在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無做asst. merchandiser的媽媽?

最近剛升做呢個位, 覺得好難做呀, 做merchandiser要記性好, 細心及要識shipping, 唉, 我咪都唔識, 好辛苦呀, 想唔做!

有無媽咪可分享下?

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Re: 有無做asst. merchandiser的媽媽?

我既 title 唔係叫 asst. merchandiser, 不過, 我係要做 merchandiser 及 shipping 既野, 因為, 我之前係做 shipping 做左成7,8年... 由于我間公司係美國公司, 真係要見客果 D, 先叫 merchandiser. 唔使見客果 D, 叫 Procdurement officer

你又什麼唔明白, 你可以同我分享呀.

男爵府

szeszes,
你好嗎? 多謝你的分享呀! 你間係美國公司, 咁一定好忙啦, 但係福利應該好好, 因為我知道美國公司福利都好好架. 你做左shipping 7,8年, 嘩, 你做merchandiser 一定無問題啦, 我覺得shipping好難, 好似什麼quota問題, 今年7月20日開始有quota, 咁有同無有什麼分別呢? quota係咪呢?
ETD = delivery date ?
如是FOB, SHEKOU, 入貨訂櫃的是否由客做, 定是由FORWARDER 做 ? 好多好多問題我都不曉呀, 唉, 好煩, 最慘係我根本對MERCHANDISER 及SHIPPING 都無興趣, 唉.....

侯爵府

7/20 有 quota .... 你做eec呢!!!!
etd = 離港口日
fob: free on board, 即你既責任至d貨上.理論上入櫃一定你你做,訂櫃都係你做,除非hk有行而由行做啦 (你問下之前點做開好d啦)

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

因為我唔係做 quota 野, 我公司係 consultant 公司, 多數只係幫人 sourcing 產品, 之後, 所有 shipping 野係工廠自己做既. 因為我公司唔係 trading firm, 唔會 mark up 單價, 而客人又會直接匯款比工廠, 而我老闆 (鬼仔) 只係收客人 consultant fee.

我份工係好得閒既, 因為我有一個 shipping clerk 幫我, 我只需要幫佢對單乍.

講到福利, 就真係唔錯既. 返5天, 13個月糧+花紅, 有 medical 等.

daichoigo 寫道:
szeszes,
你好嗎? 多謝你的分享呀! 你間係美國公司, 咁一定好忙啦, 但係福利應該好好, 因為我知道美國公司福利都好好架. 你做左shipping 7,8年, 嘩, 你做merchandiser 一定無問題啦, 我覺得shipping好難, 好似什麼quota問題, 今年7月20日開始有quota, 咁有同無有什麼分別呢? quota係咪呢?
ETD = delivery date ?
如是FOB, SHEKOU, 入貨訂櫃的是否由客做, 定是由FORWARDER 做 ? 好多好多問題我都不曉呀, 唉, 好煩, 最慘係我根本對MERCHANDISER 及SHIPPING 都無興趣, 唉.....

民房

7/20有quota, 只係由中國出口歐洲= C/O China.

etd 係 = 離港日, 但記住呢個係船開日子, 所有船公司係有closing date即截倉期, 要問間forward先知, 預早幾多安排入倉.

其實merchandiser呢個field都幾好, 起碼唔會搵唔到野做, 我做左都有10年. 唔好記性, 最好係日曆mark工作分配, 每日review下有咩重要做先....

水晶宮

畀面勳章

Dear daichoigo

你才剛剛開始做呢個位, 慢慢呢囉, 或前有無之前跟開這個位的人可以問吓 ? 我做merchandiser 不經不覺都已經十三年了, 92年開始做A.M., 其間轉過幾間公司(都是TRADING), 現時的公司已做了8年, 由Merch. 到 S.M., 02年時再升到MARKETING MANAGER, 我係負責NON-AMERICA那TEAM 的, 我果TEAM有1個MERCH.及2個A.M., 都是各自分客跟的. 另有兩個SHIPPING follow shipment. 日後如有什麼問題或有工作上之困難, 可以試下提出, 或者大家可以比d意見你呢.

大宅

hihi 你地好,

我有個fd 想轉去做merchandiser,唔知要咩條件先得,因為佢做開account,覺得唔岩自己,想轉行,thank!

cml123

民房

各位你地好丫!
我都係做A.M.架,我做咗呢行年半,都覺得ok。
但係我公司因為Quota問題,依家美國同歐洲都冇咩單做,又因為公司大分工少所以冇咩學…
再加埋公司d人事問題……唉…我唔係咁想係度做啦…
我好想問下各位如果做左年幾想出去轉工依家大概幾多錢到?
大家可唔可以俾d意見我丫?
Thanks Alll!

男爵府

szeszes / BonnieKam,

真係多謝晒你地呀, 我好佩服你地做左咁耐merchandise呀, 我先啱啱開始, 有排捱呀!
多謝你地, 如果有嘢唔識, 我要多請教你地啦!!!

珍珠宮

hi all,
我都係好呢行架, 都係啱啱見到呢個新topic, 好開心, 有知音人傾下講下lu, 做呢行有時真係好谷氣架, 你地話係咪.

