到禁嚴重,你不妨叫你朋友睇多2,3個醫生,聽多d意見,我哋始終唔係醫生,又唔知你朋友身體係咩情況,bb有多大,所以都係睇多幾個醫先la!

大宅

我之前有阿仔時都試過有水瘤,但醫生話只要每之檢查check住就得,好多時d水瘤嚮生完bb後會消失,我既情形就係生完就無左,或者叫你朋友睇多個醫生check下,唔駛驚!
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]
該用戶已被刪除

大宅

又唔駛咁擔心~ 醫生話水瘤對女人黎講係好普通 ge 事.
我有 bb ge 時候都係照到有水瘤, 仲好似個乒乓波咁大, 開刀生仔時順手割埋 ~

別墅

I also have 水瘤 when I have my first baby starting about 5 weeks. The doctor told me as long as it does not grow with the baby then it is fine. If it grow with the baby, I may have to have abortion. Finally, it stopped growing and my body absorbed it by 12 weeks pregnency.

Ask your friend to consult more then one doctor. Don't listen to just one.
歡迎大家Click去睇Celia&Amelia's Blog ******************************************************* :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o :-o

超級版主

2020勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

贊成各位睇法: 睇多個醫生啦
因為我本身都係照到bb時(六週), 同時照到水瘤, 醫生安慰我話好多人都有, 唔駛特別理佢, 多數會自己消失
隨住我每次去產檢, 個水瘤真係越黎越細, 最後自己無左, 整個過程, 我一粒藥都無食過
醫生話反而粉瘤/纖維瘤就麻煩d!
我都係勸你睇多個醫生, lor多個意見

伯爵府

2020勳章

我生大囡時, 同房有個媽咪係這情況, 醫生在第3-4個月時幫佢開刀割了, bb無事在媽媽肚內, bb出世時都需要開刀, 所以他們唔會生第二胎

翡翠宮

2020勳章 貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

maggie&ben,

check PM, pls.

首頁

尾頁

跳至