跳至

首頁

尾頁

男爵府

買吾買學行車

我現在想緊買吾買學行車比bb坐呀....
因為我奶奶叫我買張chair比佢係廳到坐呀,吾洗次次都抱番佢入房放係張

大宅

Re: 買吾買學行車

my1215sui,

我覺得chair係一定要買架! 大個d佢都要自己坐架嘛, 或者買張high chair 俾佢先, 可以用嚟食嘢! btw, 你bb識得自己坐喇? 我地莎莎都仲未係好夠力自己坐! 如果未識坐係咪應該俾佢瞓/挨喺架bb車度, 擺架私家車喺廳度咪唔使抱又有人陪囉! 宜家莎莎都係咁架, 有時佢自己喺架私家車度玩玩吓瞓咗!

學行車唔會坐好耐架, 我大女嗰時初初就玩得好開心因為好似自己可以週圍走咁, 坐喺架車度橫衝直撞但又冇整親喎! 好以好行意咁, 但玩得幾次就唔鐘意同埋越玩得多次坐既時間就越短; 玩咗唔夠一個月就唔肯玩lu! 跟住就收咗喺儲物室諗住留番俾表弟表妹/細佬妹!

[quote]
my1215sui 寫道:
我現在想緊買吾買學行車比bb坐呀....
因為我奶奶叫我買張chair比佢係廳到坐呀,吾洗次次都抱番佢入房放係張

男爵府

我bb未識坐,只是挨係度呀.....
咁我試下比佢坐係bb車度啦,吾洗佢地抱住咁辛苦ma
因為我部bb車放假我媽媽度,好少放係我奶奶度呀,因為我奶奶都吾帶bb去街,又我媽媽多數會帶呀
我逢星期五或放假我同bb都會返去媽媽度住呀,星期日先返奶奶度(我同奶奶一齊住).....

子爵府

你未得閒既時候抱住係度坐羅,畀佢學下點坐 訓練下

複式洋房

我聽人講話學行車唔係咁好..易有O形腳..不過我的friend送了一架給我,我都唔知用唔用好..因為我的囡囡成日都想企和行..而家我會扶住佢的underarm俾佢自己試下行..佢會向後行..仲行得幾快..

我覺得bb係需要high chair,佢第時開始食糊仔時有用呀..

複式洋房

Mirth 寫道:
我聽人講話學行車唔係咁好..易有O形腳..不過我的friend送了一架給我,我都唔知用唔用好..因為我的囡囡成日都想企和行..而家我會扶住佢的underarm俾佢自己試下行..佢會向後行..仲行得幾快..

我覺得bb係需要high chair,佢第時開始食糊仔時有用呀..

Agree, 學行車 will delay BB's development on walking, and cause him to fall easily when start to walk. So even my friend give Caleb one as a gift but I will not use it.
"Good parents give their children Roots and Wings. Roots to know where home is, wings to fly away and exercise what's been taught them." --Jonas Salk.

男爵府

但highchair吾係要六個月先可以用咩
你想問你地係邊度買呢,價錢貴吾貴呀
你地o的bb係咪已經坐緊呀

大宅

my1215sui,

因我以為你bb己識坐, 所以提議你買highchair! 我諗bb如果自己坐得穏都可以俾佢坐架喇!

我大女嗰時係差唔多10個月至去買highchair俾佢, 之前佢都係坐喺梳化/私家車度俾我地餵粥仔! 我地喺ikea度買咗張白色highchair(即係大家樂嗰隻), 好似係百幾蚊咋! 仲有個枱面可以加上去; 有個枱面都幾好, 佢可以用嚟自己食嘢或者玩!

