1-3歲

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

大宅

好媽媽勳章

HI 老師 (唔知我有無記錯呢,如有請見諒)
我女兩歲,佢都係一早一晚飲,我用240水沖8匙奶粉,沖完都成支奶爆晒架...佢都飲得晒...仲要一滴不漏...但係我又唔會特登再沖多D比佢喎,因為佢會食其他嘢嘛...

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我囝都係早/晚飲. 如果佢肯飲, 都會keep住比佢.

男爵府

好媽媽勳章

我囡都係早, 下午茶, 晚食240ml.
上次兩歲見故娘, 話唔駛食咁多, 基本上同大人飲食習慣幾不多.
不過, 我都keep住比亞囡飲.

禁止訪問

好媽媽勳章

男爵府

嘩~~你地 D 小朋友咁重既,我女女而家2月3個月,得22磅咋.但睇醫生,又話OK 但我覺得好似輕左D....唔知關唔關佢矮事啦,因為我83CM高,我女女一日食2餐奶,210ML,多數飲得晒,至於加唔加奶,我會唔加囉,因為之前健康院姑娘話,其實奶已經可以唔需要,但BB因為慣左飲奶,所以比小小奶佢都冇咩問題....佢話最好食飽少少,再比少少奶,唔好奶多過固體食物

公爵府

醒目開學勳章

我仔2歲4個月,1日3餐奶,200ml.

禁止訪問

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個仔飲好少奶, 一日飲到8安, 仲要係分開 3次飲, 每次飲 2-3安炸. 沖的多又飲唔晒.

禁止訪問

禁止訪問

洋房

280ml都唔少啦,正餐加多D比拒食.我 囡囡2歲2个月,一日2-3餐8安奶,食飽飯都仲要飲,冇晒符.俾拒飲多1年就斷奶,依家飲個隻成日斷貨

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

畀面勳章

我個女 20 個月 ~ 都係早晚各一餐 ~ 220ml ~
不過有時唔知晚餐係唔係食唔飽呢 ~ 夜晚支奶奶通常佢都要添o的 ~ 1.5yr 時 10kg 82cm ~ 家陣唔知有幾多 ~

子爵府

My b is 2yrs 3mths old, and he is only having 240ml milk each day, 3 normal meals + tea break.

He weighed 30lbs and he is 90cm tall, so I dun think milk is that relevant to kids' Growth at this age

大宅

我諗唔好唔好再加了,因為佢又無偏食,又肯飲奶,仲要每餐飲280nl,真係太多了,而家肥仔冇緊要,但係大d要減肥就辛苦了,或者食飯食菜多d啦.....睇吓得唔得....

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 陪月勳章

子爵府

if you are serving only280ml milk as yr b's breakfast, this may not be enough, you may consider to give him more solid food. For my son, he needs
240ml milk + 2/3 adult bowl size cheesy spaghetti + banana/apple for his breakfast.

原帖由 joeywongmy 於 11-1-4 20:58 發表
其實我都唔想加比佢
因為呢個時候都係想佢食多d固體
不過佢次次飲完都發晒脾氣話唔夠
我先諗下好唔好加比佢唧

男爵府

畀面勳章

原帖由 joeywongmy 於 11-1-4 20:58 發表
其實我都唔想加比佢
因為呢個時候都係想佢食多d固體
不過佢次次飲完都發晒脾氣話唔夠
我先諗下好唔好加比佢唧

佢朝早同夜晚支奶幾點飲? 食完晚飯幾耐之後飲夜晚支奶? 飲完早果支仲有冇俾早餐佢食? 如果你冇再俾早餐佢, 又真係唔夠飽喎....

我個女未足2歲, 而家都係一早(240ml)一晚(120ml)一支奶, 因為我會俾其他早餐佢食, 夜晚佢7:30pm食完飯, 8:30pm就瞓, 所以瞓前果支奶都係過口癮, 有時如果佢食飯食到好飽, 支奶佢都只係飲一半就停口

你不如試吓加餐早餐俾佢, 而晚飯亦俾多少少佢, 睇吓佢仲有冇嘈.....

大宅

我個囡有時都會食完唔夠喉,成支奶沖滿晒,佢飲完會發脾氣嫌少,我tum下佢就算,唔會再加奶

首頁

尾頁

跳至