婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨天看了報告

尋日去左睇報告, 醫生話我有甲狀線亢奮症,
其實未睇之前醫生都懷疑係, 咁我自己就上
網睇過下, 但唔知點解醫生一講我就開始喊,
已有心理準備, 最唔開心既係要食一年至年
半藥, 期間仲唔可以懷孕, 我想問假設我而
家有左既話係咪唔可以要? 因我仲有個驗小
便既報告未出, 但醫生話可能性唔大, 因為
呢個病會令'大姨媽"停止,同埋佢話食完呢隻
藥磅數會增加.

大宅

Re: 昨天看了報告

祝妳早日康復, 唔好咁擔心呀, 心情好個病都會快d好.
:-P

複式洋房

我都係甲亢....我已食完年半藥...但宜家又發返...
我係政府睇...個e生都係話唔可以生bb...但係睇other
e生就話唔一定...如果真係想生都可以.....不過要食第二隻藥/停藥....我就冇停到m...不過比正常少dd.......
會唔會停m我就唔知道.....
你睇私家定政府架??
bobo :-D :-D

大宅

其實呢個病係咪好普通架?
但若果不停翻發咪好麻煩?
若有呢個病的話, 條頸係咪
一定會腫? 但我又無喎, 同
埋呢個病既成因係咩野? 醫
生有答我但答得好唔清晰,
另外想知道有咩嘢要注意返,
例如飲食等等

複式洋房

我媽咪叫我唔好食咁多煎炸野...飲凍野咁
但我都冇做到... :lol: :lol:
條頸就有腫...宜家我可以飲碘...但又唔係好想
15 16咁...都好煩...因為有幅射又要take care my son
點得ar...佢地又唔同我做手術...所以都要等下次覆診先算
我地都要努力ar....
bobo :-D :-D

複式洋房

boboandnick 寫道:
我媽咪叫我唔好食咁多煎炸野...飲凍野咁
但我都冇做到... :lol: :lol:
條頸就有腫...宜家我可以飲碘...但又唔係好想
15 16咁...都好煩...因為有幅射又要take care my son
點得ar...佢地又唔同我做手術...所以都要等下次覆診先算
我地都要努力ar....

之前我 Daddy 都有呢個病, 食左幅射藥係唔可以長時間靠近別人架, 要同我媽咪分房
Jody 媽

大宅

我都是有甲狀線亢奮症, 快四年了, 已經是第三個course 了, 吃了兩個course後, 停了藥, 點知兩個月後, 驗血報告話指數高番, 現在開始吃番一粒藥, 我問了幾個醫生, 他們都說dosage 很小, 影響不大, 最初有甲狀線亢奮症, 一日吃六粒藥, 沒有令'大姨媽"停止, 只是少了. 希望你不要太擔心, 心情與壓力亦很影響病情.至於懷孕方面, 我亦聽過BK中有些媽咪在懷孕期間有此病, 只要你同醫生相議, 相信醫生可作出藥物上的安排
祝各媽咪健健康康

首頁

尾頁

跳至