論盡家傭

跳至

複式洋房

工人話要走, 機票邊個出?

我個工人做左個零月, 而家話想走, 想問機票錢係佢自己比定係我地要幫佢比? 另外政府稅可唔可以轉落新工人度呢?
CATHY ;-)

複式洋房

Re: 工人話要走, 機票邊個出?

如果佢即刻走 or 預早 1 個月 resign, 都係僱主比, 另外政府稅可以轉落新工人度, agent 識攪

複式洋房

工人話要走,緊係佢自己出機票走喇, 而且仲要佢賠返一個月比你呀!

複式洋房

如果佢有一個月通知resign, 咁佢使唔使補返一個月錢比我架? 即係機票係咪都要我出

CATHY ;-)

大宅

yes

別墅

依照香港勞工法例工人離職可一個月通知或補一個月代通知金, 但僱主在任何情況下亦需給予傭工返回原居地之機票

複式洋房

係咪即係如果佢今日通知我, 話做到下個月既今日, 佢就唔洗補返一個月糧比我? 如果佢而家即刻要走, 佢就要補錢比我? 佢做左一個月咋, 佢會唔會有錢補比我呢
CATHY ;-)

伯爵府

係咪即係如果佢今日通知我, 話做到下個月既今日, 佢就唔洗補返一個月糧比我?
-- yes

如果佢而家即刻要走, 佢就要補錢比我?
- yes
星期五是無飯主婦日

大宅

個工人做咗個零月都要一個月通知ge咩!?

別墅

sure la

跳至