論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

印區爆小兒麻啤症 ??

印區爆小兒麻啤症 , 確實位置唔知邊區, 我個 new 印下個月到, 頭先打比 agent 問新工人嚟之前會唔會打左針先, agent 話個工人係 " 三寶龍" 地方無事, 距離疫區好遠, 我又問 agent 疫區係邊到 ? agent 話唔知 頂你呀, 咁你又話距離疫區好遠 !!咁點算呀 :-( 點知個工人有無呢個病帶菌嚟香港, 有無媽咪可介紹醫生幫工人檢查呀 :-(

複式洋房

Re: 印傭僱主要注意--印尼爆小兒麻痺症

From 衛生防護中心

2005年7月8日

應提高警惕預防小兒麻痺症

世界

複式洋房

可能印尼本身衛生情況惡劣,所以d 國民都無乜衛生常識,而較容易爆小兒麻痺症。

係另一個親子網有媽咪話d yan yan係印尼去如廁辦大小二便,不用廁紙(可能太窮),而係用手。好恐怖呀!我未用過yan yan就係怕佢哋汚糟!

Click here: 印印去完大大跟住用手抺架

複式洋房

andrewbaba,

咁恐佈, 唔理新工人有無呢個病, 都要捉佢去打針嗎? ?-(

子爵府

我工人下星期返印尼呀, 請問有冇想熟醫生有呢隻針打呀, 唔該pm比我呀

複式洋房

貴花田媽咪,

如果工人已經帶菌,打針都無用架。打針只適用於回鄉渡假的印印,在HK打定針才回印尼。我剛問過用開間化驗所,因為HK係先進城市,本土小兒麻痺症已經絕跡,所以無市場及毋須購入測試小兒麻痺症的藥品,係HK無得驗。反而係印尼等落後國家,就有得測試。你最好叫你agent要個工人係印尼check咗有無帶菌才上機,叫佢俾番個report俾你睇。如果工人無菌,到咗港亦毋須打針,因為HK衛生環境好,工人無從感染。

複式洋房

andrewbaba,

我剛打電話去 agent 到,個死 agent 又係個句距離疫區好遠, 唔會有事, 唔肯做

別墅

我agent已經寄左From 衛生防護中心封信copy俾我,佢話係衛生防護中心寄俾全港Agent嘅。
因此我Agent係coming week都會有special course for D 妹妹,不過Agent話據佢地個醫生顧問話:一般HK BB一出世就有注射 / 服食疫苗,所以不用太擔心。

複式洋房

superfish 寫道:
我agent已經寄左From 衛生防護中心封信copy俾我,佢話係衛生防護中心寄俾全港Agent嘅。
因此我Agent係coming week都會有special course for D 妹妹,不過Agent話據佢地個醫生顧問話:一般HK BB一出世就有注射 / 服食疫苗,所以不用太擔心。

[size=large]如果各位媽咪想要衛生防護中心發出有關小兒麻痺症(脊髓灰質炎)資料嘅信,請pm我

大宅

欣欣_媽咪

可否PM衛生防護中心發出有關小兒麻痺症(脊髓灰質炎)資料比我,我都係請左新印庸,而家等緊入境處批,今朝先打電話問agent可唔可以叫工人黎香港前驗完及打完防針先上機,但個agent未覆我話要問下印尼個邊先,我好擔心因為個工人到香港時我重大緊肚,好怕佢有菌會傳染比我及個BB

