論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

工人話放假想留在家,但唔駛俾放假錢,咁點呀?

我工人來了剛剛一個月,佢話放假唔想出街,要留係屋企或跟住我哋,因為放假要用錢,我都唔知點同佢講,一定要放。

上幾個星期佢放假日我帶佢去屋企附近的商場行下,認識下,我叫佢自己行和可以自己返屋企,但佢一路跟住我哋,仲一齊返屋企,佢話驚唔識返屋企,返到屋企仲話俾我聽佢唔駛放假,佢驚自己一個俾人厄和唔想駛錢,咁我可以點做!

其實如果佢放假出了一陣,自己係附近行下,很快就返屋企,咁算唔算放假,係咪一定要由朝出到晚先叫做放假,我哋自己出街,佢一個留係屋企,唔駛佢做野,咁又算唔算放假!

我最驚佢兩年後要我嘔返晒佢兩年休息日無出街的錢,咁真係唔知點算!

請問你哋係我點同佢講呀! ?-( ?-( 謝謝!

子爵府

Re: 工人話放假想留在家,但唔駛俾放假錢,咁點呀?

我無經驗,但我諗可以咁樣:
如果妳唔介意佢留係妳屋企,妳就由得佢,出糧既時候例埋佢放左邊幾日假叫佢簽,再穩陣d叫佢親自寫封信,要求俾佢假日留係屋企(雖然無規定假日一定要出街 :-P )再簽名。
您好!由於親子王國及教育王國已禁止用戶於簽名檔內張貼來自其他網站之網誌、facebook群組或相簿等之連結,因此閣下簽名檔內容已被刪除。

大宅

有 case 試過, 個 maid 自己放假日話唔出街, 留係屋企, 咁佢就自己羅野黎做, 初初都冇咩, 個工人又冇出聲, 自願做野, 咁個僱主見佢又唔出聲係咁做, 咪冇理佢羅, 但太太從來冇係佢放假日分附佢做 lee 做路, 好啦......到後期, 個工人去公會告個太太, 話佢放假日都有做野, 根本冇放過假, 太太唔比糧佢..............

所以我會叫個工人 dayoff 一定要出街, 如果冇地方去, 返 Agent 做玩, 唔好留係屋企, 而且我都想有一日家庭樂, 如果有個工人係到, 都玩得唔係咁開心....

民房

oy903
我好怕d工人話放假唔出街, 又唔洗補水比佢. 因為 -
1) 好怕佢事後話我唔比佢放假, 佢走去告我;
2) 佢對我黎講, 點都係一個陌生人, 佢放假時我又放假, 佢在家, 就即係我冇私人空間. 但係佢又確實有張床在我屋企, 唔通咁絕唔比佢留在家咩. 我唔知可以點開口叫佢放假要出街!

所以, 做工人的, 真係要識做, 唔係個個阿 mom 都 like 成日對住佢地ge, 比d 空間阿 mom 一家啦!

男爵府

if i were u,
i'd 由得佢

伯爵府

BK猜猜猜慶中秋

Agreed, 叫個工人返 Agent. 唔好留响屋企.

過客 寫道:
有 case 試過, 個 maid 自己放假日話唔出街, 留係屋企, 咁佢就自己羅野黎做, 初初都冇咩, 個工人又冇出聲, 自願做野, 咁個僱主見佢又唔出聲係咁做, 咪冇理佢羅, 但太太從來冇係佢放假日分附佢做 lee 做路, 好啦......到後期, 個工人去公會告個太太, 話佢放假日都有做野, 根本冇放過假, 太太唔比糧佢..............

所以我會叫個工人 dayoff 一定要出街, 如果冇地方去, 返 Agent 做玩, 唔好留係屋企, 而且我都想有一日家庭樂, 如果有個工人係到, 都玩得唔係咁開心....

大宅

If you are worry, you may let her sign something. But I will prefer her stay at home rather than go out and know some bad friends.

別墅

I totally agree wtih LittlePrincess.

我之前個印印,自己要求唔放假因為唔想駛錢。見佢要還債,真係無咩錢,就由得佢啦。點知兩個月後,佢同Agent講,話我地唔俾佢放假,要我地俾返錢佢。真係激到我地嘔血
所以你一定些要佢出街,唔好俾佢留係屋企。

別墅

放假唔好俾佢留係屋企呀.......

