跳至

首頁

尾頁

複式洋房

元朗區幼稚園邊間好??

元朗區幼稚園邊間好??

小兒今年2歲,準備明年入讀幼稚園,現居元朗。 由於他性格活潑好動,又喜歡人多熱鬧。想請教元朗區有那幾所幼稚園比較適合他呢? (由於家住元朗區,所以不考慮天水圍的學校了!)

本人想找一些校舍寬敞,有足夠的活動空間,可激發孩子創作力而老師又有愛心的學校,讓他愉快學習。

友儕間推薦下列幾間幼稚園 :
1. 肖珍
2. 生命堂
3. 真光
4. 萊恩

你們的意見及排名是如何? 又或者有更適合小兒的學校呢?

謝謝

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

Re: 元朗區幼稚園邊間好??

1. 肖珍-K1無功課,主動學習團體生活及建立自我,師資好及有愛心~(學費每月約$1600/交10個月)

2. 生命堂-SORRY,不太清楚,幫唔到你~

3. 真光-多功課,K1三個月後就開始有功課,活動多,攪活動時勁多禮物(約$1200-1300每個月,交10個月)<===有親戚響入面做老師

4. 萊恩-主重英文,教學方式類似九龍塘幼稚園,剛開學時什費及文具費貴些(EXAMPLE:開學文具費收$300多元),攪活動費用相比其它學校也貴些~(校長對眼生響頭上)學費每月約好約$1900-$2300不等/交12個月)<===我細佬個仔依家響入面讀K2

至於我就選擇肖珍,因我唔想小女K1就多功課~下個月就開學
其實每間幼稚各有它們好處,最重要睇下家長想法~

別墅

我仔仔都係 2 yrs. 今年欠一個月都吾收呀 ! 要我仔仔下年至返學 , 我都開始搵緊資料呀 !
1. 肖珍 : 我都聽過都幾好 , 不過我吾知佢地址在那裡
呀 ! 可否話我知呀 !
2. 生命堂 : 我聽人講都好呀 !
3. 真光 : 同下所講一樣呀 ! 因我隔鄰個仔而家讀緊 ,
真係好多功課做呀 ! 不過佢個校舍真係好大,
無乜壓迫感.
4. 萊恩 : 同下所講一樣呀 ! d teacher's eye 真係生係
頭上呀 !
請問仲有無其它好既學校介紹呀 ! 請幫幫忙啦 ~~
我仔仔同我好有緣架 ~ 點解 ??? 係因為我同佢都係同月同日生日:party:呀 ! 不是特登開刀 , 而係真的順產呀 ! 我買六合彩都未種過 , 竟然生仔就可以一齊慶祝生日呀 ! 哈哈 ~~~ :-D :-)

別墅

Today, my friend told me that 萊恩 ask her to pay $300 more for the English speaking teacher - her kid was accepted by 萊恩 several months ago for the int'l class K1 in this Sep. By that moment, she was not being informed of these +$300. Finally, she switched her kid to Zenith.

複式洋房

多謝各媽咪的意見呀!

肖珍係媽廟路9號, 但好像好難入喎! 明年入學的話, 應什麼時候去apply?

thxxxx!

民房

小兒現在肖珍讀今年九月升高班
但眼見他們真的很開心
由2年前担心揀錯學校,我覺得好彩今次揀啱咗
全校員工都很好

男爵府

HELLO 各媽咪 :
請問元朗- Zenith (英X)好唔好 ?

複式洋房

肖珍唔難入呀,佢都收

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

你應該今年十月打去問何時派表~

WikMa 寫道:

多謝各媽咪的意見呀!

肖珍係媽廟路9號, 但好像好難入喎! 明年入學的話, 應什麼時候去apply?

thxxxx!

