產前產後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問1個半月大嘅BB每餐飲5-6安奶是否正常?

請問1個半月大嘅BB每餐飲5-6安奶是否正常呢 ( 隔3-4個鐘)

大宅

Re: 請問1個半月大嘅BB每餐飲5-6安奶是否正常?

my baby (almost 2 months old) takes 5安, every 4 hrs. My doctor said if she does not vomit after feeding, it should be OK.

大宅

CinCinla,

佢3個鐘至3個半鐘就喊哂肚餓,其實會唔會太密呢 ?
你個BB 24hrs食幾多餐奶呀?

CinCinla 寫道:
my baby (almost 2 months old) takes 5安, every 4 hrs. My doctor said if she does not vomit after feeding, it should be OK.

公爵府

Re: 請問1個半月大

1 個半月 5-6 oz 係咪多左 d? 我個 b 係加大 size, 2 個月已經 15 磅, 而家 2 個半月都係比 4-5 oz 佢食, 姑娘已經話食得好好, 佢都唔夠食架, 我唔敢加多比佢.

有時飲完奶喊, 或者係有風頂住, 想訓 / 覺得熱

[/url]

大宅

My bb eats 4 times per day. Two times breast feeding , other two times bottle feeding. My bb also wants more after 5 oz feeding, but I do not give her, I will ask my doctor on Thur if I can give her more.

大宅

sometimes my bb also cries for milk after 3個半鐘.

大宅

我都擔心bb食太多。bb 由約個半月都係每餐5.5oz,每日6餐....

大宅

hellora,

我頭先7:15餵左5oz比佢,佢9點幾又 :-( :-( :-(
試過比水佢飲,佢飲飲吓唔肯飲,又 :-( :-( :-(
我哋唯有10點再開3oz比佢,佢先肯收聲唔喊
我依家唸緊好唔好每餐開6oz

大宅

deewindou 寫道:
hellora,

我頭先7:15餵左5oz比佢,佢9點幾又 :-( :-( :-(

deewindou,

我bb已經2個月大,之前健康院姑娘話如果食完奶2個鐘又扭計,唔係扭肚餓..抱下佢, tum下佢,分散下注意力...唔好加奶俾佢...

大宅

hellora,

咁我依家唯有每4個鐘比6oz佢喇 :lol:

hellora 寫道:
hellora,

deewindou,

我bb已經2個月大,之前健康院姑娘話如果食完奶2個鐘又扭計,唔係扭肚餓..抱下佢, tum下佢,分散下注意力...唔好加奶俾佢...

禁止訪問

大宅

yoki-yoki,

咁啱gei
咁你阿B依家幾重呀?

yoki-yoki 寫道:
我BB只細你BB一天,她也是每次食5-6oz奶,約四個鐘一次。

禁止訪問

大宅

yoki-yoki ,

你個BB重得幾好wor
我隻乳豬仔出世7磅8安士,依家11磅多dd

大宅

hellora,

我阿囝依家快3個月, 佢好似你阿b咁細時, 曾經都食都咁亂架. 我無加咁多比佢. 最多都係4安半. 如果佢好快又喊, 又係開3安比佢食. 不過佢依家大個咗d, 有番少少規律咗喇. 不過我都係開5安比佢. 遲d到3個月再會加半安比佢. 你阿b大d應該會好d的

大宅

lawlawsasa,

我都希望佢快d有番少少規律 :lol: :lol:
佢攪到我好混亂~

首頁

尾頁

跳至