懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

weekend check 倒 bingo, 今日去咗廣華報新症, 唐氏普查排到1月尾, 而產前檢查就排到3月頭.
我想問吓各位mami係唔係真係要排到咁後架? 咁計嘅話, 第1次產檢咪成17week+囖?
同埋想問吓唐氏普查係唔係抽血驗架? 唔明點様驗絨毛膜促性腺激素水平.
Thank you thank you ^^

別墅

我都要17wks先做第1次產檢,唐氏係要驗血架,至於抽絨毛係要等驗血個報告出來個比率低先會同你排期做。

子爵府

原帖由 toby0699 於 10-12-13 20:54 發表
我都要17wks先做第1次產檢,唐氏係要驗血架,至於抽絨毛係要等驗血個報告出來個比率低先會同你排期做。

原來係咁, 唔該哂! 因為聽倒抽絨毛有D驚.
咁係唔係第1次產檢之後先知有冇得照 ultra sound 架? 多數會唔會有呢?

男爵府

好媽媽勳章

我4week 時去登記, 都排到好後
我係16w幾第一次產檢
12w幾照oscar

oscar 有照聲波照, 產檢無, 只係抽血度高磅重量血壓見醫生姑娘問病歷同按下胸同聽心跳

子爵府

原帖由 daisylhn 於 10-12-13 21:46 發表
我4week 時去登記, 都排到好後
我係16w幾第一次產檢
12w幾照oscar

oscar 有照聲波照, 產檢無, 只係抽血度高磅重量血壓見醫生姑娘問病歷同按下胸同聽心跳 ...

請問 Oscar 係咩嚟架? 係唔係唐氏普查之後決定有冇得照?
Thx alot!

大宅

我上星期四check到有,仲未睇婦科醫生,咁可唔可以直接去廣華報新症架?還是要先做d乜,才可以去報架?
休養生息中。

子爵府

原帖由 VenusTam 於 10-12-13 22:57 發表
我上星期四check到有,仲未睇婦科醫生,咁可唔可以直接去廣華報新症架?還是要先做d乜,才可以去報架?

need 醫生信, 身份証, 住址証明

別墅

原帖由 luciechan 於 10-12-13 22:38 發表

請問 Oscar 係咩嚟架? 係唔係唐氏普查之後決定有冇得照?
Thx alot!

別墅

Oscar = 唐氏普查
我上次係廣華做係先照超聲波,跟住抽埋血就走得。如果無事多數都唔會打比你,但報告出來個比率低,姑娘會打比你問你要唔要幫你排期抽絨毛或胎水。

大宅

原帖由 luciechan 於 10-12-13 19:12 發表
weekend check 倒 bingo, 今日去咗廣華報新症, 唐氏普查排到1月尾, 而產前檢查就排到3月頭.
我想問吓各位mami係唔係真係要排到咁後架? 咁計嘅話, 第1次產檢咪成17week+囖?
同埋想問吓唐氏普查係唔係抽血驗架? 唔明點 ...

我係12月12日CHECK到架, 未去睇家庭醫生拎證明,
我想問你LAST M係幾時呀? 我係11月6日呀!
因為我都應該要等到星期六先有時間去登記,
唔知會唔會太遲呢?!

子爵府

原帖由 toby0699 於 10-12-14 10:41 發表
Oscar = 唐氏普查
我上次係廣華做係先照超聲波,跟住抽埋血就走得。如果無事多數都唔會打比你,但報告出來個比率低,姑娘會打比你問你要唔要幫你排期抽絨毛或胎水。 ...

oic~ wish everything's ok la, 抽絨毛 / 胎水好似好恐怖

咁之後仲有冇得照 ultra sound 架?

子爵府

原帖由 CABB 於 10-12-14 10:46 發表

我係12月12日CHECK到架, 未去睇家庭醫生拎證明,
我想問你LAST M係幾時呀? 我係11月6日呀!
因為我都應該要等到星期六先有時間去登記,
唔知會唔會太遲呢?! ...

Should not be a problem, 我都係6w+去登記.

大宅

原帖由 luciechan 於 10-12-14 17:13 發表

oic~ wish everything's ok la, 抽絨毛 / 胎水好似好恐怖

之後唔係個個都有得照超聲波架~ 我就無喇!

別墅

原帖由 luciechan 於 10-12-14 17:13 發表

唔恐怖架。我初初都好驚同怕痛,但到抽個刻真係唔痛好似抽血咁,抽完之後e生會用超波聲再望望bb仲有冇心跳,見到bb仲有心跳跟住叫我係房出面等,坐左10-15mins左右,姑娘就通知我話可以走得,最後姑娘仲幫我book埋結構tim。

子爵府

原帖由 baby0246 於 10-12-14 18:30 發表

之後唔係個個都有得照超聲波架~ 我就無喇!

咁咪要自然比$照lor?! 唔知幾$倒呢?

子爵府

原帖由 toby0699 於 10-12-14 19:44 發表

唔恐怖架。我初初都好驚同怕痛,但到抽個刻真係唔痛好似抽血咁,抽完之後e生會用超波聲再望望bb仲有冇心跳,見到bb仲有心跳跟住叫我係房出面等,坐左10-15mins左右,姑娘就通知我話可以走得,最後姑娘仲幫我book埋結構tim。 :f ...

hehe...因為我

抽血都驚

別墅

原帖由 luciechan 於 10-12-14 20:34 發表

咁咪要自然比$照lor?! 唔知幾$倒呢?

個個e生收費都唔同,一般都係$450-700左右

子爵府

原帖由 toby0699 於 10-12-14 20:45 發表

個個e生收費都唔同,一般都係$450-700左右

真係冇得照先算啦

複式洋房

想問若想選廣華,但住址不是油尖旺,可以報嗎?

大宅

原帖由 yauling628 於 10-12-15 12:26 發表
想問若想選廣華,但住址不是油尖旺,可以報嗎?

你可以打 3517 2501 比個地址佢地check下先, 唔駛白行嘛~

首頁

尾頁

跳至