我個印都係,又話費事洗錢,又話唔識路,又要還錢,香港d野好貴,出街又要搭車、食野,我出親街佢就跟住我,因為我會俾晒車錢同食乜野都係我俾,當時見佢好丫嗎!
點知七個月後去勞工處告我,七個月都無放過假,要賠三千幾俾佢呀!個賤人,我 shopping 仲送左好多野俾佢,佢可以一餐食兩隻雞脾,一個漢堡飽...我食下午茶餐十零蚊仲有野飲,佢要食鮮鯪魚球麵 $22-無飲品,經過pan-cake店話從來未食過,又請佢食,當時唸住佢對我個仔好,咪算囖,點知有一日,佢放完假番來就執野走左(但佢話無放過假),之後仲走去告我,唔好唔信呀,佢地深謀遠慮,想搵一大筆,之後又搵個第二個僱主,妳對佢幾好佢地都唔會領情,仲會恩將仇報,不過可能係我地多餘,成日覺得佢地好慘,離鄉別井來打工,於是對佢地好d,點知反轉豬肚....

翡翠宮

你咪同佢講囉最好錄埋音, 你話家陣你一個月有多日假同一年有幾多日勞工假, 然後話你放假鍾意去邊就去邊, 唔去街留在屋企都無問題, 個日係你休息日你唔做野都無問題, 但我唔會補錢比你的, 因為勞工法例係一定要你放假而唔可以攞錢做代替, 所以你鍾意點就點知唔知, 咁我估佢會答你知, 咁就好了, 到時有証有據佢咬你唔入.

嘩真係正我都想請一個咁既工人呀.

洋房

我個印印鬼o禁鍾意假, 有時有事請她不要放假,補番錢給好, 她都十分不願意.放假日還指定要星期日,她說她的老友全都放星期日, 真給她氣死! 學到好壞, 最近她果D好朋友教她去深圳玩, 所以要問我取passport, 我並不批准她去, 怕她有危險, 我說遲D請她去澳門, 海洋公園及狄斯尼樂園玩, 還買了公仔點心給她早餐, 她依然十分嬲, 已整個星期沒有出聲了, 其實我已對她好好了, 只是一樣野不順從好便發嬲, 真的十分激氣, 日用品任她用, 零食任她吃, 從來沒有鬧她, 她做野好求其, 洗完D碗及衫都有"積", 唯一優點, 我個仔勁喜歡她, 現在唯有忍耐她.所以話如果工人想吾放, 最好由好吧! 學壞重死!

複式洋房

死啦,我個工人本來1個月放4日,但我同agent講話1個月只放2日,簽contract果日佢先知,但佢都話ok,之後果幾日佢話唔想放假,我諗住比$仲好,等我放假relax d,但而家聽倒你地敢講,我都有d驚,因我個印已經係hk做左6年,d fresh 就話欠人$所以唔出街,但我果個都應該成精,你地教我點做呀?

大宅

我個印印都係頭6個月無假放、但係糧單寫明有4日假期、補假錢就俾現金、應該無問題掛

翡翠宮

有D人話做足功夫便可以了, 即係佢白底黑字自己用印尼文同英文對照寫收左你幾多錢和放左幾多日假等. 不過好多工人家陣好醒目會將個錄音機放埋一二邊按著制黎問你假期之類既野然後去告你, 所以通常個工人問我幾時放假, 我會答星期日麻次次都係放星期日架啦, 之後佢再問咩都唔答佢, 又或者佢問我時咪話我家陣唔得閒安排完先話你知, 今個星期放星期幾咁囉, 到隔耐D放工後或第二日先比答案佢等佢捉你唔到錄唔到你音.

複式洋房

多謝大家回應

今日我同agent傾呢個問題,佢話其實如果佢自己話放假唔出街,就由得佢,因為佢有佢的自由,佢係可以唔出街,但就一定要在簽收人工收據時,寫明佢係有放邊日邊日就可以,佢唔係好贊成我帶返去佢哋到,佢話呢排佢哋到有好多完約的工人,仲未俾其他僱主請,留晒係佢哋宿舍到,佢話驚我個工人放假留係到仲容易學壞。

你們又覺得佢哋講得啱唔啱,如果寫明晒,咁告得入的機會係咪真係低些呢! ?-(

翡翠宮

其實我覺得寫左又點唔寫又點呀 始終自己係有犯過錯, 除非你口才好好個腦轉得好快, 否則講大話始終都係會穿煲的.

珍珠宮

咪由佢囉, 佢放唔放, 都冇證明!

複式洋房

我個印都係放假唔仲意去街, 因為要洗錢, 就算去街佢都係吃完早餐先出去, 返來吃晚飯, 所以佢放假時我都會煮多佢飯比佢吃

王國會長

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 HiPP勳章(1) 畀面勳章 王國會長 爸B勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都唔會叫佢留係屋企,平日已經成日見佢,放假又見佢,我未冇哂自己空間。佢地個個都話冇錢唔出街,其實好似我工人咁係有錢,只不過佢又唔想使自己d錢,又冇人陪佢,先懶死唔放假留係屋企。

首頁

尾頁

跳至