論盡家傭

跳至

男爵府

新手媽咪求教

各位有家傭的媽媽, 有事請教. 我上星期六去了朋友介紹的agency找菲傭. 她按我們的spec給我二十多個files看, 之後我們choose了6-7睇video, 個個都差不多, 最後shortlist兩個, 在菲律賓做過4-5年, college level, serve中國人家庭, 湊過newborn. agency話最快兩個半月會到, agency fee $1200. 你地覺得點, 駛唔駛搵多間agency比較? 我很lazy, 個朋友用了十幾年家傭, 所以我信佢的介紹, 亦見過佢bun bun, 都幾好. 點睇?

翡翠宮

Re: 新手媽咪求教

有無呢個AGENCY既CONTACT POINT呀? 我第二時都想請賓賓呀.

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

agency fee $1200.

包D乜 ??

男爵府

佢話全包: maid selection, job offer, one-month re-training and body check in Phil., coordination with immigration of HK & Phil. and all documents, one way ticket, receive at airport, briefing, follow-up if problems prop up, dismiss letter if necessary...唔包: one way air ticket upon early release, one month rebate upon immediate release, insurance...
抵唔抵?

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

我覺得請工人係講彩數, 一間可信的agents先至緊要, 因為請左工人後好需要有agents去follow-up其它事; 如果你朋友覺得這間公司ok, 你都唔洗去找其它agent.

大宅

畀面勳章

我同意請工人都係講彩數,就算幾好的agent都係咁話,我重想問hk$1200 係咪包換架?至於包驗身,佢黎到我都係同佢再驗一次,都係穩陣好啲!

男爵府

係wor, 我無問係咪包換, 等我check

別墅

我用果間agency又係$1200包換,但試過換人要比四佰幾行政費喎,雖然唔太多,但開頭冇講,不妨問問。

男爵府

2019勳章

Taboo 寫道:
我用果間agency又係$1200包換,但試過換人要比四佰幾行政費喎,雖然唔太多,但開頭冇講,不妨問問。

通常換工人要行政費,咪即是visa fee及領事館費。
算扺了,我用開d agent都要成2000元,換工人都一樣要多比400-500元行政費。
不過錢都事小,最緊要是跟得好。

翡翠宮

sorry我唔係好明咩叫 one month rebate upon immediate release 即係話你即炒佢, 佢幫你補嗰個月呀 定一話保証期為一個月, 一個月後你炒佢佢唔包換呀 仲有你炒提早炒佢佢幫你補機票添 有無咁數呀 若果真係咁真係抵到難啦, 佢對自己d工人咁有信心攪到我即刻想炒個印傭添呀

男爵府

ringoivy,
我可能寫得唔清楚, 你講個d係"唔包". 你要工人即日走, 要自己補一個月+回到家鄉的機票, 若有一個月通知, 就唔駛補代通知金. 你個印印好差

翡翠宮

啊! sorry係我無睇清楚有唔包兩個字眼在內.

成日比面色我睇, 初初都幾乾淨做家務, 但家陣湊住兩個可能多野做左所以d野越黎越拿西. 哎不過我估個個工人都係咁, 所以見佢無打我d小朋友都忍佢, 但比面色我睇就越黎越過份, 家陣仲好似應份咁少少野唔順佢意就馬上黑面或整野大大力發脾氣, 我大大話話換左五次工人無一個可以同我做完整整一個合約, 而佢已經係第六個工人了, 所以我估佢d態度再係咁落去我都未必會忍到佢完約. 佢剛好幫我打左一年工仲有成年要忍呀 :-(

複式洋房

呢D人間極品唔好留喇,早炒早著,免得手尾長.

跳至