夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

奶奶打BB,你地會點做?

奶奶唔係同住,但係佢每個星期都會黎食幾次飯,每次佢黎到都一定霸住餵BB(2歲),但係BB當然唔會次次都乖乖咁食,有3次因為BB唔乖佢就係打BB(雖然唔係好大力),我當然好心痛啦, 但係我都唔知可以點,前兩日佢又打BB,一把把打佢個面仔同咀仔,雖然都係唔大力,但加埋佢把聲,都幾得人驚, 跟住幾日BB都成日同我講:麻麻打,唔比麻麻打。 :-( :-( 我當然唔開心,老公話會同奶奶傾下。如果再有下次我都打算唔比面佢,你地會點做呢?可以發表下等我參考下嗎!唔該!

男爵府

2019勳章

Re: 奶奶打BB,你地會點做?

同講出你之意見,bb唔可以隔硬黎, 如果唔係bb有樣學樣, 咁點算呀!!! 而家d小朋友唔同以前架喇 一定要將你所唸既野話俾99知....

大宅

畀面勳章

我會唔俾佢餵bb.同佢講bb要我餵先會食得多.

再打我個仔就同佢死過!

翡翠宮

我估都係因為餵bb令到佢情緒高漲, 因為我都有個咁既女所以我明你奶奶有時雖然好鍚小朋友但無耐性就真係 都黎. 所以我都會叫佢唔好餵小朋友, 有興趣就玩下好了, 免得傷左自己身又令到佢同bb關係唔好. 你苦口婆心d講, 我估佢一定明你意思係唔想佢打仔, 但以上既對話你提都無提過個打字, 只係concern佢地既關係, 我估你奶奶一定會接受的.

大宅

雖然佢都應該係錫BB,不過都冇理由打我個BB啩....我諗首先由妳老公同佢"單"聲先,"單"聲之後都冇用嘅話我就會直接同佢講lor,嫲嫲大Q晒咩!!

男爵府

2019勳章

一家要老公同佢講,因"一把把打佢個面仔同咀仔".
這不是大力定細力的問題,咁打會好影響bb心理的,
就算小朋友點曳,我都只打手腳,絶不可以打面,
佢地會覺得好"母肉",好傷自專心的。
唔好以為小朋友唔識,佢地唔識講叫自專心,但佢地會feel到好難受。
該用戶已被刪除

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

kfwong 寫道:
一家要老公同佢講,因"一把把打佢個面仔同咀仔".
這不是大力定細力的問題,咁打會好影響bb心理的,
就算小朋友點曳,我都只打手腳,絶不可以打面,
佢地會覺得好"母肉",好傷自專心的。
唔好以為小朋友唔識,佢地唔識講叫自專心,但佢地會feel到好難受。
唔好點評我

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

大宅

下次你奶奶餵奶前,可以一邊扮教bb一邊講

“bb乖d飲奶 la,如果唔乖要罰打pat pat嫁,
婆婆咁‘石’你,你要聽話孝順婆婆嫁”

要罰打pat pat 好過打臉,婆婆唔會唔愛小朋友,
用愛去鼓勵她啦!

要孝敬父母,使你得福,在世長壽。這是第一條帶應許的誡命-------聖經

伯爵府

好媽媽勳章

話奶奶就免啦..等你老公開口話佢會好d

不過下次她在想喂
你死也搶住...話唔想佢辛苦
o甘辛苦坐車來休息下啦
等你喂飽bb...才比bb同佢玩

大宅

好多謝各位D意見!我會好好參考,希望可以同奶奶免傷和氣,又唔駛BB再比佢打。唔該晒!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我會小我老公囉,問佢佢阿媽打佢得唔得,然後同奶奶講bb要教唔係打,我先你佢阿媽,我會教佢,打都係我打先,我未出手1唔到你囉,因為我確實有個咁既奶奶,唔識湊仔自己生3個都未湊過奶都唔曉開成日霸我個女我老公因為咁成日俾我小,所以e家可以好小返去,連老公都怕佢唔返去,所以辰搵老公出口唔好自己出口免得人地話我地做新抱沒家教,都唔得先自己出口
[size=medium]穎慧賢淑是伊人,怡悅自樂最歡欣

子爵府

j63 寫道:
奶奶唔係同住,但係佢每個星期都會黎食幾次飯,每次佢黎到都一定霸住餵BB(2歲),但係BB當然唔會次次都乖乖咁食,有3次因為BB唔乖佢就係打BB(雖然唔係好大力),我當然好心痛啦, 但係我都唔知可以點,前兩日佢又打BB,一把把打佢個面仔同咀仔,雖然都係唔大力,但加埋佢把聲,都幾得人驚, 跟住幾日BB都成日同我講:麻麻打,唔比麻麻打。 :-( :-( 我當然唔開心,老公話會同奶奶傾下。如果再有下次我都打算唔比面佢,你地會點做呢?可以發表下等我參考下嗎!唔該!
[size=large]手都斬斷佢
願主與你們同在,也與你的心靈同在!

禁止訪問

複式洋房

如果是我 , 我會好直接同奶奶講 : " 唔好打BB , 我唔鍾意 "

翡翠宮

MRS. CHAN 你好肯, 笑死我呀

複式洋房

我會直接話佢, 因我同我99本身已不和, 我不需比面佢

大宅

我會打番佢~
因為我平時都已經唔妥佢~
見佢前面憎佢反面~
真係黑人憎到死~
再同男朋友講~等佢小到佢呀媽飛起~

子爵府

ringoivy 寫道:
MRS. CHAN 你好肯, 笑死我呀

我唔係講笑ga, 我老公都唔可以打我個女.
我生個女出黎唔係俾人打, 係俾人鍚ga.
願主與你們同在,也與你的心靈同在!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題