嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

仔仔曾患陰囊水腫請賜教

仔仔患有陰囊水腫,好難過! 懇請天涯倫落人分享一下!

又請教有無人試過微創手術, 請多多賜教!

感激不已!!!

大宅

Re: 仔仔曾患陰囊水腫請賜教

我細仔亦患過,上年在屯門醫院做過手術,是全身麻醉即日已可出院,現在已康復只是還有一條不到一吋的疤痕(已漸退),不過醫生話會有少數人係會復發的,要經常留意。至於微創手術我唔知道我細仔嗰次係唔係(我想應該唔係)。不過妳唔需要難過因醫生話陰囊水腫,其實好多男嬰都有出現這情況,有些會自己退水腫,有些就像我細仔。
祝妳仔仔早日康復!

伯爵府

好媽媽勳章

我個仔出世時有, 不過醫生話自己會收, 六個月大打針時醫生check已經無左.
全職/全母乳媽媽大仔在8/8/2004出世了!  3.02KGS細仔在23/2/2007出世!  23/2/07  2.84KGS     26/2/07  2.81KGS     08/3/07  3.12KGS     24/3/07  3.79KGS     23/4/07  4.77KGS     25/6/07  6.67KGS     25/8/07  7.73KGS

民房

meifun & CANDY_SAMSON,

多謝你們回應.

meifun你細仔幾大呀?在屯門醫院做排期是否需要等很久? 麻醉時可否讓你倍住直至藥發呀?
我猜你細仔不是微創,因微創是不用開刀,但就要穿三個洞,放d鏡頭同機器咁,醫生就望住螢幕控制d機器. 都唔知邊種手術風險比較低,我仔仔只得2歲,我又點可以放得低呀! Anyway,好感激你的分享和祝福.

Thanks a lot!!

民房

我個仔一歲多少少都做了,在私家做的,我威爾斯等一年多才有得罩醫生,現在都無疤了,他也忘記了,其實越細做越好,大了他會記得的,怕了看醫生和怕給他觸摸這兒的

民房

滔仔媽媽,

好感謝你的意見, 你指在威爾斯等一年多才有得見醫生係微創嗎?

大宅

BB30229,
我個仔都係兩歲做d 個手術. 我地個醫生唔贊成用微創. 曾經打去威爾斯問都話未必一定做微創, 係視乎醫生覺得小朋友需要. 見到佢個到腫哂, 我就好驚..個心又成日形住佢會痛, 問佢, 佢又九唔答八咁話痛.. 所以決定即刻book醫院做手術. 即日出院..之後好似無做過手術咁架..唔洗擔心. 就算唔係微創, 傷口都係得2cm左右.
--- 2J 作品

男爵府

點知個小朋友患陰囊水腫?

大宅

BB30229:
細仔差唔多三歲做手術,嗰時屯門醫院排期大約幾個月,由病房開始陪住一直到麻醉後(睡著了)為止我才走出手術室。
放心啦!初時傷口一定會痛,但小朋友好快唔記得。

民房

JJ1122 & meifun,
依然果句好好好感激你哋D分享、指引、同安慰!!!
我還是擔心開刀他傷口會痛,諗住見一見負責微創嘅楊重光教授,聽吓佢意見. 都曾經諗過放棄而盡快開刀,因為我都係同JJ1122一樣.見到腫得咁大粒,怕影響到佢發育!但又怕佢傷口痛對佢有心理影響,總之就好煩惱!

fannynsy,
我d初為人父母的又點識,其實早已有問題,佢weewee時總打斜的,但有時又好似冇,就不以為意,直至老公半個月前見到大細邊,跟住星期日比做過護士的嫂嫂睇,先知有問題,跟住就係去睇醫生.....所以要留心兩邊睪丸是否齊整,唔識就去開見醫生/健康院問下.

大宅

我仔仔都有ga~仲要係胎生既tim~
o係TMH排期要等到出年~
so 同佢睇私家~e生話順手同佢做割包皮~
coz 去weewee個hole細......

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 hashtag影視迷勳章

昨天小兒(6歲半)參加學生健康普查, 也發現有這問題, 他們寫了轉介信到

大宅

我囝囝有陰囊水腫及小腸氣,今年2月尾做了手術,但約一個月後發現囝囝做手術那邊的睪丸位置並不是像另一邊在陰囊的底部,而是較高的位置,因此看上去兩邊睪丸是一邊高一邊低,不知是否正常,還是手術有問題,各位做了手術的小朋友有沒有此情況?

首頁

尾頁

跳至