自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問有無人知乜野叫川畸症?

我個朋友個女有,但唔知係有d乜要留意?

大宅

2019新春慶豚圓 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Re: 請問有無人知乜野叫川畸症?

日本小兒科教授川畸富作1961年首次發現川畸病,這種病的起因曾讓人們多年困惑不解。
川畸病的大部分患者不滿5歲,其中70%的患者年齡在兩歲以下。
川崎病是一種比較常見的疾病,發病表現以高熱,淋巴結腫大,結膜充血,皮疹,指端腫脹蛻皮等爲主要表現,在發病2-3周內常有血小板增多及凝聚性升高,形成血栓梗塞,是造成患兒發生猝死的原因之一。常累計冠狀動脈,一旦發生冠狀動脈累及,可導致兒童後天性心臟病。

大宅

Kawasaki disease: acute illness, primarily in children, characterized by a rash, swollen lymph glands, fever, inflammation of the mucous membranes of the mouth, and a "strawberry tongue", joint pain, pneumonia, meningitis, cardiac abnormalities, and aneurisms develop in some cases. The cause is unknown and diagnosis is difficult, based on the exclusion of all other known diseases. Treatment is largely symptomatic. Also called "Mucocutaneous lymph node syndrome.

洋房

我小朋友在2歲時亦曾患川崎, 唔知你而家想知什麼?因為已經有媽咪回應左它的病症.而你朋友的孩子現時是住院或已經隱定呢?最應該留意的就是 - 遵照醫生所有的建議

大宅

mm33souk ,
其實我想知如果患左川崎症後好返,會唔會有D乜後遺症,或者會唔會返發呢?我朋友個孩子佢係E生唔建議情況之下出左院,因為佢老公話唔病都住到病,我都唔知佢老公想點,有乜理有E生都話唔好出院都要出,真係好替我朋友擔心!

洋房

Hi Dannis,

其實我仔仔個陣都唔係住好耐, 因為,係醫院裡面除左食藥都無乜野特別療程去做.所以,出院都無防, 當然係要醫生認為可以致得啦.出院後隔天回醫院抽血檢驗,大約有一個月時間,另食亞士匹靈食了四個月,同埋在4歲時要做心導管檢查. 因為,佢有兩條血管發炎脹大過, 要通過呢個檢查睇下回返細未.

跟據醫生以前講過, 有1%機會在6-7歲前會返發.後遺症係到中年時患冠心病的機會比其他人高.仔仔依家每年要返醫院一次見醫生, 但我問過醫生咁有乜用,醫生話要保留住個紀錄,到中年時再睇情況而定.

另我個人認為要留意,如果小朋友玩完有氣速,面色轉黑,便要盡快去急症室比醫生睇,唔好話唔驚麻煩.

最重要係聽醫生建議,千祈唔好食中藥,因為有的中藥同西藥係有沖既.千祈唔好心急食.

首頁

尾頁

跳至
熱門主題