跳至

首頁

尾頁

大宅

點安排吃糊仔同飲奶的時間?

伯爵府

環保接龍勳章

食緊啦, 阿b仲係一日五餐, 下午o個餐食糊仔, 飲水, 再比佢埋身, 食少少都好, 唔係會谷, 我好容易塞.

大宅

禽日開始俾佢試,暫時只係一湯匙咋
中午搵一餐係食奶前俾佢試
e個階段至少一個week

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

未, 等佢6個月大既正日至同開齋.

大宅

開始咗幾日, 亞仔好鍾意食, 捉住個匙羹唔肯放, 仲嫌我餵得慢添!! 家吓餵緊半餐!!

大宅

原帖由 tigerbabe 於 11-1-4 01:24 發表
開始咗幾日, 亞仔好鍾意食, 捉住個匙羹唔肯放, 仲嫌我餵得慢添!! 家吓餵緊半餐!!

我囡囡都係呀!吃完四分之一碗仲唔夠喉,吵住要吃,但姑娘又話六個月先試固體,都唔知點好?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 jess647 於 11-1-4 11:21 發表

我囡囡都係呀!吃完四分之一碗仲唔夠喉,吵住要吃,但姑娘又話六個月先試固體,都唔知點好?

咁有d 矛盾喎... 你想跟姑娘既說話去做, 但而家又俾你個囡食糊仔?

我覺得早少少俾糊仔係冇問題.

不過有樣野要留意, 唔係bb 話乜都要跟, 有時我地要學識自己去衡量, 響適當時侯去拒絕, 同埋放手俾bb 自己揀. 如果你而家覺得俾左1/4碗糊係足夠, 咁bb 嘈住要食你都要拒絕.

男爵府

雖然話6個月先俾糊, 但睇到你地開始餵, 都有少少忍唔住想試, BB而家見到我地食飯都會望實, 放隻筷子向佢咀邊又想伸條利出黎LAM, 所以我都想俾佢試糊呀, 諗住5個半月俾佢試, 仲有幾日就5個半月啦

男爵府

大廚勳章

我係佢5個月1個星期大左右就開始試粥, 無食過糊仔. 我見佢便便都幾靚, 所以就開始加紅蘿白俾佢食, 又OK, 依家5.5月大, 會慢慢再加野.

我以前就將中午果餐, 由人奶變成粥, 但我依家試左, 將夜晚尾二餐變成粥, 即6點鐘果餐變成粥 (佢已經可以食到半碗, 一餐), 之後就瞓覺, 到9點幾再餵多次人奶, 就瞓到天光.

我想佢飽D瞓, 唔使起身飲夜奶.

不過6點真係好忙, 又要搞大, 又要食飯, 又要餵粥. 好彩阿妹食得好快, 半個鐘唔使就食完!

大宅

我都知好矛盾,佢出咗二隻牙仔,成日咬我,我鬧佢佢就索性唔飲,見我哋食嘢佢係咁流口水,所以佢飲唔駛奶我就攞來開糊仔。
我大女,二女嗰陣時係超過六個月大都對固體無興趣,呢個bb又好唔同……

不過有樣野要留意, 唔係bb 話乜都要跟, 有時我地要學識自己去衡量, 響適當時侯去拒絕, 同埋放手俾bb ... [/quote]

首頁

尾頁

跳至