論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

天氣很熱34度, 只有囡囡同工人在家, 你地會不會開冷氣?

如果開冷氣, 一 來電費會很勁, 二 來不想養成習慣. 但是如果不開冷氣, 自己在公司涼冷氣, 囡囡在家受熱, 覺得很可憐. 你地會點做???? :cry: :cry: :cry:

大宅

Re: 天氣很熱34度, 只有囡囡同工人在家, 你地會不會開冷氣?

若囡囡很辛苦, 當然開冷氣啦!

大宅

Re: 天氣很熱34度, 只有囡囡同工人在家, 你地會不會開冷氣?

34度, 梗開啦, 想熱死人咩
明日之<猩> - 卓彥

複式洋房

當然開冷氣啦, 太熱小朋友都會病o架, 出o左汗仲好易生熱痱!!!!

子爵府

開呀, 我叫工人30度就要開俾bb
該用戶已被刪除

民房

梗是開,咁熱想熱死人 .如想少

大宅

通常街外34度,但室內只會 30 度左右,所以我會睇情況

男爵府

天氣太熱, 小朋友會好易出熱痱, 我就會指定工人在11:00am到1:30pm開冷氣, 然後開風扇, 到6:00pm 就會再開; 我就得咁做一來電費會平d, 二來小朋友唔會成日涼冷氣對身體會好d.
該用戶已被刪除

男爵府

certainly open it especially at such hot weather, where baby at, where the a/c open, I always say to bun bun that baby is the big 'boss'.....

大宅

畀面勳章

梗係開啦!只要將温度教高到25,26 度,不單電費可以平啲,重唔間屋駛凍到好似凍房咁!

珊瑚宮

好媽媽勳章

我會開架,温度好d,bb都好凑d,乖d同理無咁(憫憎),熱親仲麻煩,又熱痱又汗癬。

複式洋房

Of course, I'll turn on the a/cond for them. Just imagine if both of them were sick, the doctor fee will be ever more expensive, right?

大宅

我也好想開冷氣給囡囡, 但我還沒有教工人點開部冷氣機, 我怕佢會趁我們不在家時候, 自己開冷氣, 我姐姐懷疑佢的工人是這樣, 因為姐姐的電費單很勁, 但又無證據. 你地會點避免這個問題?????

別墅

I totally agree with wskwok. I think turn on the air-conditioner to them is better for your 囡囡. The doctor fee will be more expensive if your 囡囡 get sick.

男爵府

我會開的,一定開。正如connieleo講,睇醫生都唔止個筆錢啦。

男爵府

lunch完午睡就開房冷氣訓,佢地都訓成2個鈡,早上及其他時間開風扇囉,我唔想小朋友咁細個就習慣常常嘆冷氣。
我曾聽一個醫生講﹕
要有扺抗力,就要識當地接觸病菌;
如常嘆慣冷氣,當無冷氣小朋友就會仲易熱病。

別墅

一定開,bb會特別熱,唔開會好辛苦。 :-(

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇情況,如果室內唔係太熱盡量都唔開,只開風扇,或者係我仔女較大,唔會有熱到出熱痱發忟憎呢d情況,所以由得佢地出下汗,我覺得會對身體好d,大約晚飯後訓覺至開冷氣

首頁

尾頁

跳至