跳至

首頁

尾頁

別墅

bb一個月25日大....未介夜奶, 一日食7-8餐, 訓教成日有聲, 已掃風, 但每次食完奶後要換片, 已用左一個鐘, 之後要抱佢又一個鐘, 再放佢落床, 到今日我都只係訓一個鐘.

小朋友5鍾意自己訓床, 一放佢落床就crying....好辛苦, 又5知佢crying什麼....

我要返工, 由日做到夜....好辛苦....

老公有幫手, 但都開始有脾氣出現....

點好呢.....好想休息又休息5到.....星期六日都好辛苦....

我好辛苦呀!

男爵府

傻豬~~
好多25日既bb都未戒夜奶架..
我bb就黎2個月都未戒呀...
食奶+換片1個鍾就緊左架啦!!
其實你唔好抱佢咁多呀...
真係忍心少少由佢喊下先啦..唔係你唔洗指意有得訓呀!
好似我bb過去呢個禮拜都係咁..情況同你1樣..
我琴日忍唔住去買左個奶咀俾佢喇...
你抱得1次..佢1定要你抱第2次..
慢慢黎啦...
但點解你咁快返工既??!!!
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

大宅

嘿..個個b 唔同架..我個女個半月多d..都未完全戒到..
半夜如果我既行程match 同個女食奶時間..會係先換片..然後泵奶+座奶..餵奶..掃風..跟住洗+烚泵..咁就差唔多一個鐘..有時個女會眼光光唔肯訓..但so far 我有人肉安撫奶咀..佢啜啜下就訓左..不過好多時一拎開就醒..可以玩成個鐘..但我訓住黎餵..會好d
如果唔match..就會泵完奶..洗+烚泵..差唔多一個鐘..然後如果個女未醒..可以抖到佢醒為止..醒左就換片..餵奶..掃風..可以玩兩個半鐘..

男爵府

我個b又係食得慢,一日7-8餐咁餵,有時都覺得人都癲
不過,次次磅重見到佢d增磅情況都幾理想,我就提醒自己要繼續努力。
除左餵奶同泵奶要自己來,其他野就搵方法解決lor…好似掃風之後,我都唔會抱阿b太耐,通常都係放佢響個u型枕坐一陣,等佢自己訓著。否則成日抱著佢,真係咩都做唔到~

大宅

BB剛出世, 由本來係媽媽個肚裏面好舒服咁, 去到一個新環境, 無安全感就成日想人抱, 感受媽媽心跳同溫暖, 係好正常的, 個個BB都係咁. 尤其是餵人奶, 真係呢頭餵完換完片掃完風, 隔一陣又話要食啦, 真係冇得抖架, 不過呢段時間好快捱過的. 想多奶就把握餵夜奶的機會, 夜晚俾BB啜會有好多奶的.

可以係BB身邊的話盡量唔好用泵啦, 一來好浪費時間, 二來BB啜食得多過你用泵泵出黎, 仲多奶, 不如把握多D時間佢訓時你就訓好過啦, 唔係你真係冇得訓!! 到就黎復工儲奶時先開始用泵啦!

別墅

原帖由 丫飛 於 11-1-6 10:09 發表
傻豬~~
好多25日既bb都未戒夜奶架..
我bb就黎2個月都未戒呀...
食奶+換片1個鍾就緊左架啦!!
其實你唔好抱佢咁多呀...
真係忍心少少由佢喊下先啦..唔係你唔洗指意有得訓呀!
好似我bb過去呢個禮拜都係咁..情況同你1樣. ...
BB係一個月加25日呀....7個幾星期呀!!!

別墅

原帖由 kk0626 於 11-1-6 18:09 發表
我個b又係食得慢,一日7-8餐咁餵,有時都覺得人都癲
不過,次次磅重見到佢d增磅情況都幾理想,我就提醒自己要繼續努力。
除左餵奶同泵奶要自己來,其他野就搵方法解決lor…好似掃風之後,我都唔會抱阿b太耐,通常都係放 ...
但我個BB一定要抱, 因佢成日吐奶....好怕放低佢.....因佢吐次次都無聲.....好驚好驚呀.

子爵府

原帖由 2Smiles 於 11-1-7 16:24 發表
但我個BB一定要抱, 因佢成日吐奶....好怕放低佢.....因佢吐次次都無聲.....好驚好驚呀.

試下一餐分兩三次黎掃風,餵完扶住"棟"佢一陣,等佢落下格先,之後將佢打側瞓,心口用個攬枕仔頂住,避免佢會扒係度瞓,咁就算真係嘔奶,都唔會倒流阻礙呼吸。

大宅

畀面勳章 陪月勳章

原帖由 2Smiles 於 11-1-6 00:24 發表
bb一個月25日大....未介夜奶, 一日食7-8餐, 訓教成日有聲, 已掃風, 但每次食完奶後要換片, 已用左一個鐘, 之後要抱佢又一個鐘, 再放佢落床, 到今日我都只係訓一個鐘.

小朋友5鍾意自己訓床, 一放佢落床就crying.... ...

我阿b同你bb的情況一樣呀, 又係唔肯自己落床訓, 我三日兩夜夾埋都係訓咗唔夠15個鐘, 最近天氣又凍, 又要起身餵夜奶, 餵完之後阿b又唔肯訓, 要我抱住佢係廳到行來行去, 啱啱生完阿b + 坐月99做得極差, 所以我身體變得好怕凍同好易頭暈, 我都覺得好辛苦, 有幾日簡直係連少少偷雞時間都無... 而家bb就快7個星期, 但一訓醒就喊要抱... 真係無晒辦法, 唉...

