自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

民房

唔識講都要講

頭先見個女人係咁用港式英文同個仔講野
女人:we go to element la,causewaybay is purple,you like purple?
仔:yes
女人Would you like to go ice-skating with…would you like to go ice-skating with…with…would you like to go ice-skating with表姐?

伯爵府

環保接龍勳章

低下階層都想用英文ga, 不過唔識講之麻...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔關中唔中產事嘛

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我就唔係幾鍾意啦, 一係就全英, 唔好一d廣東話, 一d英文, 攪到小朋友兩頭唔到岸

大宅

What is the meaning of Causeway Bay is purple??

原帖由 controlfreak 於 10-12-28 14:53 發表
唔識講都要講

頭先見個女人係咁用港式英文同個仔講野
女人:we go to element la,causewaybay is purple,you like purple?
仔:yes
女人Would you like to go ice-skating with…would you like to go ice-skating wi ...

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 kitmantsoi 於 10-12-28 14:59 發表
What is the meaning of Causeway Bay is purple??
我估係地鐵站個色

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咪講個站的顏色係 purple呀

水晶宮

我唔係中產,但BB入幼稚園前,因為由菲傭照顧BB,所以,我和我先生都用英文。
我覺得,在菲姐面前用英文同小朋友溝通,菲姐既感受會好D,因佢明我講緊咩.
及後,BB入學,要用廣東話與老師同學溝通,而且菲姐來左香港都兩年幾,亦聽得明少少廣東話,我先至改用廣東話.
語言,是約定俗成,新加坡人就新加坡式英語,日本人就日本人式英語.
既然係香港長大,咁講港式英語都好正常.
依家阿囡四歲,用英文同廣東話都無障礙,幾好呀.

大宅

BTW, I met a couple at Science Park last week. They also spoke English to their kids (around 7-8yrs old) with strong local accent but their kids can replied them in fluent English with British accent. May be this is the reason why the parents try their best to create English lang. environment to their children.

水晶宮

就算全部用廣東話,不見得個小朋友就會中文考A.
語言係用來溝通,學多一種語言,始終都係一件好事.
而且小孩既學習同適應能力好高架,只要處於多種語言既環境下,一樣無問題.

原帖由 jackymum 於 10-12-28 14:58 發表
我就唔係幾鍾意啦, 一係就全英, 唔好一d廣東話, 一d英文, 攪到小朋友兩頭唔到岸

大宅

Yeah causeway bay station is in purple!!

原帖由 Tamama527 於 10-12-28 15:02 發表
係咪講個站的顏色係 purple呀

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

有d人連26個英文字母都未講得正,仲鬼咁大聲教小朋友:

G - 知
Z - 易sad
L - eh勞
R - 呀勞
V - we
W - dub-b-u

伯爵府

wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 畀面勳章

樓主睇一睇人地就知係中產收入,
又睇到O個女人一定係小朋友個阿媽.好勁!

歡迎妳加入,BK又多一個勁人!

侯爵府

我都覺得唔關係咪中產, 係宜家好多父母都鍾意同D仔女講英文, 可能想培養D仔女係英文環境成長. 我老公有時都會同阿仔講下, 我自己就唔會講, 我覺得反正阿仔係學校都已經要全英語, 我只會講英文係因為對方除左講英文, 就唔識講其他語言.

水晶宮

如果自己Quali唔夠,發音唔牛津,咁係咪就唔好教呀?
由得自己既小朋友係學校學到幾多就幾多,返屋企唔好同佢溫習?
我無錢請個牛津教授教英語噃.

原帖由 gion 於 10-12-28 15:09 發表

G - 知
Z - 易sad
L - eh勞
R - 呀勞
V - we
W - dub-b-u

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我自問英文唔得,唔想越教越錯...
原帖由 於 10-12-28 14:56 發表
低下階層都想用英文ga, 不過唔識講之麻...

大宅

唔好意思...笑咗

原帖由 方方媽媽 於 10-12-28 15:18 發表
如果自己Quali唔夠,發音唔牛津,咁係咪就唔好教呀?
由得自己既小朋友係學校學到幾多就幾多,返屋企唔好同佢溫習?
我無錢請個牛津教授教英語噃.

...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

甘小朋友學多1個英文字都好既...
同埋我唔覺得關中產事

複式洋房

其實父母們盡佢地最大既努力去教佢地既小朋友, 發音就算唔係太正確, 我都唔覺得好大問題. 50, 60年代, 好多父母黎左香港, 廣東話都講唔正, 但好多佢地既仔女, 而家都成為社會上好成功既人呀 ~

原帖由 gion 於 10-12-28 15:09 發表

G - 知
Z - 易sad
L - eh勞
R - 呀勞
V - we
W - dub-b-u

水晶宮

做咩"la扶"我!

原帖由 kitmantsoi 於 10-12-28 15:21 發表
唔好意思...笑咗

首頁
12345...7

尾頁

跳至