Thanks

複式洋房

欣欣媽咪

Pls PM letter copy to me also, thanks very much for your great help

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

欣欣媽咪

Also, please PM me.
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

複式洋房

由:衛生防護中心 監測及流行病學處
給印尼籍家庭傭工及傭工僱主有關小兒麻痺症( 脊髓灰質炎 )的資料

印尼的小兒痲痺症爆發最新情況

印尼於五月份在蘇甲巫眉區確認首宗小兒痲痺症個案。自此之後新的個案相繼在鄰近地區發現。有見及此,世界衛生組織及印尼當局於五月底及六月在西爪哇、萬丹省及亞加達地區( West Java , Banten , Jakarta )為當地六佰百四十萬名五歲以下兒童進行两輪的小兒痳痺疫苗補注運動。可是,遠離疫苗補注運動範圍的中爪哇及蘇門達臘 ( Central Java and Island of Sumatra )在六月廿ニ日及三十曰均發現小兒痳痺症個案,當局於六日廿六日為中爪哇地區約七萬八千名五歲兒童進行小兒痳痺症補注,並計劃在八月份進行第二期大規模疫苗補注運動,覆蓋中爪哇及蘇門達臘地區。截至2005年7月8日,印尼的小兒痳痺症個案總數為122宗。根據世界衛生組織資料,是次疫潮可能會擴散至個案呈報鄰近地區,甚至有機會於印尼其他省份出現。

有關小兒痳痺症及小兒痳痺疫苗資料
Information on Poliomyelitis and Poliovirus Vaccine )

小兒麻痺症( 脊髓灰質炎 )是一種高傳染性的疾病,是由三種脊髓灰質炎病毒( I、II及III )的其中一種所引致。病毒一般以人傳人經口 糞途徑傳播。九成以上受感染者並沒有明顯病徵,有些可能會出現發熱、疲倦、頭痛、作悶及嘔吐的輕微症狀。約百份之一的受感染者可能會因病毒入侵中樞神經系統而出現弛緩性痲痺,嚴重者更可以出現呼吸困難,甚至致命。雖然有些受感染人士沒有病微,但是病毒可透過他們排出的糞便傳給易受感染人群。
接種小兒麻痺疫苗是預防小兒麻痺症的有效方法。在香港,所有嬰兒應於出生後的一年內,接受笫一輪共三次的基本小兒麻痺疫苗接種,並應於歲半、小學一年級及六年級時,再接受疫苗加強劑,以保持免疫能力。香港最後的一宗小兒麻痺症個案於1983年發生。

給印尼籍家庭傭工及僱主的建議

**僱主應確保他們的子女及印尼籍傭工對小兒麻痺病毒有足夠的扺抗能力 。兒童可於香港的母嬰健康院或家庭醫生接種小兒麻痺疫苗。
**如印尼籍家庭傭工需要返回印尼,而她們於十年內未曾接受小兒麻痺疫苗接種,便應在出發前徵詢家庭醫生有關疫苗接種的建議。
**由於小兒麻痺症是一種經由糞傳播的疾病,請保持個人衛生,尤其要徹底洗手及保持雙手清潔。

男爵府

唔該[Ah 信]嘅superfish & 欣欣媽咪。

不過點會唔擔心呀!如果個印印真的在港病發,買咗保險都無得claim醫療費用,因為已有疾病是不保的,而病發引致死亡,就要僱主負擔龐大遣返遺体費用(使費要成$2萬幾---因為試過有friend個工人瓜咗)。

雖然香港BB已注射小兒麻痺疫苗,但有效性不是百分百,而九成以上受感染者並沒有明顯病徵,邊個夠膽會揾自己個BB做實驗???

子爵府

好媽媽勳章

Could anyone have a copy of Indonesia language please.

thank you
panco

複式洋房

有無媽咪近排有新印工人到, 你哋點做 or agent 提供甚麽給你們, 請比些意見

複式洋房

PANCO,

Please click: 衛生防護中心(中文)
Please click: 衛生防護中心 (English Version)

民房

WHO's update : http://www.who.int/csr/don/archive/disease/poliomyelitis/en/

複式洋房

Re:印尼爆小兒麻痺症 - 暫難根治只有支援藥

星島日報

女傭回鄉度假應先打防疫針 印尼爆小兒麻痺症恐襲港

首頁

尾頁

跳至