大宅

我BB過幾日就兩個月,同你BB差唔多!
我會換完片先食奶(因為好多時換完片佢會醒哂)...之後食奶會分3轉,一定要掃到風,食完會打直抱佢最少15MIN等佢落格,雖然有時都會嘔奶,但係嘔得唔多!
呢排凍左所以好多時一放落床就醒,我會用暖風機吹暖左個睡袋先(一定要夠哂暖),跟住先放佢落去...呢幾日都好WORK...你都可以試下!...

別墅

唔好比咁大壓力自己啦, 傻妹仔...

我情都係同你差不多, 簡直倦到發癲, 從無預算過原來bb係咁"甘", 但一黎到bk才發現原來大部份初生bb都係咁難搞, 呢度有大把"同是天涯淪落人", 一齊努力啦, 呢段艱辛日子好快捱過架拿...

大宅

係啊, 真係唔好比咁大壓力自己啊, fanchan007講得好岩架~~
大家一起努力吧, 呢D日子好快就會過去架喇....我都係咁同自己講, 我大女得2歲, 阿仔就岩岩6個星期大....我仲甘過你啊^_~
0811有馮小貓出世,1011有馮小虎面世。呀哈哈哈....

別墅

我阿 b 差不多七周,以前一日食七/八餐晚晚餵佢真係好辛苦,放佢係自已床仔到訓,一陣又會醒扭食,又訓得唔好。

最後我將佢放埋同我自已一齊訓,等佢感覺到有的人氣安心的。之後每晚佢一點食完奶,可以去到五/六點先扭食。咁做爸媽既自然又可以訓得好的。

bb重細係有好多磨合期,試下唔同既方法邊個岩佢。

千祈唔好比太大壓力自己,唔係你個情緒唔開心個人重辛苦。要努力,一齊加油

別墅

原帖由 LongYin 於 11-1-7 16:35 發表

試下一餐分兩三次黎掃風,餵完扶住"棟"佢一陣,等佢落下格先,之後將佢打側瞓,心口用個攬枕仔頂住,避免佢會扒係度瞓,咁就算真係嘔奶,都唔會倒流阻礙呼吸。 ...
我都試過分段比奶佢食, 但一停佢就無心機食....我又有試過將佢打側瞓, 但護士又話5好啊, 佢話好危險啊!

別墅

好多謝你地回覆! 又一星期啦....由上星期五夜晚到今天早上, 我一直無停照顧BB, 都無時間睇你地D回覆, 今日終於可以睇啦! 好多謝你地呀! 我好辛苦, 但相信可以崖到...我會依照你地D資料去做下, 睇下可5可以改變BB D習慣, 希望可以早D有得訓.

別墅

原帖由 janda 於 11-1-8 14:50 發表
我阿 b 差不多七周,以前一日食七/八餐晚晚餵佢真係好辛苦,放佢係自已床仔到訓,一陣又會醒扭食,又訓得唔好。

最後我將佢放埋同我自已一齊訓,等佢感覺到有的人氣安心的。之後每晚佢一點食完奶,可以去到五/六點先扭食。咁做爸 ...
我將床好細, 5夠位放佢係中間訓, 又怕D被壓到佢....我個心就好想, 但5感做呀!

別墅

原帖由 好有問題 於 11-1-7 19:58 發表
我BB過幾日就兩個月,同你BB差唔多!
我會換完片先食奶(因為好多時換完片佢會醒哂)...之後食奶會分3轉,一定要掃到風,食完會打直抱佢最少15MIN等佢落格,雖然有時都會嘔奶,但係嘔得唔多!
呢排凍左所以好多時一放落床就醒 ...
我都有用暖風機, 係好D, 但佢都5係好訓, 始終都係鐘意的抱住訓, 小朋友5訓又5好.....好煩.

大宅

我坐月時仲慘,咳到而家未清底,
坐完月同BB去健康院打針,姑娘好溫柔甘問我湊BB情況,我忍唔住喊左出黎收唔到聲,我話真系好辛苦,日日都無訓過好覺,BB成日喊,抱又喊,訓又喊,我坐月都要不停起身抱同呵BB,產後檢查醫生話我子宮輕微XX;話我太操勞,我勁接受唔到。而且我仲要有EE幫手臭,不過都系自己唔放心,老公都唔系甘體諒,所以心情勁差,醫生同姑娘問我有無其他諗法例如想傷害自己同BB,聽完呢句我先知道喊出來後果都幾嚴重,所以快快收聲,我產後抑鬱可能有少少
覺得生仔原來唔好玩,而且仲勁辛苦。
對自己無咩信心可以做到好好。

子爵府

我坐月時又係好辛苦,d惡露生完5個星期先停,又傷口發炎要入院拆線再縫過,坐月又坐得差。
以家阿囡2個幾月,我已經睇左 3次醫生,晚晚流住鼻水餵夜奶,以家都未好得晒,又無得休息。
不過又時太過辛苦,我會由得阿囡喊,自己上吓網休息吓,唔係我會癲架。

大宅

原帖由 2Smiles 於 11-1-7 16:24 發表

你BB一日嘔幾次??我BB每日一兩次我都好怕放低佢..

首頁

尾頁

跳至