產前產後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問順產個傷口

醫院方面會點護理架?

別墅

Re: 請問順產個傷口

生完BB後頭一次D醫護人員會同你洗傷口,如果你落到床去洗手間之後你要自己清洗,用清洗瓶沖乾淨後最好用廚房紙印乾,因為厠紙碎好容易黐係傷口度!隨後醫生巡房都會檢查一次囉.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

精靈爸爸 寫道:
生完BB後頭一次D醫護人員會同你洗傷口,如果你落到床去洗手間之後你要自己清洗,用清洗瓶沖乾淨後最好用廚房紙印乾,因為厠紙碎好容易黐係傷口度!隨後醫生巡房都會檢查一次囉.

究竟果個清洗瓶係點用架??
依家唔問我驚入到醫院問姑娘會好呀...

子爵府

妳去荷花買問售貨員佢會教妳$2x蚊一個

人見人愛皇帝仔BB入黎睇la 皇帝baby皇親國戚開心笑哈哈===>>>去片

大宅

你見到個樽就會識用架啦

男爵府

係一個好軟身既膠樽,可以”咁扁”,用時放在下身,”吱吱下”好似水槍射水,沖洗傷口,記得加”沙威龍藥水”一齊沖洗傷口喎.

別墅

個樽要自己帶入院?

男爵府

would be provided in private hospital

複式洋房

Private hospital 有, 但出左院仲要唔要用?

別墅

我聽有個朋友講佢順產生完每天醫院都會唔知用咩照令個傷口可以快d好番咁 聽落有d像開刀咁樣護理..

大宅

minnie_mouse 寫道:
Private hospital 有, 但出左院仲要唔要用?

要架... 佢會俾你拎走用.

洋房

我在威院生完住了2日半,d姑娘都係幫我洗了一次傷口..之後就要自己洗...但係會有醫生間唔中會睇下你個傷口同摸你個肚.....
我有買清潔瓶,但就無用...我自己就用一個細盆加少少水來洗傷口,之後再用棉花"印"乾(但一定要整濕d棉花)

大宅

朱古力 寫道:
係一個好軟身既膠樽,可以”咁扁”,用時放在下身,”吱吱下”好似水槍射水,沖洗傷口,記得加””一齊沖洗傷口喎.

原來要加沙威龍藥水架? 我以為用清水咋, 會唔會好"拿"?

珍珠宮

2020勳章 環保接龍勳章

sweetvvbb 寫道:
[原來要加沙威龍藥水架? 我以為用清水咋, 會唔會好"拿"?

唔好用沙威龍藥水, 姑娘話有人用o左之後"拿"到個傷口d線熔o左, 要重新再'聯'過. 雖然e+係用軟線, 但係慢慢熔, 一下子咁'拿'法, 好易熔...姑娘話用清水就得, 所以我生完之後一直都用清水, so far 都ok.

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

大宅

畀面勳章

我都係好似gracelam咁,只要每次去toilet都用清水洗乾淨咋,都好快請唔痛lu!

首頁

尾頁

跳至