嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個女1歲, 星期六要去健康院, 請問打1歲個支針係咪好大機會會發燒, 有人話出去診所打會好D, 請問是不是, 有冇媽咪可以分享下經驗, 唔該.

子爵府

回覆 1# portfolio 的文章

MMR支針係strong D, 不過唔一定會發燒, 我阿仔無發燒, 係打完大約一星期左右出左少少暗紅既疹, 好快就退左. 我係私家打, 係咪好D唔知, 個人覺得應該冇關係.

複式洋房

其實去健康院係咪主要係打針, 我唔知今次去唔去健康院好, 如果只係打支針, 我搵私家打, 但如果我今次唔去, 之後所有野係咪要自己安排. 唔該

禁止訪問

公爵府

私家咪又係打O個D針, 有D醫生會話佢地D針多合一, 針數少D, BB唔駛痛多次LAW.... 但我覺得冇乜所謂. 有D針健康院冇先要去私家O者, E.G. 水痘, 但呢D其實又唔會必要, 打唔打都得.

大宅

原帖由 portfolio 於 4/1/2011 03:13 PM 發表
其實去健康院係咪主要係打針, 我唔知今次去唔去健康院好, 如果只係打支針, 我搵私家打, 但如果我今次唔去, 之後所有野係咪要自己安排. 唔該

我仔打1歲針無發燒無出紅疹,咩事都無~呢次番健康院,除左打針之外,仲有一份問券咁既野要答,姑娘會問你bb既野,好似食幾多,食d乜,識發咩音,識做咩動作.....etc.,其實健康院同私家咪又係咁打,只係有d人覺得私家手勢好d,我自己覺得健康院都ok,所以唔會特登出去打,,,同埋一路健康院打開針又做發展評估,一路跟住會好d~

男爵府

牛年勳章

我仔仔打左嘞,我覺得最大分別係肺炎舍支針,c+係13價,政府係10價。最近好多單兒童肺炎事件,就係10價冇包個隻菌,而13價有。如果新聞早一日出,我地只會去政府打mmr,肺炎會去翻c+。

男爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

其實我好想知道健康院果支係7價定10價??

子爵府

回覆 3# lwkchy 的文章

其實就算唔係健康院打針, 都絕對值得番健康院做定期發展檢查. 我係私家打只係因為減針, 加上有D針都係要另外比錢打, 所以係私家買左個package,但我都智定期番健康院做發展評估.

禁止訪問

子爵府

回覆 1# susanso 的文章

我阿仔之前打十價, 最近補埋支十三價.

首頁

尾頁

跳至