嗰度仲有一隻係木既要$3xx(即係一粥面嗰隻), 我本來鐘意嗰隻多啲架, 但hubby驚木難抺又重d又貴d! 因大女嗰時係喺婆婆度住, 放假至跟我地返屋企, 所以我地買多一張一樣既擺喺自己屋企俾佢坐囉!

my1215sui 寫道:
但highchair吾係要六個月先可以用咩
你想問你地係邊度買呢,價錢貴吾貴呀
你地o的bb係咪已經坐緊呀

男爵府

彤彤媽
我bb現在先四個半月到,係咪都可以坐呢,其實佢都算幾硬正呀,我現在好多時都比佢坐下sofa,有時比佢企下咁law....
因為我部bb車通常放係我媽媽屋企,我逢星期五會帶bb返去住,星期日先走ma,只有我媽媽或者我先帶bb去街街,
我奶奶吾帶呀,所以部車仔放係我媽媽這邊好o的law....

而我奶奶這邊買張highchair比佢都好o既,但係我聽人講要六個月以上先可以坐ma,除非有得調較角度啦,仲係要有軟墊喎,所以我仲睇緊呀......

複式洋房

my1215sui,

我bb兩三個月時我已俾佢坐highchair了..佢用的是Combi..(圖中果款) 唔駛6個月已可以坐了..
[img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD4/67420/68248.4943198.24812.jpg[/img]

我未試過係sofa餵bb食糊仔..我諗佢一定坐唔定..
而且bb現在識轉身,坐highchair感覺安全d

男爵府

mirth
我今日都有去西田睇過combi的high chair
你這款要成二千幾蚊,是嗎
我見到另外一隻千八蚊,但真係好貴呀,我都見到好多function,買左一張就吾洗再買lu,咩用途都有.....
你覺得好用嗎,會吾會好浪費呢.,但成千幾二千蚊喎
我見combi另外一款係好似搖搖椅咁,只是冇得調較高度,是前後搖law,平好多呀,七百蚊呀....我都覺得ok呀,只是可能要坐地下餵佢食糊仔law....

男爵府

my1215sui,

Combi嗰兩款highchair而家晌bebedream做緊8折,至31/7.你都可以試吓問Citybaby,佢哋好似會送combi食具.

我用緊平嗰款,不過呢排日頭少d用,因為我唔會經常開冷氣,張椅會較熱.不過我相信highchair早d比bb用會好d,因為如果佢free慣就難d要佢坐定定.同埋你可以食飯嘅時候拉佢埋嚟一斉坐(當然佢係無份食啦).
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

複式洋房

my1215sui,
我覺得而家這款high chair都幾好用..有時我會當它是手推車,係屋企和bb玩"faye"車..佢都好鍾意..另外我們食飯時,bb又可以埋枱和我們一齊..但這款high chair有樣唔好就係夏天如果沒有開冷氣的話,bb坐一陣就會出汗..

而七百蚊果款搖搖椅可唔可以選擇搖or不搖呢? 如果無得選的話,好難去餵bb食野喎..

大宅

我BB就係有開冷氣都會出汗,所以我買咗張

男爵府

各位,我昨日去左新世紀間bebedream到帶埋我老公去睇呀,我地終於買左千八蚊這張,藍色,有八折,送貨
因為我老公都話幾好ma.....一次過law,我都知這樣吾慳得呀,有這張就方便好多o既....
其實我最擔心係我老爺奶奶吾識用會有危險呀,

男爵府

my1215sui,

你而家買係咪已經包多一set長肩帶啦?

mirth,

你去bebedream攞咗長肩帶未呀?
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

伯爵府

Ivyl,

乜可以攞長肩帶既咩?????
我果張係在2月時在海運果間買架... 咁仲有冇得攞呀???
我仲諗住自己 DIY 添....

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

大宅

可樂皓皓,
仲有得

男爵府

個high chair本身冇長肩帶咩,我上次去旺角這間佢有喎,我仲以為包埋添,咁係咪要自己比錢另外配呀,
個sales又冇同我講吾包喎,佢本身係咪得三角帶,咁bb咪好容易爬出來law,好危險呀

複式洋房

Ivyl,

我都唔知有長肩帶..是不是要另外俾錢買的

首頁

尾頁

跳至