論盡家傭

跳至

大宅

工人自己話唔撈,跟住又想反口!

而家一天都光哂,因為印印佢自己話唔撈!

17/7 Sat 10am 天我 arrange咗佢自己上去見 agency,等D 印尼translator 輔導吓佢,我都無諗到会有甚麽事癸生,輔導完咗收agency call,佢地話個工人去到講想換僱主,more rest,要求每做完–栐 task 要休息1.5 hours,晚上10點半至訓太晏啦。个agency解釋比佢聽無可能,找其他maid同佢講,人地一个人serve 一家5,6人,仲要幫老人家冲凉,叫佢一係放低尊嚴留係到ヱ作,一係離開,佢話唔知HK同 Singapore咁大 difference ,應承 agency話会改,但我老公聽完已经預備遲早旭佢。

咁我地出亍,係半路撞到佢,問佢 final decision係點,佢都係話要 more rest, 我好直接答佢,我地唔会 change any schedule, 如果妳 suit 唔到 our requirements,可以 go home,佢好肯定答揀 go home,咁再上一次 agency, agency再問佢知唔知要還錢,佢仲答人有錢還,簽咗 document, confirm 15/8 last day。

Agency comment 比我話都係唔要佢好,蠢同儍,再做多半个月,適應咗,佢自己会後悔。話口未完,嗰晚一反常態好殷勤,無喇喇好sincere同我地講可唔可以俾多次機会佢,我地梗係no, 不過無即時 reject,剩係好認真答,唔係無可能,視乎妳自己
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

翡翠宮

Re: 工人自己話唔撈,跟住又想反口!

我估我個工人同你個工人既CASE一樣, 成 Q 日黑面多少少野做就黑面, 又成 Q 日唔舒服, 唔係感冒就周身骨痛得個廿四五歲女仲衰過我生過兩個既身體, 真係頂佢唔順, 自尊心又強, 我頂你咁那巴閉咪黎香港打工啦, 咩都要自己話事, 你一唔聽佢知笛就黑面, 一係就扮聽唔到你講野. 都痴 Q 線架.

大宅

我唔記講,佢係4/7先嚟我屋企,得个10日多啲的已經咁款。
願你開開心心、快高長大、聽教聽話!!

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

民房

Should her pay you payment in lieu or just one month notice?

跳至