產前產後

跳至

大宅

作小產~~~

我幾日前睇左醫生, 知道有左bb...... 5 weeks la.....
但之後不停見"紅".... 由原本少少粉紅到鮮紅....醫生幫我打左支針+藥........但係仲係咁......... :-( :-( ... 宜家只可以做既就係臥床.....
想問下, 有無其他人有試過咁既情況呀???

男爵府

Re: 作小產~~~

我都係嫁,不過我冇打針,只係食左藥2星期。

你要放鬆心情啊,BB感受到你想佢留低的,雖然我在家裡好悶好悶,不過都要多D休息,仲要Keep住食野,呢段時間你會輕磅的。

我而家15週啦,你要努力呀

男爵府

個時我都係咁頭3個月都入左2次醫院!
唔比落床!真係小d落床去小便時唔好用力!
休息多d等到4個月都要好小心~
食d對胎好既食物...花膠長胎等bb強d~
個時頭幾個月飲花膠食花膠我就覺得幾好囉!

唔好擔心呀同bb一齊努力!!!

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

大宅

我嗰陣都係咁,跟住醫生幫我打安胎針同埋開咗d安胎藥比我食,我都差唔多訓床訓咗兩個禮拜先無咗見紅見啡, 你多d休息同放鬆心情,mrsmudull講得啱,BB感受到你想佢留低的

子爵府

除左訓床, 都冇其他辦法架喇~~
食下花膠, 食多 d 營養野都會有幫助.

希望妳同 bb 都健康啦~

大宅

:-( :-( 唉........情況真係好唔樂觀!!!
我岩岩又有好多鮮紅色啦....... 仲多過平時黎period... :-(
如果真係咁, 可能要入院啦....但係入院又有咩分別?? 咪一樣又係瞓....... .......唔想喎..........
其實我淨係見紅, 無肚痛的.....咁可以留住bb機會有幾大呢?

大宅

你一定要臥床休息,我之前作過兩次小產,都係臥床,要睇醫生,搵個可靠o既,佢可能會幫你打安胎針或俾你食同黃體素有關o既藥.
休息多d,盡量放鬆呀!

大宅

.......前幾日已經打左安胎針&食緊最勁份量既黃體素架啦.......醫生話d藥已經係最勁....無得再加 :-( :-(

大宅

muji,

我2個幾月既時候都試過, 當時真係又擔心又驚, 我冇打針, 食左一星期藥+訓床,

我當時朋友睇書教我食以下既野, 我都有食

1. 花膠湯 (不要落藥材)
2. 柯膠燉鮮奶+糖 (柯膠係藥材店買, 叫佢磨成粉, 燉完鮮奶既味好似麥精, 都幾好味)

同埋真係要訓多d, 就算訓唔著都要"唉"係床度, 最多"唉"係床睇下書, 聽下音樂, 睇下電視, 唔好郁咁多, 食多d有營養既野, 我果時早餐都會飲一柸暖奶 + 烚蛋 + 肉,
唔好飲凍野, 生果要食正氣既

唔好諗咁多, 放鬆心情, 加油啊

男爵府

不如你入醫院住幾日!
佢地又可以定時打針,同埋你個人要樂觀!!!!
你成日都唸佢唔得...比d信心佢啦!

加油先得呀~

[size=medium]*Humphrey*[size=small]04年8月28日10:40am係浸會出世7磅3安士

大宅

我都儘量係床唔落地架啦......但係成日都要去toilet, 每一次去toilet 都好驚.....一抺就見血.... :-( :-(
星期五就再去睇醫生, 到時就知bb仲係唔係到啦....

大宅

要等到星期五,不如快d睇私家,話好urgent,打尖先啦,咁緊急,冇人話你o既.但記住搵人陪呀!

男爵府

你重等星期5你好搵個醫生入醫院啦!
一陣你自己有咩都唔好呀!
你一係睇個個醫生啦,你個醫生冇理由唔叫你入醫院!
我見啡都要入醫院住啦~因為佢要睇住bb既長大情況!

男爵府

你睇政府呀???
去c+啦~~~重等咩你想唔想bb健康長大!
你唔好唸咁多啦好似個個媽咪講得o岩搵人陪你一齊去啦!

男爵府

雖然入醫院都係瞓,不過有時自己躲在屋企會亂唸野的,去醫院都有病人同姑娘,傾下計會易過D。

其實每5個媽咪就會有1個小產的,BB是上天給你的禮物,已好好珍惜和把握,不過盡了力便好了,不要給自己太多壓力。

藥膳方面因人人體質不同,你要看看中醫先會好D,因此我的中醫則說BB四個月大前係吸收唔到補品的,我的體質又不能太補,所以就算作小產時媽媽和 姐姐也買花膠/蚵膠/燕窩給我,但我就冇食過,等陀穩D再調理,你萬事小心,順期自然吧。

大宅

我聽o個個小產機會率重得人驚,初期懷孕有1/3機會會xx,你一定要小心d,快d行動啦,仲諗,諗唔係辦法o架!

大宅

Don't worry...我初初陀BB時候都有作小產,後來食藥(冇打針)同埋訓足一個星期就OK la...; 我BB仲有個幾星期就出世啦,呢度好多朋友會支持妳架!!!~~~Good luck!!!

大宅

你重等咩???真係想bb自己走呀?而家好去急症室la,重有得救ka

跳至