懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請分享由坐月到bb三個月大的生活之苦與樂??

經常唔夠sleeping?
開刀生, 傷口容易好番?
餵人奶容易嗎?
同老公關係點?
bb成日扭計?
有什麼開心事?

謝謝分享

公爵府

Re: 請分享由坐月到bb三個月大的生活之苦與樂??

-頭一個月會比較辛苦, bb 未戒夜奶, 如果要做家務就會唔夠 sleep

-我順產, 用溶線比用硬線, 埋口埋得慢

餵人奶容易嗎?
-bb 一出世就要即刻餵人奶, 醫院頭一日冇比 bb 我, 第二日已經慣左奶樽, 我餵人奶失敗

同老公關係點?
-話題多數圍繞 bb, 關係 ok

bb成日扭計?
-喊係 bb 既表達方式, 只要有耐性/愛心, 唔會覺得煩

有什麼開心事?
-見到 bb, 樣樣都夠晒開心, 講都講唔完
[/url]

複式洋房

我生完兩個多月,都想分享下.
1) 經常唔夠sleeping?
間唔中都會. 而且早左瞓 (以前12點幾,而家餵完bb夜晚11點個餐就即刻瞓.
2) 開刀生, 傷口容易好番?
我開刀生,傷口係生完個幾星期後爆左少少,之後隔日去洗傷口,洗左差不多兩個星期.好麻煩!
3) 餵人奶容易嗎?
餵人奶初初成日擔心唔夠比bb食, 而家好左好多.返工之後就係公司泵. 餐搵餐食餐餐清.剛剛好夠bb食.
4) 同老公關係點?
幾好呀,話題當然集中係bb度. 我地2-3個星期會交低bb比賓賓, 兩個去拍拖食飯, 過翻d二人世界
5) bb成日扭計?
都唔算好扭計,咁喊就實有.都acceptable.佢大大下就有更多要求,要多d精力先應乎到佢
6) 有什麼開心事?
見到bb笑,就最開心,咩辛苦都唔記得啦!

大宅

初頭個幾兩個月, 阿囝日夜顛倒. 我就唔夠瞓. 依家好好多了.

我開刀生的.外面傷口可以. 醫生話裡面傷口要三個月先會復原. 我快喇.

餵人奶容易嗎?
我只餵了個幾月. 餵人奶真係唔易的.

同老公關係點?
一樣. 當然唔可能再好似以前咁, 兩個人周圍拍拖了. 但一家三口一齊出街一樣都好開心.

bb成日扭計?
初初係. 要抱好耐先瞓. 但一瞓落床就醒. 食完一陣又要食. 食到好亂. 依家有規律了.

有什麼開心事?
見到阿囝依家成日講bb話, 主動撩我傾計. 一叫佢就笑等...全部都係開心事.

大宅

我個女差唔多4個月lu...

1. 經常唔夠sleeping?
初初真係唔係幾夠訓,好彩有老公同屋企人幫手,到左個幾月已經可以有5,6個鐘訓lu.....

2. 開刀生, 傷口容易好番?
我係順產既,我都覺得個傷口好得慢,我有食止痛藥所以唔係好痛。

3. 餵人奶容易嗎?
我餵奶粉嫁~

4. 同老公關係點?
同老公既關係無唔同,最大既唔同就係,以前佢只係照顧我,e家要照顧埋個女,所以佢辛苦左好多。

5. bb成日扭計?
細路仔摟計實有嫁o勒!我個女都算幾乖,無乜點摟計(只係緊張食同訓),夜晚攬住公仔會自己訓著。

6. 有什麼開心事?
開心事好多好多呢!
夜晚見佢訓左,望住佢自己都會笑,見到佢笑,佢叫,佢健康成長就係最最最開心。
仲有好多好多嫁~~

你已經生左BB,還是準備生BB?(多口問下 )

大宅

我個囡囡四個月大啦!

