論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想裝web cam!!

想裝web cam, 請問有無人可以提供資料?

大宅

Re: 想裝web cam!!

Anyone can help?? Please!

複式洋房

你想裝邊種?
可以點幫你?

lingeggs 寫道:
Anyone can help?? Please!

複式洋房

I had set up a Web CAM already, it is good to see the BB any time in office.
There are many type of Web CAM in the market, like Vio, Sony, Panasonic. Price around 1500-2500.

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

You could try the following demo site of Panasonic IP Cam:
Please click

And the following site of Panasonic CAM's details:
Please click

大宅

我想裝無線的, 因為部電腦係房. 唔知有邊隻平d又好用d. 係咪好容易安裝ga!?

翡翠宮

貢獻勳章 BK猜猜猜慶中秋 +5熱血勳章

lingeggs,

The one used in the demo site has a wireless model, cost about $26xx, but you need to buy a wireless router first. The wired one is $1680.

大宅

咁唔知有無d係wirless, 但係$20xx樓下呢? (<-- 係咪mon想?)

民房

Yes, wireless Web cam. But cannot control the angle, do you consider?

洋房

其實 wireless cam, 到最後都要有條電線要駁電

民房

But is there any model that use dry battery? ?-(

大宅

What's the brand & model no.?
駁電唔緊要, 總好過我要成部電腦搬出廳.

easybobo 寫道:
Yes, wireless Web cam. But cannot control the angle, do you consider?

民房

千萬唔好唔講比工人知,
一陣佢發現左,
係個廳到換衫,
可能會比工人告..
反正大家用意只係睇下佢工作表現,
所以話比工人知,光明正大,冇問題!! [quote]

複式洋房

我最近裝左,幾好用喎!

我一共裝o左兩個地方:bb房&廳.
係無線o個種,用homeplug(行電線,唔係用天線接收)
可以係其他電腦上網睇到,可以錄影
(不過要電腦夠位,一粒鐘1-2m啦,我睇完刪除或燒落碟)
可以自己set幾個user login password,我媽咪同家姐都set左係指定時段睇得,
可以係網上調較上下左右角度睇
畫面幾穩定同流暢,(當然要睇番部電腦o唔ok啦!)

買o既裝備有router+homeplug x3+cam連box x2
有電源o既地方可以即插cam+homeplug即睇得,唔駛拉電線駁鏡頭
約hk$4,000樓下攪掂,(安一支好似約$2,000左右)
舖頭個哥仔好好人,set 好晒o野,返屋企改password即用!

panasonic一支無線鏡頭都要$5xxx,未包配件添!
Honeybaby Yan Yan

大宅

由 carlycheung 於 2005-07-21 17:53:07

千萬唔好唔講比工人知,
一陣佢發現左,
係個廳到換衫,
可能會比工人告..
反正大家用意只係睇下佢工作表現,
所以話比工人知,光明正大,冇問題!!

Agreed

子爵府

小茹

你部係乜牌子呀?
小茹 寫道:
我最近裝左,幾好用喎!

可以自己set幾個user login password,我媽咪同家姐都set左係指定時段睇得,

買o既裝備有router+homeplug x3+cam連box x2
有電源o既地方可以即插cam+homeplug即睇得,唔駛拉電線駁鏡頭
約hk$4,000樓下攪掂,(安一支好似約$2,000左右)
舖頭個哥仔好好人,set 好晒o野,返屋企改password即用!

別墅

Hi: all BK members:

My maid will come 2 weeks later and I installed ip cam 3 weeks before. So far so good. Wireless cam (320 degree Pan & 60 degree tilt), can set password & you can set maxmium 30 persons log in at the same time. Quality is quite good. The sales can help & teach to set DDNS. (Only 1 disadvantage is you need have 2 electric plug near the cam position) Quite simple to install. I bought in Wan Chai. They have a demo set in the shop.(The brand name of the cam is "SXXEYE")

It worth ~HKD2700.00 (wireless router (HKD500.00), wireless lan card (HKD300.00)& cam(HKD1900.00.) If you buy not wireless cam type, it worth only ~HKD1400.00

You may contact the shop at follow:

DV CLXX / DV XXUB
Tel: 28386077
106 shop in (灣仔好大的電腦商場)

Hope the above informations can help you

大宅

小茹,
你係邊度買, 咩牌子?

小茹 寫道:
我最近裝左,幾好用喎!

複式洋房

oh,我同lawandrew媽咪o既一樣呀,
舖頭名一樣,不同我係o係深水埗高x(定係黃金呢?!)o個間分店,係下層o個間(因為樓上都有一間分店)
相信價錢同牌子都係一樣囉!

唔係幫人賣廣告,
事實上買同售後服務比我感覺都好好,因為:
-阿哥仔自己舖頭router賣$4xx,特登幫我去隔離賣$2xx,因為雖然唔同牌子,但係都ok;仲幫我set埋唔係幫襯佢舖頭買o既router!!
-由我同老公完全唔明用homeplug無線原理,阿哥仔好有耐性示範+講解+教安裝前粒幾鐘,當時我地未幫佢買嫁.
-上門安裝原本係收$400,但係阿仔幫我set晒d o野,慳番
-返到屋企,我唔小心改動過set好o既o野,第二日打電話去舖頭搵番阿哥仔求救,足足係電話煩足佢差不多兩粒鐘,佢仲好有耐性咁step by step咁教我check番原有setting,
-當晚我同老公再去買多一套鏡頭(原本set一支鏡頭),問長問短咁又煩多阿哥仔成粒鐘,佢態度依然好好,仲响我講價之下送兩個鏡頭stand比我;我話之前o個套晝面好似唔流暢喎,佢又即刻換套新o既比我,又逐樣同我試多一次.

我之後忍唔住同我老公講,依家咁o既後生仔真係好難得,
有耐性,態度nice,佢老闆請著呢種伙記真係有褔!(唔計佢幫過隔離買router啦)
所以我除左第二日買多一set鏡頭外,見依家有機會咪推介下比其他媽咪囉!

lawandrew 寫道:
Hi: all BK members:

My maid will come 2 weeks later and I installed ip cam 3 weeks before. So far so good. Wireless cam (320 degree Pan & 60 degree tilt), can set password & you can set maxmium 30 persons log in at the same time. Quality is quite good. The sales can help & teach to set DDNS. (Only 1 disadvantage is you need have 2 electric plug near the cam position) Quite simple to install. I bought in Wan Chai. They have a demo set in the shop.(The brand name of the cam is "SXXEYE")

It worth ~HKD2700.00 (wireless router (HKD500.00), wireless lan card (HKD300.00)& cam(HKD1900.00.) If you buy not wireless cam type, it worth only ~HKD1400.00

You may contact the shop at follow:

DV CLXX / DV XXUB
Tel: 28386077
106 shop in (灣仔好大的電腦商場)

Hope the above informations can help you
Honeybaby Yan Yan

男爵府

小茹,lawandrew
pls pm th shop info to me, thanks

首頁

尾頁

跳至