珍珠宮

係呢, 其實我諗都唔係一定要am先入得黎傾既, 唔通mm就唔可以同am傾下講下咩.

複式洋房

你地好呀, 我遲d可能要加入你地既行烈啦, 本來我學緊shipping 既野, 都未學完, 無端端比我dept.個"亞頭"薦左去做a.m, 佢話果個dept. 突然走左一個a.m, 一個m, 所以比較等人用, 我已經推左幾次家啦, 但佢最後話shipping係淡季, 唔係咁需要人喎( i think this is the main point), 講完之後仲即刻安排我去見果個dept. "亞頭", 咁我就好冇心機咁去interview, 我知道個in 表現好差, 佢話星期一再見埋個boss, 睇下佢ok 唔 ok, 仲問我係咪隨時走得, 我係shipping只不過係個新仔, 根本我走左, 可以唔駛搵replacement 啦, 我而家開始有d後悔個interview點解唔做好d, 如果做唔成a.m, 又要返去做shipping, 咁以後我咪仲難做人, 根本佢就想cut走我 :-(
一早我已經收晒料, 點解上一手人會走, 根本依個位就係豬頭骨, 個個都做唔長家, 成日要no pay ot, 又少錢, 總之留下 shipping or a.m, 都係一個字 "慘"......

男爵府

BK Milk勳章

我做咗a.m年半, 再轉做mm都成2年幾...
其實做呢行,唔怕係出面搵唔到嘢做, 又好PAY; 13個月糧, 花紅都相等2-3個月糧, 又有COMM.
但衰在個責任就好重囉, 一唔小心會令公司損失, 最少都幾十萬港幣. Touchwood, 我未試過, 但其他同事試過. 所以都好大壓力...
自己想生完, 轉工 (唔想做呢行). 想找份簡單D既工, 但又唔知可以做咩嘢喎...

水晶宮

畀面勳章

Dear all

其實merchandiser 呢個post真係幾有用, 將來唔怕搵唔到工, 有多東西學, salary一般唔會太低, 起碼會高過shipping, 做多幾年又有機會升上merch.及S.M., 人工自然又再加, 當然Merch.呢個位亦都唔係易做, 但最緊要係不能粗心大意, 報價,出單咪對多幾次咯, 任何correspondence (不論係自已公司內部唔同dept.或對外的客戶或廠家等) 全部都要black & white白紙黑字保護自已, 唔好單靠電話口頭講,
電話, 以上純粹係本人小小心得, 不論各位是m, a.m., s.m. 或merh. manager , 希望大家做得開開心心, 有唔開心咪上嚟呢度呻吓咯 !!

複式洋房

hi 各位媽咪,

今日已經confirm左我要做a.m啦, 有開心有唔開心, 始終好忐忑不安

侯爵府

順其自然,趁後生學多樣野o羅,冇sit底既
5明上黎問下,一把有人答你
5開心上黎呻下,又可以借隻耳仔比你
不過,做merch一定要預左辛苦架啦
youngmummy 寫道:
hi 各位媽咪,

今日已經confirm左我要做a.m啦, 有開心有唔開心, 始終好忐忑不安

複式洋房

我第一份工係shipping clerk,喜歡對客(但唔想做sales)所以轉做sundries a.m.,做過几份,几年之後轉行由行轉廠,做過Sales Coordinator 現在做Customer Service(覆客email跟sales&shipping).
其實跟客好煩.不過易搵,好paid.
Merchanding作為訓練很好,可以令你學到好多野,個人做野快夾靚,瓣瓣精,忍煩忍苦同責任感.況且搵工易前途好. 那時覺得shipping間單容易,merchandising又受公司專重(搵錢dept.)咪轉工羅.後黍我知自己唔想走am->m->sm呢條路,工作壓力大,個人又要strong,我唔係呢種人.轉出黍都好,但要再進修先可以一路保持優勢(相對merch比較講實際經驗...但新人都傾向高學歷,因要見客).

我好欣賞做merch既媽咪,尢其係garment field,好辛苦...不過搵到受專重咪算羅.

PS.前頁有位話朋友做ac做得耐既唔想做想轉行,我諗佢唔會頂得住做merch,佢跟唔上個節奏兼比客煩到死就會諗a/c adm (internal staff) 有几好...

珍珠宮

Re: 有無做merchandising 的媽媽?

我覺得呢行都幾好, 不過有時做呢行真係好鬼激氣架!

大宅

daichoigo,
我響呢間公司做左merchandiser10年, 之前做左2年幾shipping既,shipping既knowledge對merchandising好有幫助, 但係merchandiser要對客又對廠, 就同shipping好唔同, 同埋好睇怕唔怕對人同反應快唔快,又要好記性, 不過我都冇記性, 咪做清楚d record囉, 雖然成日要上廠同見客, 不過自己幾鍾意呢行唔死板..

daichoigo 寫道:
最近剛升做呢個位, 覺得好難做呀, 做merchandiser要記性好, 細心及要識shipping, 唉, 我咪都唔識, 好辛苦呀, 想唔做!

有無媽咪可分享下?

首頁

尾頁

跳至