跳至

首頁

尾頁

民房

返工唔捨得bb點算好!!(有同感入來分享一下呀)

各位愛錫bb的媽媽:

我雖然返左工成個幾月, 但係當我每日離開寶寶要返工的時候, 我都忍不住流淚,快步離開寶寶,當我每天抄醒佢時,佢都對住我笑,好似知道我要返工,叫我放心,佢會乖乖咁....我個一刻的心情, 真係好難受......日日都係一樣情景,令我日日都同一樣心酸,我除左返工時間外,我每一日都會爭取每一分一秒同寶寶傾計,同寶寶有眼神交流...,每一天下午食飯(lunch time)我都會去陪下佢..(步行一程約10分鐘左右,好快 )而我公司的檯頭巳貼上寶寶的照片.....但係當我一諗起佢每一日都得咁少時間陪佢...我就
:-( :-( :-(

洋房

Re: 返工唔捨得bb點算好!!(入來分享一下呀)

jessie,

你都好呀, 咁近屋企, 隨時可以返去睇佢, 我之前第一日出街覆診, 醫生問BB點呀?我已經哭出來了, 第一日返工, 一打電話返去, 又喊到豬頭咁, 我交比人照顧, 一個星期睇兩日, 星期六先帶返去, 日日都有意唔do架, 遲D佢認得你勁喊, 你重唔舍得呀!
只有埋頭工作,暫停唸BB住, 如果唔係好容易有產後憶屈症架, 放多d相同唸多d開心野會好d架!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

公爵府

除左放相o係台頭, 我就o係公司部電腦度 set 左screensaver, bb 相一張一張輪流咁彈出黎, 可以成日望住, 別無他法. 你都好丫, 可以食 lunch 返去陪下 bb ...
[/url]

大宅

Re: 返工唔捨得bb點算好!!(有同感入來分享一下呀)

我都好唔捨得架,每朝起身都想抱下bb和同佢玩下,傾下,但夜晚已唔夠訓,所以朝朝都好趕起身返工,bb就要交比工人,我每朝望住佢都唔捨得.最近bb經常在我放工回家時都訓左,見面時間更少.唔知係咪咁,我覺得佢跟工人多過跟我和daddy,有時bb喊,我地抱好耐都唔收聲,但工人抱就好快收聲,我真會唔開心架,我和老公放工都一定會照顧番bb,但可能bb日頭見工人時間太長了,而且最近又成日係我地放工時先黎訓,所以見得少左,bb可能開始認得人啦.我都同老公講過我唔開心bb跟工人多過我地架. :-( :-( 不過冇法,而家要返工,過多兩個星期我放假,我要努力湊多dbb先.

[Hello!I am Hei Hei!:-D [url=http://lilypie.com小寶寶希希

別墅

jessiewaihoho,

我都同你一樣, 會趁lunch time 返屋企睇BB, 但其實次次返去都唔捨得走...佢而家開始認人, 我好驚佢跟工人多過跟我...已經盡量抽時間自己睇返bb (一放工就飛設屋企...)但因為我產後又未修身, 又想抽時間做運動..所以都好矛盾..都唔知點好....??
:-( :-(

洋房

iplam & akarisobb,
其實BB真係會親照顧佢嘅人多D架, 我家姐個仔以前一見個工人就唔喊架, (不過總好過見到個工人就喊呀, 好矛盾啊!)BB唔識分只要係佢常見的面孔, 佢地就好安心唔喊, 大家都要工作冇法啦, 唯有一放工就全力照顧個B, 包括食奶同換片, 重要一路同佢講野或唱歌比佢聽, 咁佢地先會慢慢返我地懷抱架, 雖然放左工好倦, 但都唔可以假手於工人, 真架!! 家務晚上比工人做啦, 我家姐都係咁令到個仔痴返佢咋!
日夜做 見爸爸 剛好想呻 卻霎眼 看出他 多了皺紋

民房

唔怕啦....你係bb心目中永遠都係靚媽咪呀麻

公爵府

蝦蝦

唔好意思想插句咀, 我想請教一下你點樣可以set 電腦的screensaver 令bb 相一張一張輪流咁彈出黎呢, 我只識做wallpaper.

