嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

睇哮喘邊個醫生好?

大宅

Re: 哮喘專科邊個醫生好?

我個女同你個仔差不多!! 今天醫生話聽到有hehe聲(我係睇耳鼻喉科專科),佢就話我個女有輕微哮喘,不過平時個女跑得勁都冇喘冇咳,不過一感冒,就一定咳,一咳就好耐,起碼一個月,而且勁多痰!而呢個醫生就唔suggest我用嘖藥,因有類固醇, 只是叫我個女"聞"氣", 同比d氣管藥我個女,仲比左隻叫singulair 咁上下既氣管藥比個女,叫我要keep住比佢食六個星期,是預防哮喘!!
但我好唔明白,佢又話我個女有輕微哮喘,但又比隻預防哮喘藥比佢吃!! 咁即係點呢!! 有hehe聲又係咪即係哮喘呢?
另外請問各位有乜湯水可以一路食西藥都飲得呢? 因我唔想個女不停食,好"散"呀.
仲有依家比"冬蟲草"粉比佢食得唔得呢???
:cry: :cry: :cry:

民房

喘的時候睇西醫,因為西醫能迅速定喘,避免惡化, 當沒喘的時候睇中醫調理身體,因為在中醫的角度, 哮喘是先天不足, 一定要固本培元,很多小孩都是咳好耐都唔好而變成哮喘,所以當小孩咳了一個月,便要轉睇中醫。

子爵府

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至