別墅

HELLO 翹翹咪咪 :

我都幫囝囝報了元朗- Zenith 今年N1班, 我參觀過天水圍及元朗Zenith, 覺得環境不錯, 現因元朗是新校,所以可以walk-in 入去參觀, 如你想了解多些, 可以click 入去

http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=190122&forum=6&83

禁止發言

洋房

你話似"春田花花幼稚園"?係咪有個鏡頭在樓中zoom埋去咁呀!

複式洋房

Christie23429 寫道:
你覺唔覺元朗英藝外觀似"春田花花幼稚園"
我老公唔講都唔覺

where is 元朗英藝???? ?-( ?-(

別墅

係泰豐街 2-14 號文裕大廈1/f & 2/f 全層
(近公厠附近)
我上星期六都入過去參觀 , 真係好靚, 好舒服 , 好大呀 !
因校舍係新開要招生, 所以我帶左仔仔入去參觀 ,
佢玩得好開心呀 ! 不過學費較昂貴呀 !
$2180 (半日), $3880 (全日) . 因我想仔仔返全日呀 !
我就可以出番來做野呀 !!

我仔仔同我好有緣架 ~ 點解 ??? 係因為我同佢都係同月同日生日:party:呀 ! 不是特登開刀 , 而係真的順產呀 ! 我買六合彩都未種過 , 竟然生仔就可以一齊慶祝生日呀 ! 哈哈 ~~~ :-D :-)

複式洋房

thanks!

不過學費好貴呀! 新開, 不清楚質素如何?
还是对已辦了一些日子的幼稚園有信心些!
Eugene 寫道:
(近公厠附近)
我上星期六都入過去參觀 , 真係好靚, 好舒服 , 好大呀 !
$2180 (半日), $3880 (全日) . 因我想仔仔返全日呀 !

別墅

angelfan07, Eugene

你o地好ar!! 想問o下"校長/老師對眼生響頭上"..............
可唔可以分享o下o的特別例子?? 因我o地家境只係好
一般, 但又一心想入哩間. (因元朗無咩幼稚園有國際班)
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

公爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 熱血勳章

WikMa 寫道:
thanks!

不過學費好貴呀! 新開, 不清楚質素如何?
还是对已辦了一些日子的幼稚園有信心些![quote]
Eugene 寫道:
(近公厠附近)
[/quote]
我諗元朗英藝既教學質素同程度係同天水圍/大埔一樣, 天水圍正校已有11年啦! 如有興趣想知多d有關"英藝", 你地可以去談幼稚園"天水圍~英藝家長入o黎傾o下!"既topic睇睇 :-P

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我弟婦曾經同我講過,話你想同校長TALK都好難,因為就算你同佢打招呼,佢都唔會點同你講野,佢好大鼻囉!
以前我弟婦個仔讀K1時(今年好似升K2/K3)同我講D老師會睇下你外表光唔光鮮,見你有"米",咪同你吹下水,見你寒酸就唔多"應"你~,不過早排有BK媽咪曾回應過O個位老師好似都俾人炒鬼左,唔知係咪呢?!

別墅

angelfan07,

唔該晒你ar!! 又會有o的咁無品o既校長都有o既~~

不過為阿B 著想, 最多唔鬼睬佢!! 著得光鮮o的, 對眼生得高
過佢....................... :mrgreen:
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

大宅

hello
如果覺得貴既話,你不防可以申請學費減免,我都會申請,得唔得我都申請左先,英藝每間學校都會一樣教學質數,因為老師同我傾開計話每年都有錦繡花園,加洲花園家長問校車會唔會到佢o地住所,但幾年都無校車到,所以校方咪係元朗開多間學校囉,希望接納到多些學生,而且天水圍,大埔都會有部份老師會轉來元朗教,亦到會在大埔,天水圍,元朗加一些新老師,而且有學生在天水圍N1升讀會轉到去元朗區,所以亦都唔會話收生率不足,已經有幾個學生會由天水圍轉去元朗讀K1

首頁

尾頁

跳至