嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

死啦! 我BBo岩o岩係我張床跌左落地! 應該要點做?

死啦!死啦!我BB (七個月大) o岩o岩係我張床(22吋高)跌左落地! 剛剛同佢換左塊尿片, 就拿住舊果片去廚房掉, 走番黎廳度就聽到"冬"一昇, 我BB就哇哇哭, 大約十分鐘后訓著左啦! (佢本身係差不多要覺覺豬)

我先前見過其他BK 媽咪講過類似情況, 但我而家搵唔番, 個心好亂 , 自己唔走開就唔會搞到亞B 跌親 我仲未話比老公聽(佢番緊工)...死啦!死啦! :-( :-( :-(

我唔知應該要點做? 唔該話比我聽... 有咩要留意? 有咩反應要睇醫生? 要觀察幾耐? !

男爵府

Re: 死啦! 我BBo岩o岩係我張床跌左落地! 應該要點做?

唔駛咁驚...定d黎,下次記得小心d喇

如果bb瞓覺時冇咩特別,依瞓醒後,食得玩得,冇嘔,神情冇呆滯,應該就冇問題架喇!觀察一晚應該ok.........

別墅

Re: 死啦! 我BBo岩o岩係我張床跌左落地! 應該要點做?

佢有冇趺倒邊度呀,留意下佢有冇嘔or其他,至驚佢頭仔,腳,手,下次小心d啦...

大宅

同Snoppy211同病拍憐,我個女8個半月,今朝都係張牀跌咗落地,仲高,36寸,我張牀己經將床欄拉到最高,女女企係身,床欄到心口,我估唔到佢識越過床攔跌落地,我唸一定係頭落地,唸住好快去厨房攞奶嘴,點止就出事,幾驚,心好痛,好內疚,今日成日都好唔開心
:-( :-( :-(
見到女女之後都有笑,先至安樂小小.

夜晚,摸到佢個頭頂側起咗層樓,我想問係唔係用冰嘅嘢敷吓,仲有咩嘢可以做?

大宅

我上個星期先至POST同一個問題 :lol: 我觀察左佢一個星期無嘔無呆無喊甘E生話就OK 哦。。但今日我放BB係地下玩已經鋪張薄床“玉”啦﹐ 我睇住佢番身(肚腩向下)我就過隔離房羅玩具(都無5秒) 佢就自己再番身(臉向上)但頭就離開左床”玉“AREA﹐ 係地上 :-( :-( 佢又喊囉 :-( 唉﹗﹗已經第二次啦﹗﹗激死

大宅

我個仔上兩個禮拜又係咁, 額頭起左個樓仔, 又係勁喊, 好在隔左一陣有得玩就識笑, 我阿媽同佢用雞蛋look同查左d油 (蛾術油)好快一兩日就無事, 我諗bb一路成長就會多跌跌碰碰, 無事就唔駛內究, 下次小心d就得啦, 我阿b開始爬一日撞幾廿次, 都慣哂, 喊完咪笑law

大宅

我都有2次不小心看管BB, 令BB跌落地下的經驗.
第1次是在BB2個月大時從遙椅滑落地下, 當時我驚到喊.
第2次是在6個月大時我放BB在我張床上抓行, 在我往洗布為她抺手時跌落地下,
當時我驚到即時CALL我媽咪來我家看BB有冇問題.
當時我媽咪安慰不用驚, 還說個個BB跌過先至會大.
好在之後BB冇損傷.
Hello ! 我叫Jodie~

別墅

我仔仔11個月大已經趺過好多次.第一次真係驚到喊,但開始慢慢就好似習慣左,但最重要就係佢趺左之後要佢喊出黎,如果佢喊唔到就好易暈.
我最驚個似就係仔仔好快地爬上部風機上,連同部風機趺左落地重被部風機壓住,當時真係驚死,又驚佢趺到個頭又驚佢壓到心口,好彩最後都無事.

首頁

尾頁

跳至