母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB得果十日人仔,好抗拒埋身餵,之前一直都係泵出黎餵,因為好煩所以但由前兩日開始無論佢扭幾耐(佢真係可以扭足個半鐘)先肯啜都比要佢埋身餵!

同埋佢好懶訓,可以四個鐘先食一次!仲要有時扭多一個鐘先開始啜

但我係全職媽媽,唔想全職都要泵出黎,真係好煩!
有冇人試過BB係咁架?佢會唔會慢慢接受唔再扭?

仲有,佢得十日人仔,但每次埋身只食十幾分鐘!但每日有7條濕片同6-7次大便!係咪代表佢夠呢?

我有泵出黎,唔駛十分鐘就已經泵到三至四安,咁BB食到十幾分鐘係咪都食=食到三安左右呢?佢都啜得幾快幾大力架!

我應詃堅持埋身餵定泵出黎比佢食好呢?佢仲未追到出世時的重量!

複式洋房

same here! 我都好煩, bb 啜到我勁痛, 又扭到七彩, 而且片唔係好濕.... 點算好

複式洋房

9bb:BB一開始就用奶樽餵人奶,所以佢已經習慣咗奶咀,之後又埋身餵返,BB覺得唔啱咀形所以扭計!不過試多幾日BB應該會習慣!埋身餵人奶唔洗計BB食咗幾安,因為你根本無法得計,你泵出嚟嘅速度同奶量與BB埋身啜差好遠!況且你根本唔洗擔心BB唔夠飽,肚飽佢自然會唔啜,肚餓自然會喊要你餵!佢食得夠咪遲啲先肚餓,可以瞓耐啲囉!BB每日有7條濕片同有大便,證明BB食得好夠而且吸收得好好!餵人奶嘅BB係會多啲大便同大便較稀,呢啲係正常嘅!BB出世後會收水,體重會下降,不過只要keep住餵bb就OK!至於BB扭計唔肯埋身食,好可能係餵奶時嘅姿勢唔正確,要有技巧架,唔係你塞比BB佢就會食!如你有去健康院檢查,可以參加餵奶班,學下點正確埋身餵BB,我第一胎時都係要學下先識!

我今次已經係第二胎,第一胎全人奶餵到2歲,囡囡由細到大生長線都好好無問題,而且少病痛,就算有病都係小病且康復速度快,我相信同食人奶有好大關係!

我覺得如果係全職媽媽就可以盡量埋身餵多啲,但不防係BB埋身啜嘅同時,用泵泵另一邊乳房,咁可以增加奶量之餘又可以儲起啲人奶出街時用!不過我出街都會埋身餵,只要買齊出街餵人奶用品就可以去到邊餵到邊,好方便!

男爵府

9bb ,

梗係埋身餵好啦 ~! 泵奶好哂時間架 , 我呢 D 在職媽咪就話迫住要泵啫 , 但我一係屋企就會埋身架啦 .

埋身o既好處 , 除左係慳時間之外 , 最重要係唔駛擔心唔夠奶 . 因為埋身啜係長啜長有的 , 一定夠食 . 但泵出黎 , 始終泵得唔多 . 可能會泵唔夠食架 .

bb 唔會唔識埋身啜 , 只係會唔肯埋身啜 . 呢個就一定解決到 , 只要你堅持. 講真 , bb 肚餓就焗住屈服架啦 , 睇你肯唔肯同佢對抗到底架啫 . 一定可以成功 train 到全埋身架 . 加油 ~!

不過初生 bb 又擔心佢退黃慢同體重唔夠 . 咁你要有個 balance 囉 . 需要時泵出黎餵或者補下奶粉 , 都可以加快解決以上問題架. 不失為一個好o既應急方法 .

我初頭都有俾 BB 夜奶果餐食奶粉架 . 一黎我自己可以休息下 , 二黎等 BB 快 d 退黃 . 冇問題架 , 之後一樣可以轉番全人奶 .

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