跳至

首頁

尾頁

複式洋房

急急急!

各位,

請問香港區有無好的兒科醫生介紹 (最好今天有得睇), 因為我bb塊面到下額有紅點, 好像我們大人生暗瘡一樣?(其實他反反覆覆很多次-好數天又壞一段時間)???

我知道沙田有一位叫馮宜亮醫生都O.K., 但我住在香港東區, 太遠了, 請各位幫忙介紹一下.

子爵府

Re: 急急急!

我知有個幾好,我家姐個BB都幾好,不過係旺角,會唔會遠左D,如果要既我問下我家姐la,你PM我們!!

複式洋房

Hi,

I gave my e-mail address to you, please send the doctor detail to me. Thanks!!

男爵府

hope
我今日剛同呀仔去左 中環得成大廈睇左兒科醫生 dr. thomas chan....有個bk 媽介紹既 (我上week call 佢clinic 問野, nurse 答完佢會親自 call back 回答), 呀仔d皮膚又係好紅&乾, 睇左e生話係皮膚炎, 個e 生好有心機, 同我解識病因 & 教我 prevention, 再講介5-6個月大既 bb 有病既處理方法, 好details 睇左足足半個鐘有多....心諗....實好"喇俐"....點知係 consutation $220 + medication....total $400

如果我早d 見妳個post 就可以話到妳聽啦.....睇左e生未呢??

我都係fd highly recommend 沙田有一位叫馮宜亮醫生, 同妳一樣....我都係住在香港東區.......太遠了

總之希望妳bb 快d 好番啦

鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

男爵府

aj,

咁醫生有無話caleb皮膚炎情況輕微定點呀?

嗰次你介紹我用mustela俾阿囡用,而家用緊,佢好d啦.我試嗰條line係for濕疹傾向架,你係咪呀?我初初都諗住唔掂就去睇馮醫生.
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.5658369.16127.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.6133754.17923.jpg[/img] [img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067918.00228.jpg[/img][img align=right]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD5/82641/84971.7067921.91191.jpg[/img]

男爵府

ivy
甘我e生都話 caleb d皮膚炎都幾大泛圍, 都算西利, 佢都算係易敏感bb (同常係皮膚/鼻/氣管), 所以都要做好 precaution 同留心d 咩令佢敏感, 不過佢話做得好就無甘易番發, 同埋0-6個月仲係 daddy mommy 既 honeymoon, 因為 bb 仲有抗體, after 6個月之後就成日要見e 生 (我 fd 話 一年起碼十零次... )
鋕堅不摧毅力驚, 泓澄水清萬人敬。入黎睇下 caleb 既相啦.. CALEB哥哥 +INGRID妹妹=AJ'S 寶貝

男爵府

hope
仲有....我有個好有醫德既 e生介紹, 佢唔係專科兒科 e生, 只係好似其他內外全科e生甘有埋兒科, 不過都非常details, 睇一個新症會用成廿幾三啊分鐘睇, 又唔濫用藥, 我同老公本身都分別睇開其他e生, 但一睇左佢就認定佢係我地以后既 family doctor, 連我地d friend 睇左之后都一樣, 係好有醫德既 e生 that's why 我要搭車都揀去睇佢,

佢叫 蘇平,
clinic 係愛蝶灣 20地鋪
tel : 2967 8622
mon-fri 9-1pm, 4:30-8pm
sat 9-1pm

但佢唔接受電話 book 新症, 妳可以call 問nurse 今日 fully book 未, 未的話, 就夾時間睇就ok

伯爵府

hope,

bb 哩幾日有冇發過燒??
如果有, 退燒之後先出既紅點, 就應該係玫瑰疹~

17/1~2.81kg;17/2~3.41kg;18/3~5.5kg;29/4~7kg;30/5~7.53kg;17/6~8.1kg;22/7~8.8kg;31/8~9kg;30/9~9.4kg;28/10~9.7kg;29/11~10.3kg;30/12~10.9kg;16/1~10.8kg;28/2~11.3kg;31/3~11kg;30/4~11kg;31/5~12kg;30/6~12kg;17/7~12kg;30/8~12kg21/9~12.7kg;27/10~13kg;29/11~13.5kg;2/1~13.5kg;28/2~13.5kg;13/4~13.25kg

複式洋房

Hi, 各位,

多謝您們的回覆!

bb並沒有發燒, 只是塊面同下額 (多些) 和頸 (2粒)有紅點像暗瘡, 但這幾天好像好少少.

不過因這幾天天氣太熱, 差不多24小時都要開冷氣, 我又怕bb皮膚太乾燥, 您們怎麼辦, 是否放一杯水在bb附近, 這樣做怕不怕bb風濕???

複式洋房

Hi, aj-cale,

那麼您認為看那個醫生會比較好些呢?

另外, 我現在幫bb用seba的系列 (Shampoo, bath and lotion), 到底好不好 (朋友介紹我用的, 好像香料成份高了些), 因之前我看醫生, 那個醫生給了bb用aqua全水份的cream 比bb 擦, 但不行.

Thank you for your information,

Thanks a lot !!!!!!

複式洋房

補充資料---我姊姊bb睇完馮宜亮後說是皮膚敏感, 她介紹了一隻叫 "hysiogel" 的cream and bath 比bb用, 您們有否用過或有好介紹? :-P

Thanks !!

男爵府

hope
因之前我看醫生, 那個醫生給了bb用aqua全水份的cream 比bb 擦, 但不行.....>>我諗蘇e生都可能會開d 好 mild 既藥俾bb e.g. aquarous cream, 效果係唔顯註(我 caleb 之前 newborn 時奶癬都睇過)
我覺得e+妳都係睇番專科兒科會快d 對正下藥, 因專科兒科個藥房係會多d專for bb既藥,
睇蘇e生, 佢唔會亂用d 好霸道既藥 & 係甘開好多好多藥俾病人, 我suggest 之後bb d common 病先睇番蘇e生

複式洋房

Hi Suki,

Thanks for your comment.

I just send an e-mail to you. If you have time, please call me directly.

Thanks again!!

首頁

尾頁

跳至