論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請工人+BB開資?

有冇計過請工人+初生BB一個月嘅開資?我工人未到BB又未出世,但D人話要多成萬蚊個月,係咪家?

除左多D食住家飯,重有咩慳錢方法呀?

男爵府

Re: 請工人+BB開資?

個小朋友剛出生,要用的錢都係有限,基本為:

1)奶粉錢
2)尿片錢
3)日常用品如沖涼gel,shampoo,cream, etc

工人的那份就幾多了:
1)人工
2)食用

由於多了個b及工人,家庭的日常開支都會大了:如:
1)電費
2)水費
3)煤氣費
4)家電的損壞都會快過平時的
5)醫療開支
6)車費
7)服裝費

當個b越來越大,那使費就越來越多,如:
1)學費
2)課外興趣班
3)車費

總之養一個b及工人的使費,已經令到我覺得生一個就已經夠了。

侯爵府

好媽媽勳章

我絕對認同養一個b及工人的洗費,已經令我覺得生
一個就夠呢個講法,咁都唔只,仲要個個月比錢我亞爸,
同埋我老公個亞媽呢!2個人搵6個人洗呀!真係幾得人
驚o架!雖然初生係就係唔洗得好多錢,但大o下大o下
果條數真係幾襟計.......哎呀!唔好再講喇.....越講越
恐怖呀.....

男爵府

工人及bb的基本開支最少$7000, 重未計佢地病, bb出世頭1年要打好多針 (如果去私家打最少$500一次), 工人的破壞力會否好強? 呢d費用巳經好重負擔, 真係講起都驚!!

侯爵府

2021勳章 睛靈勳章

初生用錢會多d,奶粉$160一罐,大概用個幾星期,加埋尿片等開支,初生bb好少病,假設你去政府打針,各樣加埋慳慳地2000元都夠,至於工人$3270冇走雞,所以五六千係最慳啦.

男爵府

我諗平有平用,貴有貴用,大約6、7千元至萬多元喇都ok。
除左多D食住家飯,你應該教工人慳d,如沖洗時可以點慳d,買supermarket時買特價品多d,或等佢特價先買,我就同工人講要save water, save energy,save money,自己唔係好有錢,如用得太多錢,就請唔起工人架喇。初初都唔得架,而家ok,
工人都會應用則用咁喇。

大宅

睇來我除左唔可以好似未有BB前經常shopping,仲要做揪緊。

首頁

尾頁

跳至