母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

母乳bb幾時開始用學習杯?

因為bb唔啜奶樽, 依家只係用匙更來餵水和果汁, 餵到周圍都係好le fe, 埋身餵哺的bb其實幾大可以train佢用學習杯呢? thanks!

男爵府

2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 母乳bb幾時開始用學習杯?

我都係全埋身餵,深感餵水及果汁的麻煩,所以我上星期用飲管杯餵,一日就學識. 我BB10個月大.

大宅

nausica
hi~~
我仔仔5個月時我給他用鴨咀杯, nuk的,
杯咀細細o岩bb咀細細, 加上有手挽, 所以未到7個月已識hold it
(按bb發展, 7-8個月應學懂此家野)
佢就算唔肯啜, 都會有水倒出來, 所以佢唔多唔少都飲到d

我bb開始食固體食物了, 發覺好難給予他"健康"食物
有機菜種類唔多, 有機生果更少選擇,
唔好講話有機肉添, 你有咩好見解??
俾d suggestion我, 好嗎??

大宅

hi calamus,
好慚愧, 我無諗住特登去找有機食物俾阿b食,
因為其實真係好難做到,
市面有機食物選擇唔多, 其真確性亦好難考究,
就好似我種在花園的南瓜, 是有機也不一定是綠色的,
因牠們可能是基因改造物,
所以我只係搵d貴價少少的菜, 就當佢係好d既喇,
好慚愧啊!

魚方面要注意水銀的問題,
目前我只係俾左大魚, wan魚, 黃花魚.

六個月後bb要補充iron,
所以我俾左蛋黃bb食,
我買的是所謂走地蛋,
但唔知係唔係真的.
因為我見過真的走地蛋, 係有d唔同架!

大宅

nausica
唔駛講"慚愧"咁客氣, 我相信個個媽媽都想給寶寶最好的
其實標籤呢個系統, 香港真係好落後, 仲落後過大陸
無辦法, 香港政府"太重視"商人

若果可以的話, 盡量買本地菜, 本地豬咁law
我bb暫時剩係食過銀鱈魚, 遲d就食三文魚, 再遲d先食海魚
雞就遲d先食, 應該會買嘉美雞
大家努力, 盡力而為啦!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