母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁
雲師奶 該用戶已被刪除

健康院d姑娘話..

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

Re: 健康院d姑娘話..

有了個依賴性.......
唔可以自己入睡ar

男爵府

每晚臨瞓我都會埋身餵, 咁好順理成章佢會啜住瞓

大宅

自己覺得ok就得啦, 不用太介懷姑娘這樣說

禁止訪問

男爵府

2019新春慶豚圓 2011至尊種植勳章

如果臨睡前餵 bb 係因為佢肚餓, 而佢啜啜下訓著, 咁都唔係大問題. 但如果 bb 唔係肚餓, 只係想透過吸啜而取得安全感而入睡, 咁呢個就係唔好o既習慣.

可能你現在覺得無問題, 甚至會 enjoy; 但當日子久了, 你可能會覺得好困身, 因為當佢想訓時, 只有你一個可以安撫到佢, 無人幫到你 ....... 如果你係在職媽媽, 咁就會更辛苦.

男爵府

monkichi,
你提出了我既疑問......洪寶仔每晚7點半前會食一碗粥, 9點半左右我會再餵佢食奶瞓, 照計佢應該未肚餓 (相隔2個鐘), 但我會pump and feed (i.e., 我利用佢刺激造奶 ), 所以佢每晚都會啜住瞓, 而事實上夜晚又真係我先可以令佢入睡, 點算 ?-( 不過呢個情形應該會維持到佢一歲, 我唸住餵到一歲 :-|
雲師奶 該用戶已被刪除

大宅

我可以向大家講....
係無問題架!

因為我個囡入幼兒園後要自己午睡都全無問題,
老師話佢上床後自己會唱下歌仔, 之後就瞓着!

但夜晚我係度就當然無E支歌仔唱!
都一定要飲清我先至肯瞓啦!

關鍵係...
見到媽咪就要啜過先安樂,
無得飲, 咪自己瞓囉!
母乳餵哺
健康成功第一步

珍珠宮

好媽媽勳章

[quote]
師奶仔 寫道:
我可以向大家講....
係無問題架!

老師話佢上床後自己會唱下歌仔, 之後就

男爵府

Exactly!! 洪寶仔平日若果有睡意, 姐姐放佢在床仔歌都唔洗唱佢會自己瞓, 但夜晚就一定要我

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章

寶寶是聰明的,
他知道在媽媽的懷裡吸吮母乳而睡是最享受和最安全的. 母親願意與否, 則視乎自己願意滿足寶寶在依附期的心理需求嗎?

我自己就有一直讓兒子吸吮而睡, 因為我感到讓他感到安全而安睡, 有助睡眠品質. 隨著寶寶成長, 尤其是在一歲多開始, 寶寶大多愛探索好玩, 可以很夜都不願睡, 如果跟他玩, 精力充沛的他, 可以頂著睡意捱下去玩, 有時自己都拿他沒法; 又作為上班的媽媽, 經常夜歸, 他就會爭取跟媽媽在床上談心事, 訴說日間的喜和憂, 傾聽媽媽的話語....又或者一起玩說故事, 噢! 為了要他早些入睡, 我會自動獻上, 就是不消幾十秒, 就此吮著熟睡了.

我體會到, 我兒沒有因此要變得依賴母親, 生活上他好多方面都很獨立. 例如, 與他一起遠足, 無論是走了多少次的山徑, 他都愛走在我們的前方, 見到陌生的洞穴, 他勇於去探索, 還是一馬當先哩......
【母乳餵哺資料庫】 保 守 著 大 家 的 母 乳 路 ! 無 論 順 逆 , 願 大 家 都 以 喜 樂 和 盼 望 的 心 迎 接 喜 與 憂 ! 加 油 啊 ! 因 為 我 們 在 這 裡 耕 耘 的 路 上 , 有 的 是 扶 持 和 關 顧 啊 ! 願 【母乳餵哺區】 是 母 乳 家 庭 的 加 油 站 !

大宅

我都覺得冇問題,我亦唔介意bb依到幾大,雖然而家大果兩個(三歲,兩歲)戒左奶,係自己戒,所以唔駛擔心,有倚賴,大大下就唔要架啦,到時想攬住bb黎訓既機會少左好多,好好珍惜同bb在你懷中睡的日子。

大宅

每晚我都會比bb食完奶先訓, 不過當佢食到咁上下, 我就會同佢講"夠啦, 訓覺啦!" 咁佢就會放口, 訓覺啦...不過佢要捉住我隻先訓到喎, 佢唔依賴啜住, 但係依賴我隻手呢....
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

侯爵府

師奶仔 寫道:
我可以向大家講....
係無問題架!

老師話佢上床後自己會唱下歌仔, 之後就瞓着!

但夜晚我係度就當然無E支歌仔唱!
都一定要飲清我先至肯瞓啦!

關鍵係...
見到媽咪就要啜過先安樂,
無得飲, 咪自己瞓囉!

我囡囡超級"chi"身, 舊年(佢1歲半)入托兒所, 我唸住佢實訓唔到, 因為佢係屋企, 冇奶係訓唔到架, 半夜醒都要有奶奶先訓得番....

點知, 佢第一日就自己玩玩下訓著左lu~~

所以我100% agree你話o既:見到媽咪就要啜過先安樂,
無得飲, 咪自己瞓囉!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