烹飪搵食

跳至

民房

如何熬生魚湯為奶白色?

主持人您好,
我是剛剛加入您這網站,我來自馬來西亞,檳城島嶼.職業廚師.是位經驗淺薄的廚師.失禮!
關於烹飪問題我想向主持人您討論請教.不知主持人肯慷慨解囊指點我嗎?(如有其他網友曉得的,也不妨討論指點.謝謝!).
問題是這樣的:
一道活生魚傳統菜式:一魚三吃(骨熬湯,肉炒蔬菜,腩蒸或燜).魚要活,一隻為兩至三公斤之間.請問如何熬出魚骨湯為奶白色?魚湯奶白色鮮甜美味可口.不帶腥味.不知主持人品嘗過這道傳統菜式嗎?也不曉得您曾經烹調過嗎?
以上如有失言之處敬請原諒.

謝謝!

*吉祥如意 Tashi Delek*
*吉祥如意* *Tashi Delek*

大宅

Re: 如何熬生魚湯為奶白色?

我唔係主持人,
不過我成日熬魚湯,
煎魚3成熟, 原獲加入熱水大火會變白色湯.

我通常煲的
大白菜豆腐鹹魚頭煲魚湯
紅羅白番茄豆腐煲魚湯
白羅芹菜煲魚湯
喜歡的金句:
己所不欲.勿施於人
世界本來就不公平,但快樂卻是公平的,只要你知足.
一個人的快樂, 不是因為他擁有得多, 而是因為他計較得少

大宅

水一定要滾,魚要多及煎香

大宅

對呀

我cook 魚soup 都係煎香魚後, 加入熱水, 就會奶白色架啦

男爵府

好媽媽勳章

係呀,任何魚湯都係,煎香魚後大火即時撞入滾水,d湯就會好似牛奶咁嫁.

男爵府

唔好意思呀...我係煮飯新丁黎嫁...我尋晚買左紅衫魚諗住煎...點知就攪到甩哂皮...唔知點解煎出黎好似蒸咁樣...一D都唔脆...其實個步驟係點嫁...?

大宅

無錯!緊記水不而多,最好加多另一種魚更好味!

大宅

煎魚
1最好早上買晚上煎加雪過及加鹽候(煎前才洗魚)
2取出來洗候,(涼干)
3油要熱
4下魚候用中慢火煎,不要踫魚,五分鐘後反魚再煎五分鐘

男爵府

H28~
但我都係煎前先洗一洗...點解煎出黎似蒸個樣多D既....???係咪油多得滯...唔夠"農"呀...?

大宅

係咪條魚唔夠干,有冇用鹽(yip)下

別墅

要撞入滾水呀<我下 試吓 :lol: :lol:

禁止訪問

好媽媽勳章

跳至
熱門主題