蝦蝦 寫道:
除左放相o係台頭, 我就o係公司部電腦度 set 左screensaver, bb 相一張一張輪流咁彈出黎, 可以成日望住, 別無他法. 你都好丫, 可以食 lunch 返去陪下 bb ...

公爵府

rabbitpiggy,
webshot 可以免費做呢樣野架, 其它就唔知喇.

你可以去 www.webshots.com, download 佢地個 software 'Download webshot free' 同埋開個新 id, 咁你就可以放 d 相入去, 做 screensaver 架喇.[
[/url]

公爵府

可以望梅止渴呀

遲下到 4/5 個月, 都唔知點算, 我實掛到心肝都甩出黎 :-( :-(
[/url]

公爵府

蝦蝦, 真係唔該晒你呀, 等我去試下先.

睇見你張大頭相就令我唸起囝囝一年前都係差不多大, 佢依家已識行和識聽好多野, 時間真係過得好快. 努力!! 加油!!.
放心啦, bb 好快會知道你係佢媽咪, 一定會跟你多d 架. 我係餵人奶的, 又係working mom, bb 都好跟我架. 不過就唔係好跟佢爸爸就真. 好多書都話, 媽咪同bb 的關係在你大肚時已健立了, 冇人可以代替架.

公爵府

唔駛客氣, 你有唔明再問我啦.

我唔係怕 bb 唔跟我, 係怕 4/5 個月, 開始仲得意仲好玩既時候, 我會好掛住佢
[/url]

別墅

蝦蝦 寫道:

我唔係怕 bb 唔跟我, 係怕 4/5 個月, 開始仲得意仲好玩既時候, 我會好掛住佢

我都係咁話.....我星期一返工啦........唔知會點呢!!!! 好緊張.....我諗自己都會好掛住亞B!!!! :cry: :cry:
Melissa在2011年3月2日出世 4.18kg
Nicholas在2005年4月22日出世 3.47kg

民房

veunsmomo:
你唔洗緊張,如果你真係錫你寶寶的話,你星期一早上返工,你一定會眼紅紅,超級無敵極度十分非常唔捨得.....
風水佬扼你十年八年...而我的預言你星期一就知對定錯...
venusmomo 寫道:
[quote]
蝦蝦 寫道:

我都係咁話.....我星期一返工啦........唔知會點呢!!!! 好緊張.....我諗自己都會好掛住亞B!!!! :cry: :cry: [/quote]

公爵府

veunsmomo,
我覺得你唔星期一會唔捨得出門口多 d 囉

出門口果陣唔好擰轉面望 bb 喇, 要一支箭標出去 :-(
[/url]

別墅

蝦蝦 寫道:
veunsmomo,
我覺得你唔星期一會唔捨得出門口多 d 囉

出門口果陣唔好擰轉面望 bb 喇, 要一支箭標出去 :-(

我唔使等星期一, 已經唔捨得呀B啦....因為有時出街買餸, 臨出門口時, 見到呀B望住我, 已經好唔捨得了......可能我聽日會好似你咁講, 會一支箭咁標出去!!!!!!! :-( :-(

公爵府

venusmomo,
今日有冇喊住出門口? :-(

我媽咪好殘忍, 頭先係咁打比我, 比囝囝呱呱叫把聲比我聽, 好大聲, 好得意, 玩到癲晒 .. 好掛住佢呀 :-( :-(
[/url]

民房

Venusmomo,

咁你今日又冇流下分離淚呀

別墅

我今日返工o個陣, 亞B重未醒.... :-(
想同佢講bye bye 都唔得......返到公司係咁打電話返屋企...好掛住佢, 聽到佢喊...好想即刻抱佢.....好可憐呀!!!!!! :cry: :cry:

公爵府

我唔敢打電話返去媽咪度, coz, bb 如果訓緊覺, 會比電話響聲嚇到喊, 我唔忍心, 唯有等媽咪得閒打比我 :-(
[/url]

首頁

尾頁

跳至