心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

係咪家教問題???

昨晚,本人同老公,囡囡去完街之後,係沙田火車站搭火車回家時,同一時間,有位警察亦係沙田站上車,其實警察搭車冇乜大問題,問題就係大學站,有位媽媽帶住個約5-6歲囡囡上車,個女仔一上車,已經好吵吵鬧鬧,好大聲講野,最衰連佢呀媽都係好大聲講野,跟住個女仔就係度撩個警察,仲係度講話個警察仲乜搭車,又話佢係度涼冷氣,仲想掂個警察枝槍,而個警察都冇乜理佢,只係笑笑口.
但係佢呀媽只係笑笑口叫個女唔好搞,但個女都冇理.仲係度發脾氣,繼續話個警察,而警察就左面門口,行去另一面門口避開佢.當時車上(係女仔附近)所有人幾乎雙手擋住耳仔,但兩母女依然固我,後來,到太和站有人落車包括警察,兩母女坐係我地前面,個呀媽抱住呀女,呀女仲係度發脾氣,仲要好大聲.
最後,坐係兩母女隔離有個年輕女子出聲話個女仔,叫佢唔好咁大聲,會騷擾其他人,跟住個女仔細聲左,但係發佢呀媽脾氣,而佢呀媽冇出聲,冇話佢個女的不是.
而我個囡一路問我係唔係個女仔曳,係咪唔啱.
我覺得如果(好似以上情形)個女要曳到俾其他人閙,做呀媽好醜怪.

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 係咪家教問題???

男爵府

似manner問題bor

大宅

佢亞媽都係咁, 難怪個女有樣學樣lor!

http://www.ziq.com/z/f_l/3/7/%E8%81%96%E8%AA%95%E5%BF%AB%E6%A8%82%21%21.gif

子爵府

我都好怕ar 女大聲講野

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我老公個朋友都係咁架, 當個仔係寶。

話說琴日我老公同個朋友飲茶, 佢帶埋佢個頑皮仔(5歲)一齊黎, 個小朋友都未坐定, 就係個酒樓走黎走去, 玩左一陣, 佢個仔走返黎, 尾面有個小朋友跟住佢, 原來個小朋友係黎投訴, 話佢個仔打人,我老公都知佢d頑皮野, 就話佢打人唔岩, 叫個朋友話下佢個仔, 佢老豆就話:阿仔, 你仲乜咁曳呀?(係笑笑口咁講), 佢個仔啋佢都晒氣, 一支箭走左出去, 冇幾耐, 個小朋友又黎投訴, 話佢個仔向佢地吐口水, 我老公當堂話左佢個仔幾句, 個頑皮仔可能從來未被人話過, 就眼濕濕, 佢老豆即刻同個仔講:阿仔, 你乖啦, 過黎, 過黎, 爸爸鍚返。我老公話佢話完個頑皮仔, 佢老豆有d不滿, 即係話我老公好話佢個仔咁。

你地話啦, 5歲已經係一個小霸王, 再大d, 會變成點?

我同我老公講, 你都係少d同佢來往啦, 費事你學埋佢d教仔方法, 棧激死我!!

所謂"養不教, 父之過", 小朋友一出世係一張白紙, 白紙上既顏色係父母加上去既, 個小朋友唔係剩係活係父母兩人之中, 佢地會出黎社會做事, 咁樣縱容法, 唔係愛佢, 係害佢咋!!
謀事在人,成事在天,個天先係最終揸"fit"人!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

洋房

其實哪個父母不把自己的兒女當寶貝?但是那並不等於可讓他們為所欲為,做得不對就是不對,是要令他們知道他們要遵守這個社會的規則,可惜的是小孩的父母也認為他們管教孩子的方法沒有問題,做外人的,可以說些什麼呢?
Be your true mind

大宅

mclam,

你老公個朋友咁樣教仔,最終受害既都會係佢自己.

yammyma
[img align=left]http://www.dchome.net/emote/icon/548.gif[/img]

大宅

魚生:
我都有諗過個女仔係咪過度活躍症 ,但我覺得似係佢呀媽唔多教佢,可能搞唔掂佢個女.
跟住,我只係同囡囡講,說話時不要太大聲,如果太大聲會騷擾其他人.

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

yammyma 寫道:
mclam,

你老公個朋友咁樣教仔,最終受害既都會係佢自己.

yammyma

我都唔知佢個朋友係咪採取一個逃避既方法教仔, 因為佢成50歲人先有個仔, 佢老婆廿多歲, (個男人係一向喜歡自由自在生活既), 佢成日呻話係個老婆要生, 佢唔想要。(因為唔想束縛), 早時都有見佢教下個仔, 點知佢老婆一見到佢鬧個仔, 就同佢開片, 久而久之, 佢直頭乜都唔理, 只要唔好煩佢, 個仔鍾意點就點,家陣個仔直頭係家中既霸王。 唉!!

你恨的人,來生不會再見,所以別在他身上浪費時間;你愛的人,來生也不會再見,所以今生要好好對他。

大宅

講開教仔,有日又係沙田行街,見到一個女人同個女(大約十歲)同仔(大約7-8歲),我見到個仔用腳踢家姐隻腳,踢左幾次,跟住用個膠水樽扑佢家姐大脾,但佢家姐一句聲都冇,而佢呀媽只係帶個細佬行入間鋪度行街,一句都冇閙個仔.
我睇到眼火爆 ,心想有冇搞錯,係咪個仔乜都得,其實仔女都係自己的, 係咪重男輕女??????????

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

bryanssf 寫道:
講開教仔,有日又係沙田行街,見到一個女人同個女(大約十歲)同仔(大約7-8歲),我見到個仔用腳踢家姐隻腳,踢左幾次,跟住用個膠水樽扑佢家姐大脾,但佢家姐一句聲都冇,而佢呀媽只係帶個細佬行入間鋪度行街,一句都冇閙個仔.
我睇到眼火爆 ,心想有冇搞錯,係咪個仔乜都得,其實仔女都係自己的, 係咪重男輕女??????????

唔好話淨係男人先重男輕女, 連女人都係咁, 點唔攪到個個都要生番個仔丫。

首頁

尾頁

跳至