美容扮靚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

DHC Cleaning Oil 用法

DHC Cleaning Oil 請問大家

男爵府

Re: DHC Cleaning Oil 用法

Anyone can help?

Many thanks.

珍珠宮

醒目開學勳章

我用 1.5 - 2 泵分量
我用咗 dhc cleaning oil 後都比以前多咗粒粒
唔知係因為天氣熱定 dhc 唔啱我用呢

大宅

我都有這現象, 所以暫時冇用

大宅

如果日日用, 的確出好多粒粒! 但係用嚟落妝就very good!

珍珠宮

醒目開學勳章

但我係要日日落妝喎
咁咪應該要轉牌子

大宅

如果需要日日落妝的, 就真係麻煩D喇! 你可以買D水溶性的Cleaning Oil呀! 我就認為DHC的Cleaning Oil應該唔係完全水溶性, 因為用清水洗的時候, 仍然覺得很油! 如果係水溶性的, 那種油的感覺, 一點都沒有的!!

水晶宮

2021勳章

咁不如轉 shu uemura 的 cleaning oil 啦
用佢洗2次, 乜都乾淨晒

複式洋房

thunder_bunny 寫道:
咁不如轉 shu uemura 的 cleaning oil 啦

i agree~我日日都要卸妝~用shu uemura gei cleansing oil唔會有暗粒~d皮膚仲靚jor~

洋房

menu 寫道:
[quote]

i agree~我日日都要卸妝~用shu uemura gei cleansing oil唔會有暗粒~d皮膚仲靚jor~[/quote]

我都係用shu uemura 的,真係好好用~
而且少左面油!!

男爵府

多謝大家的回應。 之前聽見很多媽媽話好好用,仲買

民房

1.Cleansing oil正確使用方法,雙手要乾,臉也要乾的時候開始pump 2-4次cleansing oil, 開始按摩全臉, 不要急著加水乳化,必須要讓cleansing oil完全溶解卸妝.
2. 加水乳化 - 加小小水按摩全臉, 不要以為只要加一次水乳化變白白的就可以沖水了, 起碼必須加水五六次,邊加水邊按摩,直到看不到乳白色的乳化後的cleansing oil以後才能沖水. 全面乳化, 也就是說要加水乳化到臉上看不到白白的cleansing oil,完全是透明的狀況, 不然就會洗不乾淨,反而造成毛孔阻塞.
3. 沖水 - 再加以大量清水洗淨
4. 用自己慣用的洗面gel/foam再次清潔

男爵府

alaya 寫道:
1.Cleansing oil正確使用方法,雙手要乾,臉也要乾的時候開始pump 2-4次cleansing oil, 開始按摩全臉, 不要急著加水乳化,必須要讓cleansing oil完全溶解卸妝.
2. 加水乳化 - 加小小水按摩全臉, 不要以為只要加一次水乳化變白白的就可以沖水了, 起碼必須加水五六次,邊加水邊按摩,直到看不到乳白色的乳化後的cleansing oil以後才能沖水. 全面乳化, 也就是說要加水乳化到臉上看不到白白的cleansing oil,完全是透明的狀況, 不然就會洗不乾淨,反而造成毛孔阻塞.
3. 沖水 - 再加以大量清水洗淨
4. 用自己慣用的洗面gel/foam再次清潔
THANKS~~

子爵府

之前見過有人話DHC cleasing oil可以捽走哂啲黑頭,
但對我嚟講都唔得~

複式洋房

May I know which colour of Shu Uemura cleaning oil you are using? Do you know the difference between different color oil?

Thanks!
:mrgreen:

民房

之前睇過本書話有暗瘡既人不適合用有檻欖油成份既野, 而DHC既主要成份就係佢 ,我之前用都係咁.
用完一定要再揾其他野洗面.
你可以試下用fancl吖, 好好用喎....用完可以唔再揾其他野洗面都得, 同埋好易洗.

chilli 寫道:
我用 1.5 - 2 泵分量
我用咗 dhc cleaning oil 後都比以前多咗粒粒
唔知係因為天氣熱定 dhc 唔啱我用呢

首頁

尾頁

跳至