Q1) 經常唔夠sleeping?
A1) 由囡囡出世之後到而家都未試過瞓多過六個鐘,平均每晚瞓4個鐘。

Q2) 開刀生, 傷口容易好番?
A2) 因為我係順產嘅,生完2個鐘已經可以落地行。傷口好得好快。

Q3) 餵人奶容易嗎?
A3) 餵咗兩個月,都算OK。返工之後,就全奶粉啦。

Q4) 同老公關係點?
A4) bb瞓咗之後可以同老公二人世界。:mrgreen:

Q5) bb成日扭計?
A5) 淨係夜晚會扭吓瞓,但最多扭5-10分鐘。

Q6) 有什麼開心事?
A6) 坦白講,日日都開心,因為bb又好湊,又好玩

大宅

餵人奶,真係冇得

複式洋房

1. 經常唔夠sleeping?
因為有工人幫手,加上同自己阿媽住,所以ok呀!

2. 開刀生, 傷口容易好番?
唔知喎!我係順產既!

3. 餵人奶容易嗎?
真的要有技巧啊!而且又要自己有奶先至可以餵!

4. 同老公關係點?
好好呀!好同意之前有媽咪講!甚至連我自己媽咪都鼓勵我 地兩公婆每星期有最少一晚在放工後外出「拍下拖」!

5. bb成日扭計?
係呀!都會好有性格家!不過佢都好鐘意笑,所以不會令人感到煩惱!

6. 有什麼開心事?
見到小b開心笑,又識「嗲」我地個樣就咩辛苦都冇晒!

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

經常唔夠sleeping ?
都夠,我個女好快戒左夜奶!
開刀生, 傷口容易好番 ?
只係頭一星期傷口痛同埋行路有d辛苦,之後都無嘜耶!
餵人奶容易嗎?
食奶粉!
同老公關係點?
同之前一樣,他都會幫手!
bb成日扭計?
唔會,我個女食完就訓好少扭計!
有什麼開心事?
看住她一天比一天大同埋好容易湊好開心同好滿祝!

大宅

出院頭一個星期最辛苦,因為餵人奶,差不多個半鐘左右就要起一次身,餵到喊。

我係開刀生的,傷口都算快好的,不過成日都覺得痕痕地。

餵人奶容易嗎?
話難唔難,覺得只要捱過咗最初的適應期,感覺會好好多。

同老公關係點?
冇咩特別唔同,只會多咗個話題,感覺更幸福。

bb成日扭計?
其實bb扭唔扭計好視乎妳點睇,好似肚餓或眼瞓bb扭計都好正常。

有什麼開心事?
由知道有咗bb開始,開心的事數之不盡....

公爵府

畀面勳章

由bb出世個日起,冇一日夠訓,又要做家務煮飯等等,坐月就淨係湊女......

傷口都算好得快,但係仲有少少痛~~

餵人奶容易嗎?
我冇餵過人奶,因為我都冇谷過奶~~

同老公關係點?
幾好吖~~

bb成日扭計?
而家好少扭計啦,啱啱出世個時就成日扭計,由其是半夜~~

有什麼開心事?
見到個女一日一日長大,越黎越識得多野,真係好開心呀~~

男爵府

熱血勳章

未戒夜奶會辛苦D,不過其實當時又唔覺,因為坐月無野做,只係餵奶換片,所以唔辛苦!依家bb 5個月大都早訓遲醒,,所以就更加好訓!

順產,初初好痛苦,可過只痛左幾日就無事lu…最緊要有水泡!

餵人奶容易嗎?
頭1兩日餵人奶,bb唔肯食,係家人壓力下,餵人奶失敗!不過谷奶好好好痛苦,個心口有兩舊石頭好硬好硬,好彩夜晚谷第2朝已經無事!!

同老公關係點?
個目標係晒BB度,已經忘記左有個老婆存在!真灰…

bb成日扭計?
好彩,BB好鍾意訓覺,(到依家都係…似我)所以唔覺扭計,不過無論佢點扭都好…都覺得係最可愛既!

