嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有冇人試過BB只發燒??

冇咳,冇傷風,就只有發燒??已經燒左三日,睇過醫生,醫生都話唔知點解,話佢又冇喉嚨發炎,又冇傷風,氣管又冇事,都唔知點解,但食左退燒藥都唔退燒,全身就只有個頭同埋腳板熱,度數就係38度幾至39度幾左右,又唔係好肯食奶,請問有冇人試過呢??通常係半夜個人最熱~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!
生死有命,富貴由天

別墅

Re: 有冇人試過BB只發燒??

可能出玫瑰疹呀,因我個BB都係咁,燒左兩日今日係第三日啦 :-( 睇左醫生,醫生話可能係玫瑰疹,冇其他病症只係發燒有時仲會發高燒到40度要小心留意多D飲水 佢地唔飲都要迫佢地飲對佢地好,三日之後身上會出紅色一點點咁燒又會自然退,紅點唔痕唔痛冇野既約兩日又會退,咁就冇事架啦,不過記住BB有燒要小心呀...

伯爵府

hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都諗梗係唔係玫瑰疹,一陣再同佢睇多次醫生先得~~佢肯飲水呀,不過就唔肯飲奶~~
生死有命,富貴由天

別墅

My bb is the same, fever as high as 40 since last saturday and stop fever yesterday, so about 4 days. then, today, there are red dots on her body玫瑰疹.

伯爵府

但佢而家未有一點點,去到醫生到,醫生會唔會都係唔知佢咩事既呢??
生死有命,富貴由天

別墅

你同佢睇過另一個醫生啦,之前個個都估唔到係咩,估下都好嘛,明知媽咪好擔心架嘛,個醫生真係低打

伯爵府

我都係咁諗,不過唔係因為個醫生唔好,係我覺得D藥同BB唔係好夾~~所以都應該會轉睇第二個~~
生死有命,富貴由天

別墅

係啦,試下第二個啦...冇事既放心啦

伯爵府

岩岩睇左醫生,醫生話唔係玫瑰疹,佢話唔知會唔會係膀胱炎~~
生死有命,富貴由天

別墅

我個囡而家都係咁呀, 睇左2次醫生, 又打左針, d藥一過又燒番, 好擔心呀. :-( :-( :-( :-( :-(

複式洋房

之前我個女又係咁,
e生話係喉嚨發炎,
燒左3-4日就退,
o個身冇紅點,但係好'鞋'咁有粒粒,唔痕o既

咁我想問玫瑰疹係咩病?
o係咪响其他bb到惹番o黎嫁?
Honeybaby Yan Yan

別墅

我個女上二個星期又只是發燒,她並不是出玫瑰疹.這時我們仲去了星架玻,在星架玻她第三日就發燒,沒有傷風,咳,只是連續三日發燒,,而我只給她退燒水,我幾驚突然高燒上吾到機,都唔點算,好彩只是上機當天早上有少少燒,到黃昏上機時無事.

男爵府

好媽媽勳章

我仔仔早幾日又係發燒, 無咳無傷風, 睇家庭醫生話普通流感, 又係食果d藥, 我都好奇怪點解要食埋咳+傷風藥, 佢話呢只菌要燒2日. 返黎日頭仔仔就無燒, 半夜就102, 食左藥後6個鐘又再燒, 搞左2晚(半夜沖涼降溫)而家ok啦. ^_*

別墅

我個BB又係呀,燒左兩日今早開始冇燒啦(TOUCH WOOD TOUCH WOOD )醫生都有講過可能係流感,有俾止咳水.依家佢冇燒我至放心D咋

大宅

我個囝尋日都係淨發燒,亦係冇其他病徵,時高時低,臨天光就燒得特別高,問過d有經驗既媽咪話可能係發骨折。

大宅

畀面勳章

我囝囝前兩日都係咁尤其是夜晚最高去到38.6,日頭就37.8,但佢就好精神,但唔係好肯食野,今日好啲37.2,我都當佢冇燒,我都覺得奇怪,而家只好睇實啲啦!

伯爵府

ptmfamily 寫道:
我個囝尋日都係淨發燒,亦係冇其他病徵,時高時低,臨天光就燒得特別高,問過d有經驗既媽咪話可能係發骨折。

我初頭都係咁諗呀~~不過到第二日佢d關節位又冇熱,就只得個頭同埋腳板熱,不過而家知佢應該係玫瑰疹喇,因為佢而家個頭好多一點點呀~~
生死有命,富貴由天

複式洋房

My baby also had fever last week without any other sydromes. The doctor said she had a little bit red in her throat, so he gave her some antibiotics, thanks God, she's fine now.
I asked the doctor whether the fever relates to the growth of teeth, and his answer was that when a baby grows teeth, he may have a little fever, but if the temp. goes to 38.6C it would be another problem.

洋房

醫生有冇同你bb驗小便,有可能尿道炎.

首頁

尾頁

跳至