跳至

子爵府

2019勳章

好唔開心呀!超擔心... :-(

話說前日BB

大宅

2019新春慶豚圓

Re: 好唔開心呀!超擔心... :-(

Dear chichiwing :

你不用擔心 , 其實我99話男仔學野慢D架.我太一都是
6個月大body check時姑娘話BB末識坐, 當時我都好擔心
呀! 姑娘試了很久都唔得..跟住只好叫我地 BB9個月大要再
去健康院(姑娘話原本可以一歲先去啊) 不過太一現在
(6mths 2weeks 6 days)都其實末可以自己坐我都好擔心呀!
:-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( 不過99很有信心 + 常
常同太一練習)
[size=large] Sorry, 本來請你唔好擔心…. :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-( :-(

[quote]chichiwing 寫道: 話說前日BB
太陽高照出抽中, 一鳴驚人萬雲從。 太極貴人天官賜, 乙兒樂透風中馳。 多謝Joycelyn 送給太一及太乙的詩

別墅

Dear chichiwing :

Agree "男仔學野慢D架"my 99 saying the same ah........BB男仔學野慢D架!

So do more practice with your bb...don't worry!
芷蘭清秀可人兒,柔情似水百花依。

別墅

係呀,

唔好咁

2005年2月1日於瑪麗醫院出生

大宅

chichiwing,

唔好唔開心啦 ! 我地個個媽媽都好支持您架.
個個bb d進度都唔同架, 有快有慢, 唔代表d物. 有專科醫生幫您 monitor住, 唔駛驚.
其實聽d老人家話, bb遲識行, 遲識坐, 遲識講野, 第日大個係仲叻, 仲有福氣架, 唔好太擔心.

大宅

MySweetBB

係唔係架, 唔好
Happy

大宅

2019新春慶豚圓

Dear cltm

請問你 BB 幾大呀 ???

太陽高照出抽中, 一鳴驚人萬雲從。 太極貴人天官賜, 乙兒樂透風中馳。 多謝Joycelyn 送給太一及太乙的詩

別墅

Chichiwing & mcrl,

唔好咁擔心啦, 個個BB既進度都唔同, 我阿B六個月時去健康院檢察, 姑娘話六個月既BB應該只係坐到幾秒鍾咋, 要慢慢同佢practice, 到八個月先至正式可以自己坐好,如果BB頭仔偏大/重, 會耐啲...總之多啲practice下就得架啦.腳力都係一樣. 宜家見醫生只不過係make sure they are on the right track 啫. "愛恩司坦"舊7歲先識講野啦 分分鐘你地阿B仲勁過佢呀. Add Oil.... Add Oil....

大宅

Ah-Goo-Chu 寫道:
Chichiwing & mcrl,

唔好咁擔心啦, 個個BB既進度都唔同, 我阿B六個月時去健康院檢察, 姑娘話六個月既BB應該只係坐到幾秒鍾咋, 要慢慢同佢practice, 到八個月先至正式可以自己坐好,如果BB頭仔偏大/重, 會耐啲...總之多啲practice下就得架啦.腳力都係一樣. 宜家見醫生只不過係make sure they are on the right track 啫. "愛恩司坦"舊7歲先識講野啦 分分鐘你地阿B仲勁過佢呀. Add Oil.... Add Oil....

HEHE, 甘即係我講得無錯啦 ! 越遲識野, 就越叻.

大宅

cltm,

我無tum您呢, d老人家係係甘講架, d人成日話唔好比bb甘快識行, 第日辛苦命.

大宅

chichiwing:

係丫, 男仔學野係慢 d 架同 bb 的成長進度係唔同的. 姑娘的數據係一般 bb 吧了. 你唔洗擔心啊!

但你都要同 bb 多 些練習呀 (最好日日啦).

我細佬 (bb 時) 到歲幾都未識講野, 一開口講野已講雙字 (唔講單字了). 有些 bb 都唔係爬完先識站立, 會 skip 了爬行的. 所以發展的快慢都唔同.

Joycelyn

大宅

chichiwing,

唔緊要0架...個個bb都唔同啦,妳有冇同bb訓練呀,
同bb玩時候比d適合bb玩玩具(我比bb玩牙膠)比
bb捉實及妳輕輕同他拉下拉下,就住bb力道。
妳bb想反身時候妳可以壩bb推一推,佢會下次識得
用力, 妳bb是不是很靜,平時是否很小"旭"動???
之前mrsbunbun有個web site 好有用, 訓練左右
腦的運動...妳去睇睇...可能妳平時也有做過的,不過
小做 因為我也是...

大宅

子爵府

2019勳章

好多謝你

大宅

chichiwing

等候你的好消息

[quote]
chichiwing 寫道:
好多謝你
Happy

大宅

hi mcrl

小B30/1出世, 現在5個半月大. 細你太一1個月有多.

mcrl 寫道:
Dear cltm

請問你 BB 幾大呀 ???

Happy

複式洋房

chichiwing
我份人講野好直,請先別見怪
我絕對理解你嘅担心,我bb餐奶飲少d我都担心啦,何況你嘅情況,不過,無論如何,佢都係你bb,係你心肝"丁",就算佢發展真係比人慢,需要額外訓練,你都要堅強d ,bb好需要你支持架

大宅

我bb現在識坐識反身(可能比較輕), 但是餐奶飲得少, 上次健康院姑娘話佢比較輕, 得5.02kg (在四個月) 現在都唔見得食得好, 我都好担心 :-( 所以個個bb都有佢的問題, 希望bb健康啦

大宅

Dear 所有媽媽,
唔洗咁擔心既, 我個妹仲攪笑, 1歲前冇爬過, 只係坐同用個pat pat 周圍"得", 點之食完個1歲生日蛋糕佢突然企喺度跟住開始行, 我阿媽之前同你一樣擔心到死, 因我地個個都唔係咁. 我個妹係女仔添, 照計應該叻過男仔.......而家咪冇野, 仲讀緊大學. 所以唔洗驚, 細個唔叻唔代表大個唔叻, 相反亦然. 不過媽媽為子女擔心係人之常情, 呢啲就係媽媽既偉大, 總之支持你, 加油!!!

子爵府

2019勳章

winniethekwan & 豬仔媽媽:
知道喇!多謝你

跳至