有什麼開心事?
總知見到BB就會開心…

大宅

各媽咪您地好 :

我想問一個好白痴的問題, 您地唔好笑我呀!!!

我現在27週, 但一直都好擔心要同初生bb出街, 因唔可以用揹tai(姑娘說對bb條頸唔好), 只可以用手抱。我好驚會比人撞趺bb落地。您地點解決e個問題, 唔該教下我!!!

**我自己好怕用手推車落扶手電梯, 因我有超級畏高症**

公爵府

你唔好咁講啦, 個個大肚婆都會有好多疑問, 你即管問啦.

我就買左條初生 bb 都用得既揹帶 (可以橫抱), 我就滿月後等佢硬淨 dd 先敢用, 但係都覺得手抱會方便 d. 當你抱 bb 時, 你會好自然攬實佢, 唔比人撞到架喇, 你個係自然反應, 你都唔駛擔心咁多, 最好避免多人既地方啦

最好就用嬰兒手推仔, 而家好多地方都有 lift, 唔駛用扶手電梯, 我就會記住邊度有 lift, 邊度過馬路方便囉, 你住邊區?
[/url]

大宅

- 頭一個月真係唔夠sleeping ga~coz要餵夜奶~好在我唔使做housework~so到左個仔滿月戒左夜奶就好d~

-我順產架~但我覺得唔痛~好似好快就好番~

餵人奶容易嗎?
-我餵奶粉嫁

同老公關係點?
-幾好呀~話題多左~有時會放低個仔俾屋企人湊住先~
then, 兩個人去街街~

bb成日扭計?
- 我個仔算乖ga la~都冇咩野點扭計~打針都唔會點喊~
係肚餓同埋扭眼訓

有什麼開心事?
有好多好多ga~
由最初只係識講un 咕~到而家識講"哎呀", "係呀"又識返身~真係好開心ga~總之佢開心我就好開心ga la~

你可以買初生都用得o個d 揹帶ga ma~
but我覺得最好buy架bb車~coz佢又舒服你又唔使咁辛苦~
now好多shopping centre 都有lift ga la~
好方便ga~

大宅

superlover_mak , 蝦蝦您地好!!!

想問您地 : 邊隻初生的揹tai好用?  $$?

我本身住quarrybay.您地提議都幾好,我會多d用電梯。 :lol: :lol:

大宅

maggie0930 寫道:
各媽咪您地好 :

我想問一個好白痴的問題, 您地唔好笑我呀!!!

我現在27週, 但一直都好擔心要同初生bb出街, 因唔可以用揹tai(姑娘說對bb條頸唔好), 只可以用手抱。我好驚會比人撞趺bb落地。您地點解決e個問題, 唔該教下我!!!

**我自己好怕用手推車落扶手電梯, 因我有超級畏高症**

除咗去健康院同返醫生度做產後檢查外. 我等阿囝滿月後先正式帶佢出街. 而且用手抱. 抱個陣要確保佢的手仔, 腳仔無伸出咗自己雙手外. 要全部抱實埋身. 而且頭仔那邊最好有人企係隔離, 以免被他人碰到. 再大d坐bb車就好d. 我到依家都仲未夠膽自己推bb車用扶手電梯. 一定搵lift搭.

男爵府

最緊要日夜都有人幫到你手

大宅

maggie0930,

我用緊o個條係人地俾ga~
但我見過要3百幾~
我係等我個仔條頸仔硬淨左d 先揹佢出街~
基本上由佢出左世之後, 去邊都差唔多都係用bb車~

複式洋房

- the first month was the worse as I breastfed baby. He seemed to be always hungry so I need to stay awake and feed him

- N/A as I was not 開刀生. Anyway, it did not take too long to recover.

餵人奶容易嗎?
- was difficult at the beginning. I switched to formula after one month.

同老公關係點?
- improved for the better.

bb成日扭計?
- not really. He only cries if he is hungry.

有什麼開心事?
- too many to tell. Just seeing him smile makes me happy for the whole day!

首頁

尾頁

跳至