跳至

首頁

尾頁

別墅

我仲未著手去買BB野啊, 因為大女好多野仲用得 ,

最多想買 BB內衣,背心等 買幾件奶樽 , 奶泵仲未買 , 尿片 同 自己入院既野 就想 1月先買 ...........

你地已經買左咩啊
[

大宅

不都未買 =v=

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係呀, 因為細佬可以用番哥哥好多野, 所以我只係買咗奶樽同底衫, 仲有幾件初生衫, 因為哥哥出世係夏天, 今次3月可能仲係好凍, 所以要買d厚d.

仲有初生同細碼尿片, 我見而家Mannings一有等惠裝, 再加HSBC card discount就狂入貨嘞!! bb展都只係買lotion同沖涼液. 香港咁方便, 真係到無先叫屋企人落街買仲得.

反而入院我諗住買2包產婦M巾就算, 因為上次喺浸會生好多野醫院都有比, 真係唔洗買!!

原帖由 manisayaka 於 10-12-21 11:27 發表
我仲未著手去買BB野啊, 因為大女好多野仲用得 ,

最多想買 BB內衣,背心等 買幾件奶樽 , 奶泵仲未買 , 尿片 同 自己入院既野 就想 1月先買 ...........

你地已經買左咩啊 ...

子爵府

基本上淨係買咗bb車, 紗巾, 沖涼毛巾
其他全部都係朋友比, 慳唔少..

複式洋房

除咗尿片奶粉, 其他都買晒, 連入院果d都買埋, 事關上星期醫生話bb個頭好低, 會早出世, 所以都係準備定好d

禁止訪問

複式洋房

我都有人俾bb衫,但老公家姐話基本要有d新衫俾bb用,所以就和尚袍、長袍、包被……等等都買左少少。
bb車就買左,但係未買bb床,宜家上網睇緊。
入院d野就差唔多,但仲未買bb啲片片同lotion呀!
近來買bb d 野就用左好多錢, 因為唔想買得太差,但bb容易敏感就唔好啦。

大宅

我買0左一套BB出院0既衫,其他朋友會俾我.我唔打算買BB車,所以仲有BB床未買.

複式洋房

我買左少少入院野,好釆大囡有d野冇掉到,
可以留返;尿片,衫都買左少少,不過好多都系人地送XD

別墅

我仲欠奶粉未訂 其他BB用品同入院用品已準備好 衫仔,床上用品已經洗好晒 過多一排執埋走佬袋就搞掂.....

複式洋房

畀面勳章

下....我淨係買左BB D衫呀...包被個D炸....
其他咩都未買呀....同埋諗住餵人奶...所以都仲係到諗緊使唔使買定奶樽同烚奶器呀...
BB床個FD就送比我...入院個D我都未買架.....

禁止訪問

大宅

我仲未買bb床同bb車~今晚會去買~~有人比~但都係唔要lu~
nb片未買,奶粉奶樽o個d唸住14/1去健康院聽埋個母乳餵哺talk先買~
走佬袋需要用品就差唔多買齊,係未入袋je~
衫仔o個d就買好~但未洗....
希望1月中可以攪掂哂~~~

珍珠宮

開心吸收勳章

我係4月媽媽, 慢慢開始都買定D野, 因為驚佢早產, 同埋個肚越來越大, 之後唔想行街

買左BB床, BB車, BB床套, 奶樽, 消毒器, 濕紙巾, 紗巾, 毛巾, 洗奶樽液, 包被, 蛤蟆衣, 乳墊, 棉花球, 棉毛棒, etc

大宅

You can check check below link:

http://content.edu.tw/vocation/child_care/ks_sd/newmother/dir217.htm

Not all are necessary but you can use it as a reference la.. :)

原帖由 mama_ming 於 10-12-26 23:56 發表
其實我想問下入院要準備什麼? 有冇人可以share個list?

bb 野我都唔知要買什麼 (i've just bought bb bedding stuffs, mike bottles so far)... 我第一個, 好迷網...

子爵府

我今日去咗買兩包pampers 特級棉柔NB紙尿片, 主要因為有一張屈記COUPON, 年底到期, 想用咗佢咁啫...否則都唔會咁早買...

走佬袋啲嘢就乜都未買, 連個袋都未有...HEHE...

別墅

好多呀B既日常用品都未買呀,又唔知買咩牌子好!!

我係一田特價果時買左BB車、BB床、六個奶樽、消毒奶樽機同埋 "咩"帶、衫就買左小小,因為都唔知3月果時咩天氣,厚又唔係薄又唔係.....

不過係未要開始買D濕紙巾、尿片、綿花、沖涼野架喇!!??咩都唔識....好擔心~

別墅

我呢個星期開始search邊個牌子好之類,找網上訂購同格價。本來想等BB展、一田大減價,可是距離我三月尾預產期太短,費事搏啦,BB早出世就麻煩啦。

首頁

尾頁

跳至