論盡家傭

跳至

禁止訪問

工人每次滿約都要加人工嗎?

別墅

Re: 工人每次滿約都要加人工嗎?

你咪鬼信佢啦,加工人人工當然有,但係咪個個都六七千呢??? 有冇可能呀… ?-(
佢無非都係想你加佢人工啫,但係用d咁既方法就好有問題喎,佢做左幾多年先?? 如果2年就想僱主加人工比佢,除非佢真係very very good啦,如果唔係……除非你錢多到使唔晒啦!!

翡翠宮

係好既就唔會開到聲叫你加人工啦 在香港的而且確有好多工人人工有成六千幾七千蚊, 好似我老闆d工人咪係囉個個都做左成十年, 每次繼約都有加, 但我覺得通常都係老板級數既人先會咁做, 而我地呢d一般打工仔的除非覺得個工人真係好好又對自己d小朋友呵護有加都會考慮加佢人工留住呢個工人, 但佢開到口叫我加就已經大多折扣啦, 你叫佢出去搵個新僱主睇下會唔會多過 3,270, 都會因為家陣個market係3,320+400稅.

子爵府

我諗一般打工仔僱主,每個約加人工俾工人的唔多!你咪信佢! 如果我係你,我會考慮唔同佢續約,佢咁唔老實,想搏懞!

若我覺得工人好好,我會用約滿酬金的方式奬勵! 當然唔會講實俾幾多,俾番個空間自己。

而且要小心,你加人工俾佢,將來比長期服務金或遣散費相對會較多。所以除非你自己非富則貴,就自己想清楚!

「多元社區,和諧並存;你我出手,聾健共融 」

男爵府

2019勳章

我同工人續了2個約,都未加過比佢喎,佢亦無要求加,
根據返當時的最底工資咋。

禁止訪問

翡翠宮

即使你唔寫在合約上但每個月佢都有一個固定收入做証據麻.

大宅

我都知有極少部份顧主會比高過最低工資, 但我唔係老闆級, 而家比工人人工加埋佢食住都已經好難頂, 叫d工人唔好咁大貪, 唔想做早d早出聲唔好咁多要求.

禁止訪問

別墅

開到口叫加,如果冇佢會唔會冇心機做野?

男爵府

2019勳章

Li_vivi 寫道:
到時$3,320出支票, 其他比現金.

[quote]
ringoivy 寫道:
即使你唔寫在合約上但每個月佢都有一個固定收入做証據麻.
[/quote]

嘩!咁你比多幾多佢呀
但我就覺得此風不可長。

跳至