育兒好物

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問在養和生BB的走老袋需要什麼?

請問在養和生BB的走老袋需要什麼? 謝謝.

大宅

Re: 請問在養和生BB的走老袋需要什麼?

網褲2-3條
產婦衛生巾1包 (如自然分娩可能要帶多d)
廁紙1卷
抹手紙1卷
束腹帶1條
拖鞋
即棄乳墊4-6塊
授乳胸圍2個
傷口沖洗瓶 (我有帶滴露稀釋後作清洗用)
脫脂棉花/濕紙巾 (如餵人奶作清潔乳頭用)
晨褸 (餵人奶果間房好凍)
睡衣2套

面巾&大浴巾
保溫杯

可以叫老公或家人出院前1天先帶比你:
你的出院衣物
BB 出院衫1套
BB 包被1張
BB 拳套及腳套各1對

養和包:
即棄床墊
梳洗用品
網褲1條
紙巾1盒
bb在e院時用的尿片 (pampers), 濕紙巾(johnsons)及奶粉 (入院時會問你想bb食邊個牌子奶粉, 日本奶粉&羊奶除外)

Our Boy's Birth Date:

別墅

Many thanks 貝太. It is very helpful.
如果我將會開刀, 需要額外帶什麼嗎?

大宅

Hi peipeiwong,
開刀最緊要係條束腹帶, 手術後e生會幫你即時帶上以固定傷口及幫助子宮收縮回正常size. 帶住傷口真係冇咁痛的. 你買左未? 我果陣係我婦產科e生幫我在養和買的, 好似$2xx. 佢話街賣果d冇咁好. 你可以問下你的婦產科e生.

公爵府

2021勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

wah! 你個e生咁好, 幫你買束腹帶。我都諗緊去養和生。你仲記唔記得係乜牌子, 係未得e院先有得賣?

大宅

Hi peaceaa,
我都覺得我的婦產科e生好好. 我唔知條束腹帶係乜牌子, 只係入院當日見到姑娘連埋網褲一齊拎來我的床位, 佢話係我的婦產科e生吩咐的. 咁我諗我果條係得e院至有得賣喇!

洋房

Hi peipeiwong,
My bb is born at Sanatorium by caesar, and below my list:
網褲4-5條 (for 6D5N package)
產婦衛生巾1包 (ok enough)
束腹帶1條 (bought at Sanatorium too)
拖鞋
即棄乳墊10塊
授乳胸圍3個
晨褸 (餵人奶果間房好凍)
睡衣3套
面巾&大浴巾
保溫杯

可以叫老公或家人出院前1天先帶比你:
你的出院衣物
BB 出院衫1套
BB 包被1張
BB 拳套及腳套各1對